Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η συνωμοσία της μακαρονάδας αναβιώνει στη ΝΔ

Μυστικά δείπνα για το μέλλον της παράταξης καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές φέρνουν ανακατατάξεις στη «γαλάζια πολυκατοικία»
Στην εποχή των μυστικών δείπνων και γευμάτων επιστρέφουν σταδιακά οι ένοικοι της «γαλάζιας πολυκατοικίας» που έχουν ως βασικό μενού την «επανένωση της παράταξης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στο παρασκήνιο καταγράφεται κινητικότητα από αρκετούς βουλευτές και στελέχη που... εκτιμούν ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν την απαρχή εξελίξεων και διεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς. Στη συζήτηση που άνοιξε το τελευταίο διάστημα με ένταση περί «επανένωσης της παράταξης» συμμετέχουν, είτε δημόσια είτε πίσω από τις πολιτικές κουρτίνες, βουλευτές της ΝΔ- που αποτελεί τον βασικό κορμό της Κεντροδεξιάς-, είτε του ΛΑΟΣ- που είναι ο άλλος ένοικος της «πολυκατοικίας»-, είτε των στελεχών που υποστηρίζουν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Παρά την κίνηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά να κατατάξει στην «πράσινη πολυκατοικία» τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρη και την πρώην υπουργό, χαρακτηρίζοντάς τους «κυβερνητικά εξαπτέρυγα», η συζήτηση προχωρεί με τη συμμετοχή και κορυφαίων πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του κ. Κ.Καραμανλή. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι υπουργοί επιμένουν ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιστρέψει κάποια στιγμή ο κ. Καραμανλής και να αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή της ενότητας και της επανένωσης της παράταξης.
Τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα δρομολογήσουν ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς, στη ΝΔ αναβιώνει η «εποχή της μακαρονάδας» που εγκαινίασε ο αείμνηστος Γ. Ράλλης και ακολούθησε στη συνέχεια και ο κ. Μιλτ. Εβερτ με αμέτρητα μυστικά γεύματα και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Το κεντρικό μενού είναι οι εσωκομματικές εξελίξεις σε διάφορες κρίσιμες περιόδους του κόμματος.
Η συζήτηση όμως περί επανένωσης θα ενταθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως λένε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, και όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα, ειδικά αν είναι αρνητικά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που επισημαίνουν ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση μιας ενδεχόμενης νίκης πριν από τις εθνικές εκλογές.

Το παιχνίδι Καρατζαφέρη
«Νερό στον μύλο» της σεναριολογίας ρίχνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος προχώρησε σε κινήσεις, με πιο συμβολική την επίσκεψή του στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ. Επί μία ώρα συζήτησαν την κατάσταση στη ΝΔ και, όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Εβερτ τάσσεται υπέρ του διαλόγου στην κεντροδεξιά παράταξη. Το «παιχνίδι» που παίζει ο κ. Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι οι κινήσεις του εντάσσονται στο πλαίσιο της δημιουργίας συνθηκών ώστε να υπάρξει διάλογος για την επανένωση της Κεντροδεξιάς, έχει και τη σύμφωνη γνώμη ορισμένων βουλευτών της ΝΔ. Εξάλλου ο κ. Καρατζαφέρης πολύ συχνά μιλάει και γευματίζει με αρκετούς, όπως τον διαγραφέντα κ. Κ.Κιλτίδη, τους κκ. Αθ. Γιαννόπουλο (πρότεινε επιστροφή στη ΝΔ του προέδρου του ΛΑΟΣ και της κυρίας Μπακογιάννη) και Ι. Ιωαννίδη, κ.ά.
Πολλοί δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη φράση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος συνομιλεί με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, κυρίως πρώην υπουργούς, αλλά και με την κυρία Μπακογιάννη. Ο κ. Βορίδης, ο οποίος επιμένει ότι υπάρχει τριχοτόμηση της Κεντροδεξιάς, θεωρεί πως «η συζήτηση για την ανασύνθεση της ευρύτερης Δεξιάς ούτως ή άλλως έχει τεθεί...». Σε αυτό το παιχνίδι έβαλε ο κ. Καρατζαφέρης και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον «καραμανλικό» κ. Δ. Σιούφα, με τον οποίο έχει συζητήσει- κατά δήλωσή του- για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε να επανενωθεί ο χώρος.

Ρηγίλλης: «Αστειότητες»
Ο κ. Σαμαράς ενοχλείται σφόδρα από τη συζήτηση περί επανένωσης της Κεντροδεξιάς, αφού οι σχετικές αναφορές συνιστούν ευθεία αμφισβήτησή του. Στη Ρηγίλλης επιμένουν ότι όλα αυτά είναι «αστειότητες» και ότι όλες οι συζητήσεις κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, ενώ λένε πως για να υπάρξει επανένωση πρέπει να γίνει διάσπαση. «Αυτό δεν υφίσταται και είναι γελοίο να το συζητάμε» αναφέρουν στελέχη της «προεδρικής φρουράς» και απλά μιλάνε για διαγραφές που έγιναν και δεν συνιστούν διάσπαση. Ο κ. Σαμαράς θεωρείται πανίσχυρος στο εσωκομματικό πεδίο παρά την κριτική που ασκείται και, όπως επιμένουν στη Ρηγίλλης, πλέον είναι «το ισχυρό χαρτί της ΝΔ» και επισημαίνουν ότι είναι ανεδαφικά όλα όσα λέγονται για την επιστροφή του κ. Καραμανλή και του ρόλου του για επανένωση της παράταξης.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Υπέρμαχος εδώ και μήνες της επανένωσης της Κεντροδεξιάς είναι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ.Καραμανλής»,ο πρώην υπουργός κ.Ευ.Μεϊμαράκης, ο οποίος συνομιλεί με πολλούς βουλευτές και στελέχη και επιμένει ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεννόηση με τον ΛΑΟΣ και την κυρία Μπακογιάννη.Ο κ.Μεϊμαράκης,με τον οποίο συμφωνεί και ο κ.Αρ.Σπηλιωτόπουλος , θέτει ως βασική προϋπόθεση να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα της Κεντροδεξιάς, ώστε να υπάρξει εναλλακτική λύση έναντι του ΠαΣοΚ.Την επιστροφή στη ΝΔ όλων των στελεχών που είναι εκτός κόμματος,ειδικά της κυρίας Μπακογιάννη και του κ.Καρατζαφέρη, προτείνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ.Εμμ.Κεφαλογιάννης.
Αρκετά σχόλια προκάλεσε και η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ κ.Δ.Αβραμόπουλου, ο οποίος είναι επίσης υπέρ της επανένωσης,εκφράζοντας την άποψη- σε γεύματα- ότι το κόμμα έχει ανοιχτές τις πόρτες του.
Πολλές συζητήσεις σε γεύματα και δείπνα κάνει και η κυρία Μπακογιάννη, η οποία συναντά βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, αν και θεωρεί ότι με την παρούσα ηγεσία δεν υπάρχει προοπτική επανένωσης.Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις- παρά το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική- και το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ,ο πρώην υπουργός κ.Γ.Σουφλιάς, ο οποίος γίνεται κοινωνός πολλών αναφορών και σχολίων από μεγάλο αριθμό βουλευτών που συνομιλούν μαζί του,και προβλέπει πολιτικές εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια :