Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Το τελευταίο 24ωρο της Τζάνις

Σάββατο 3.10.1970, μεσημέρι. 
Η Τζάνις ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετη. Οι μουσικοί της είχαν φτάσει στο Sunset Sound πριν έρθει εκείνη και άρχισαν να προβάρουν τη σύνθεση «Buried alive in the blues» του ελληνικής καταγωγής Nick Gravenites.
15.00
Μουσικοί, ηχολήπτες, παραγωγοί και φίλοι νιώθουν περιχαρείς όταν η Τζάνις τους χαμογελά και τους ........

......... γνέφει θετικά, λέγοντάς τους ότι το τραγούδι τής αρέσει πολύ.
16.00
Εννέα μέρες πριν από τα γενέθλια του Τζον Λένον, ο 35χρονος παραγωγός Πολ Ρότσιλντ ρίχνει την ιδέα όλοι οι μουσικοί που είναι στο στούντιο να ηχογραφήσουν το «Happy Trails» για να το στείλουν στον Τζον για τα 30στά του γενέθλια. Πράγμα που έγινε, με την Τζάνις να κλείνει με τη φράση «χρόνια πολλά John από την Janis Joplin & the Full Tilt Band» - ο Λένον πήρε τις ηχογραφημένες ευχές μετά τον θάνατό της. Ακούνε λοιπόν τις ηχογραφήσεις του «Happy Trails», του «Mercedes Benz» και του «Me and Bobby McGee»,αλλά τα φωνητικά του τραγουδιού του Gravenites δεν την εκφράζουν απόλυτα. Αποφασίζει να το ηχογραφήσει την άλλη μέρα.
23.00
Ηταν ένα δημιουργικό απόγευμα. Το κομμάτι του Gravenites θα ήταν το τελευταίο που θα έμπαινε στο άλμπουμ της, «Pearl». Μια που ήταν αρκετά νωρίς, η Τζάνις με τον πιανίστα της Ρίτσαρντ Μπελ και τον οργανίστα Κένι Πίρσον πάνε για φαγητό στο ρεστοράν Barney's Beanery, στο δυτικό Χόλιγουντ, ένα μέρος όπου σύχναζαν ο Τζιμ Μόρισον και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι. Η Τζάνις πέταγε από τη χαρά της, φαινόταν φιλόδοξη και αυτοελεγχόμενη. Γνώριζαν ότι ο δίσκος που ολοκλήρωναν ήταν σημαντικός. Στο φινάλε η τραγουδίστρια ρούφηξε και δύο βότκες.
Κυριακή 4.10.1970, 01.00
Περασμένα μεσάνυχτα επιστρέφουν με την ψυχεδελική «Πόρσε» της όλοι μαζί στο ξενοδοχείο Landmark Motor, όπου έμεναν από τις 24 Αυγούστου. Το τελευταίο άτομο που την είδε ήταν ο υπάλληλος της βραδινής βάρδιας, όταν περίπου στη 1 π.μ. κατέβηκε στο λόμπι για να πάρει τσιγάρα.
17.00
Ο μάνατζερ Τζον Κουκ δέχεται τηλεφώνημα από τον 21χρονο Σεθ Μόργκαν -η Τζάνις ήταν τρελή και παλαβή για πάρτη του και σχεδίαζαν να παντρευτούν σύντομα. Του λέει ότι την ψάχνει, αλλά δεν είναι πουθενά, ούτε στο στούντιο όπου ο παραγωγός με το γκρουπ την περιμένουν για τα φωνητικά του τραγουδιού του Gravenites.
18.00
Ο Ρότσιλντ τηλεφωνεί στον Κουκ, που παραμένει στο ξενοδοχείο Landmark, και του μεταφέρει την έντονη ανησυχία του για την αργοπορία της τραγουδίστριας. Ο μάνατζερ θυμάται: «Ανεξάρτητα από την εμπλοκή της με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, η Τζάνις ήταν πάντα στην ώρα της στις ηχογραφήσεις. Τηλεφώνησα στο δωμάτιό της, αλλά δεν απάντησε, την έψαξα στην πισίνα, αλλά δεν ήταν. Ετσι, με τους Φιλ Μπαντέλα και Βινς Μίτσελ, που έκαναν φωνητικά στο δίσκο, αποφασίσαμε να πάμε στο στούντιο. Ομως όταν πήγα να ξεπαρκάρω το αμάξι μου από το πάρκινγκ του ξενοδοχείου, είδα την «Πόρσε» της. Γύρισα προς το παράθυρο του δωματίου της και είδα το φως αναμμένο. Υπέθεσα ότι μόλις είχε μπει και είχε ανάψει το φως, έτσι ανέβηκα στο δωμάτιό της, αλλά ήταν κλειδωμένη η πόρτα».
19.30
«Πήγα στη ρεσεψιόν και πήρα το κλειδί της. Μπαίνοντας την είδα ξαπλωμένη στο πάτωμα. Οσο πλησίαζα ένιωθα ότι το πνεύμα της είχε κιόλας φύγει, πρέπει να είχε περάσει λίγη ώρα αφ' ότου είχε πεθάνει. Η εξέλιξη δεν ήταν απροσδόκητη, είχε σταματήσει την ηρωίνη 6 μήνες, αλλά το L.Α. είναι το χειρότερο μέρος για τους εξαρτημένους στα ναρκωτικά. Πριν από λίγες βδομάδες, είχα παρατηρήσει πως τα είχε αρχίσει πάλι, έχοντας στο στούντιο μικρές ποσότητες ηρωίνης. Της είπα πως με είχε απογοητεύσει, αλλά...».
Η Τζάνις βρέθηκε φορώντας τα εσώρουχα και την μπλούζα της, με φρέσκο σημάδι υποδερμικής ένεσης στο αριστερό μπράτσο της, στο στομάχι της είχε κρασί Ripple με βότκα, το στόμα της ήταν ματωμένο, η μύτη της σπασμένη από την πτώση της στο πάτωμα και στη γροθιά της κρατούσε δολάρια.
20.00
«Ξανακλείδωσα την πόρτα του δωματίου σαν να ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Τηλεφώνησα στον Μπομπ Γκόρντον, δικηγόρο της Τζάνις, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τον γαμπρό του που ήταν γιατρός».
20.15
«Ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου με τον Μπομπ ειδοποίησαν την αστυνομία και εγώ τους γονείς της, Σεθ και Ντόροθι. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να πεις τόσο δυσάρεστα νέα. Είπα στον πατέρα της ότι η κόρη του ήταν νεκρή. Ηταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα της ζωής μου».
21.00
Ο ανακριτής Τόμας Νογκούτσι, όταν έφτασε στο αστυνομικό τμήμα του L.Α. ο αξιωματικός υπηρεσίας, του είπε πως η σύριγγα είχε μετακινηθεί από το δωμάτιο, αλλά όχι και η ηρωίνη, που βρισκόταν στο καλάθι του μπάνιου, μέσα σε ένα κόκκινο μπαλόνι. Η ηρωίνη που έδωσε ο έμπορος στην Τζάνις ήταν δέκα φορές πιο δυνατή από την κανονική. Επειδή είχε κόψει την πρέζα ο οργανισμός της δεν άντεξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :