Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η Γαλλίδα που διάλεξε να γίνει Ελληνίδα .

Η 26χρονη ηθοποιός Αριάν Λαμπέντ που με την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή της στο «Αttenberg» ενθουσίασε την κριτική επιτροπή του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας επιλέγει τη χώρα μας για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές της. ............



«Ξέρω ότι στην Ελλάδα πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να κάνει πολλά και ωραία πράγματα. Ξέρω επίσης ότι πολλά από αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο να γίνουν. Τι να κάνουμε, όμως... Προσπαθούμε.Κάποια στιγμή,ποιος ξέρει,κάτι μπορεί να καταφέρουμε». Η Αριάν Λαμπέντ μιλά τα ελληνικά αργά και η προσπάθειά της να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να ντύσει το λεξιλόγιό της φαίνεται. Ενίοτε απολογείται για τα «σπασμένα» ελληνικά της αναμιγνύοντας στις φράσεις της αγγλικά και γαλλικά, σε ένα πολύ γλυκό σύνολο. Η φωνή της στην τηλεφωνική επικοινωνία μας ενώ βρίσκεται στο Αεροδρόμιο «Μάρκο Πόλο» της Βενετίας περιμένοντας το αεροπλάνο για να επιστρέψει, ακούγεται αγχωμένη. Φυσικό. Η Λαμπέντ δεν είναι συνηθισμένη στα φώτα της δημοσιότητας και δεν αισθάνεται άνετα όταν της ζητούν να μιλήσει για τον εαυτό της. Αυτή την εποχή τα κάνει και τα δυο. Το περασμένο Σάββατο, στη Βενετία, κέρδισε το βραβείο Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη δουλειά της στην ταινία «Αttenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, μία ακόμη σημαντική διεθνή διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η Λαμπέντ μαζί με τη σκηνοθέτιδα βρίσκονταν στο Φεστιβάλ του Τορόντο για την υποστήριξη της ταινίας. Μιλώντας στο τηλέφωνο θα πει αρκετές φορές ότι το όλο θέμα των φεστιβάλ το αντιμετωπίζει λίγο «σαν Disneyland» και ότι η βράβευσή της στη Βενετία «δεν είναι δική μου γιορτή.Είναι της Αθηνάς και κυρίως του “Αttenberg”.Η ταινία έχει σημασία περισσότερο από καθετί». Η Λαμπέντ είναι οπαδός της ομαδικής δουλειάς και αυτό υπήρξε ένα από τα στοιχεία που η Τσαγγάρη παρατήρησε βλέποντάς τη στην παράσταση του «Φάουστ» στο Εθνικό Θέατρο. «Εψαχνα να βρω κάτι πολύ συγκεκριμένο,μια ηθοποιό που να μην είναι αυτό που λέμε ηθοποιός» μας είπε χαρακτηριστικά η σκηνοθέτις. «Ηθελα να έχει μια φυσικότητα γιατί και ο ρόλος της Μαρίνας στο “Αttenberg” είναι χαμηλών τόνων.Η Αριάν είναι πάρα πολύ έντονη και παρ΄ ότι δεν έχει εμπειρία, ειδικά στο σινεμά, έχει απίστευτο ένστικτο». Η Τσαγγάρη εντυπωσιάστηκε επίσης από την «απίστευτη όρεξη της Αριάν για μάθηση.Παρ΄ όλο που μιλούσε ελάχιστα ελληνικά κατάφερε μέσα σε ελά χιστο χρόνο να κάνει φοβερές προόδους για τον ρόλο. Ηταν εντυπωσιακό να βλέπεις ότι το λεξιλόγιό της ανανεωνόταν σε καθημερινή βάση με 100 καινούργιες λέξεις! Σε ό,τι κάνει, η Αριάν είναι ευφυής».

Τα τελευταία δύο χρόνια η Αριάν Λαμπέντ ζει στην Ελλάδα. Ηταν δική της επιλογή και δεν έχει μετανιώσει για την απόφασή της. Οταν τη ρωτώ αν θα προτιμούσε να ζει και να δουλεύει στο εξωτερικό όπου οι εξελίξεις τρέχουν ευκολότερα και πιο γρήγορα απ΄ ό,τι στην Ελλάδα, ακούγεται κάθετη. «Αν το έβλεπα έτσι, και αν δεν με έλκυε τόσο η Ελλάδα θα έμενα και θα εργαζόμουν στη Γαλλία όπου θα μπορούσα ίσως να κάνω περισσότερα πράγματα.Η Ελλάδα όμως είναι επιλογή μου.Και δεν το έχω μετανιώσει. Την προτιμώ γιατί την αγαπώ».


ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :