Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ τρέμει τον Νοέμβρη

Το αρχικό πλάνο αν και εκτελέστηκε σωστά και σχετικά έγκαιρα, έχοντας την κάλυψη και την υποστήριξη των κλασσικών ΜΜΕ, τίθεται πλέον σε δοκιμασία. ................


Οι αρνητές του μνημονίου πληθαίνουν τις τάξεις τους, όλο και περισσότεροι πολίτες ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης αντιλαμβάνονται τη δίνη στην οποία –κυρίως λόγω των κυβερνητικών χειρισμών-περιήλθε η χώρα.

Οι αντιπερισπασμοί τελειώνουν (προανακριτικές, ψεύτικα στατιστικά στοιχεία, ύψος ελλείμματος, ύψος χρέους) γιατί δεν «πουλάνε» πλέον. Στην Ιπποκράτους θεωρούν δεδομένη τη μη επανεκλογή Παπανδρέου στις επόμενες –όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν- εθνικές εκλογές. Το «ανέφελο» μιας κυβερνητικής τριετίας «σκιάζουν» οι περιφερειακές του Νοεμβρίου.

Ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβερνώσας παράταξης περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

1. Τον ανασχηματισμό που έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες και είχε ως βασικό του στόχο την «αφύπνιση» περιφερειακών τοπικών παραγόντων, οι οποίοι μετά την ανάληψη του κυβερνητικού θώκου θα δώσουν με άλλη διάθεση τη μάχη για τις εκλογές.

2. Δύο βήματα εμπρός, ένα πίσω. Οι ψηφοφόροι βάλλονται από καταιγισμό «μέτρων», τα οποία στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι δεν είναι οριστικά, ότι απλά μπήκαν στο τραπέζι, ότι δεν είναι έτοιμοι οι μηχανισμοί. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει με τον τρόπο αυτό ότι λαμβάνει υπόψη του τις αντιδράσεις του κόσμου και ταυτόχρονα δεν έχει χάσει τον «κοινωνικό» χαρακτήρα της ιδεολογίας του.

3. Συμμαχίες «αλά καρτ» με μοναδικό στόχο το αποτέλεσμα. Με το ΛΑΟΣ στην Πελοπόννησο με τον Κουβέλη στην Αθήνα, συζητά με όποιον είναι διατεθειμένος να προσφέρει στήριξη στα επιλογές του.

Με αυτό το τρίπτυχο θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ ως τον Νοέμβρη και ευελπιστεί να σώσει τα προσχήματα. Ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών, επισημάνθηκε και από τον πρωθυπουργό, οπότε τα επιχειρήματα περί διαφορετικού χαρακτήρα της «αυτοδιοίκησης» και «τοπικών επιλογών» πάνε στράφι.

Οι ψύχραιμοι στην Ιπποκράτους αναμένουν ένα κακό αλλά διαχειρίσιμο αποτέλεσμα. Μήπως όμως διαψευσθούν και οι πλέον απαισιόδοξοι;

Υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι τόσο εκκωφαντικό που να πυροδοτήσει εξελίξεις σε κάθε επίπεδο;

Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :