Το «αντιμνημονιακό» μέτωπο που επιχειρεί να ενισχύσει ο κ. Αντ. Σαμαράς εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών προκαλεί δυσφορία όχι μόνο σε μεγάλο τμήμα των «γαλάζιων» ψηφοφόρων που αποτελούν την «αστική ραχοκοκαλιά» του κόμματος, αλλά και σε κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και βασικών διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η στάση της ΝΔ και οι κατηγορίες- μέχρι στιγμής παρασκηνιακές- για ταύτιση με την ακραία ρητορική των κομμάτων της Αριστεράς τη φέρνουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει αλλαγή κλίματος- προς το αρνητικότερογια την εμπλοκή του ΔΝΤ κυρίως από κεντροδεξιά κόμματα των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Η συνολική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του μνημονίου έχει... επιβαρύνει το κλίμα για τη ΝΔ στην έδρα του ΔΝΤ, όπως αποτυπώθηκε και από τις επισημάνσεις που υπήρχαν στην ενδιάμεση έκθεση-αποτίμηση για την έως τώρα πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η έκθεση πυροδότησε ποικίλες συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την ορθότητα της στρατηγικής της, που πλέον κινείται εκτός των ορίων που επιβάλλεται για ένα αστικό κόμμα, όπως λένε αρκετά επώνυμα στελέχη της.
Τις κατηγορίες περί πολιτικής απομόνωσης από την οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ενίσχυσε η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επέκρινε τον κ. Σαμαρά για την απουσία του από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αναφορές στις «αριστερόστροφες κορόνες». Στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί μεγάλος προβληματισμός από αρκετούς βουλευτές για την αντιμνημονιακή στρατηγική του κόμματος, που πλέον δέχεται και τα πυρά από το εξωτερικό.
Το μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει όμως η ηγεσία της ΝΔ είναι, όπως λένε και κορυφαίοι βουλευτές της που έχουν επαφές με το ΕΛΚ, ότι υπάρχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια σε μερίδα των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν πως δύο είναι οι χαρακτηρισμοί που κυριαρχούν: «ανώριμη» και «λαϊκιστική» στάση. “Προσέξτε κ. Σαμαρά” λέγεται οτι του είπαν οι κ.κ. Μπαρόσο και Μαρτένς κατά τη διάρκεια της πρώτης εμφάνισης του κ. Σαμαρά σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, όταν πληροφορήθηκαν οτι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει στη Βουλή το μνημόνιο.
Η ψυχρότητα που έχει δημιουργηθεί στο Ε.Λ.Κ. ίσως να ήταν και ο λόγος που αποφάσισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μην παραστεί στη τελευταία Σύνοδο του Ε.Λ.Κ. τη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, προφασιζόμενος την προετοίμασία του για την εμφάνιση στη Δ.Ε.Θ.
Στελέχη κεντροδεξιών κομμάτων εμφανίζονται σε ιδιωτικές τους συνομιλίες ιδιαίτερα ενοχλημένα από την προσέγγιση και τη στρατηγική της ΝΔ και θέτουν θέμα ιδεολογικής απόκλισης. Μάλιστα επισημαίνουν ότι δεν μπορεί ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερο να καταψηφίζει το μνημόνιο, το οποίο έχει στόχο να διασωθεί η ελληνική οικονομία με μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Η στάση της ΝΔ προκαλεί προβληματισμό και ευρεία συζήτηση και στις τάξεις του ΕΛΚ, αφού στις Βρυξέλλες θα περίμεναν μια πιο θετική στάση από τον κ. Σαμαρά ώστε τα κυβερνητικά μέτρα να τύχουν υποστήριξης. Πολλές φορές η ΝΔ έχει βρεθεί στο στόχαστρο σκληρής κριτικής ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρωβουλευτές του ΕΛΚ να χαρακτηρίζουν «ανεύθυνη» την καταψήφιση της συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου