Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τα 7(κυρίως) ψέμματα του Σαμαρά

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ψεύδεται, εξαπέλυσε -ενώπιον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή- ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για έξοδο από την κρίση.
  Κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στην 75η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στα «επτά ψέματα» που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής και στις «εφτά αλήθειες», που είναι οι προτάσεις της ΝΔ για την αλλαγή του κλίματος κι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα: tovima
Τα επτά ψέμματα
Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που .............

.............. ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Το δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε;
Απαντώντας ο ίδιος, είπε ότι η Ελλάδα υπερχρεώθηκε τη δεκαετία του 1980, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ.

«Και από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.»


Το τρίτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης.
Ο κ. Σαμαράς έδειξε αναλυτικά ότι από τα 80 δισ. ευρώ νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 δισ. ευρώ πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.


Τον Μάρτιο του 2004 η Ν.Δ. παραλαμβάνει χρέος ίσο με 97,4% του ΑΕΠ. Η περίοδος σύγκλισης έχει τελειώσει, η Ελλάδα έχει μπει στο ευρώ για τα καλά και η νέα φάση των οικονομικών της χώρας, κατά την οποία οι αρμόδιοι θα έπρεπε να επικεντρώσουν στον στόχο της μείωσης του χρέους, δίνει τη θέση της στην... απογραφή Αλογοσκούφη.
Ένας μόνο πολιτικός χειρισμός, η απογραφή Αλογοσκούφη, εκτίναξε το χρέος του 2000 κατά 10 δισ. ευρώ!
Εξετάζοντας συνολικά τα οικονομικά στοιχεία της πρόσφατης εξαετίας της Ν.Δ. ο κ. Ν. Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου, επισημαίνει ότι «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί 5,5% του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα απλήρωτα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισΑυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής».

Αν και μέχρι το 2007 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται- το εθνικό εισόδημα αυξανόταν κατά 12-15 δισ. τον χρόνο σε σχέση με τους τόκους που έφταναν τα 10 δισ. κατά μέσον όρο-, το διάστημα από το 2008 μέχρι και την αποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή χαρακτηρίζεται ως «η διετία της κατάρρευσης»: η Ελλάδα προσθέτει στο χρέος της 57 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από το συνηθισμένο των προηγούμενων χρόνων. Οπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μεγάλο ρόλο στην εκτίναξη του ελλείμματος που οδήγησε στον εκτροχιασμό έπαιξαν η αύξηση των εισαγωγών σε είδη πολυτελείας, η ευνοϊκή μεταχείριση των υπεράκτιων εταιρειών, η κατάργηση των υψηλών τεκμηρίων, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να επιδοτήσει μέσα στην κρίση την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων για να μη δυσαρεστήσει τις εμπορικές εταιρείες ήταν απίστευτη.  Ακόμα, το 2009 για εξοπλισμούς γίνονται νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, η ενίσχυση των τραπεζών φτάνει τα 5,5 δισ. και τα ασφαλιστικά ταμεία εκταμιεύουν περίπου 2 δισ. από τα αποθεματικά τους. Η άνοδος των σπρεντ διογκώνει τους τόκους των εντόκων γραμματίων κατά 1 δισ. και όλα μαζί οδηγούν στην αύξηση ρεκόρ κατά 36 δισ.»


Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 «φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Υπογράμμισε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό. 

Screen_shot_2010-08-17_at_11.18.16_
Oρόσημο στην εξέλιξη της διαφοράς του πιστωτικού περιθωρίου του 10 ετούς Ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό , είναι η Αναφορά της Eurostat (Com-1/8-1-2010) με τίτλο επί των Στατιστικών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Ελλείμματος και Χρέους
Δείτε όλους τους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο  (Σεπτέμβριος 2009 - Ιούνιος 2010) , σύμφωνα με την έκθεση της 04/08/2010 - Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα της τράπεζας της Ελλάδας »
Screen_shot_2010-08-17_at_11.03.30_
  • Γεγονότα που συνδέονται με την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων...(κλικ στο γράφημα). Εδώ φαίνεται και το 3ετές πρόγραμμα σταθερότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το πακέτο μέτρων ύψους 4,8 δις για μείωση του ελλείμματος (αυτά για την αναφορά του Σαμαρά, ότι η κυβέρνηση την περίοδο αυτή δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα)
Το Eurogroup ενέκρινε την παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ (6,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ),με ένα κείμενο συστάσεων προς την Ελλάδα, στο οποίο εμπεριέχονται πέντε "αγκάθια" για την ομαλή εφαρμογή του μνημονίου στο δεύτερο εξάμηνο.
  • Ένα από τα αγκάθια είναι ότι το δημόσιο χρέος  κινδυνεύει να βρεθεί εκτός στόχων, από τις αναθεωρήσεις της Eurostat, που εκκρεμούν τόσο για το 2009 όσο και για το 2010. Ήδη από τις 22 Απριλίου η Eurostat έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση και στην Κομισιόν, ότι δεν θα επικυρώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, εάν δεν έχει στην κατοχή της πλήρη στοιχεία και ότι αναμένει αναθεώρηση του ελλείμματος έως και 0,5% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του 2009 και μέχρι 7% στο δημόσιο χρέος. »
smaras_elleima
Ακόμα και τώρα Σαμαράς διαμορφώνει το έλλειμμα της χώρας στα επίπεδα του 6,7 , ενώ προεκλογικά η ΝΔ δήλωνε έλλειμμα 3,7. Από την παρουσίαση Σαμαρά, με τίτλο «Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση»  : "Από το 13,6% που ήταν το συνολικό έλλειμμα του 2009, αν αφαιρέσουμε το 3,7% της «δημιουργικής λογιστικής» του ΠΑΣΟΚ, το έλλειμμα πέφτει στο 9,9%". Από αυτό το 9,9%, το 3,2% είναι κυκλικό έλλειμμα, ενώ το 6,7% είναι διαρθρωτικό."(¨Οπου και το σχετικό γράφημα)»
Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό «ήταν αναπόφευκτη». Ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα έως και τον Ιανουάριο του 2010, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα.
O Σαμαράς που θεωρεί λογικό το Δημόσιο ,να είχε «αρπάξει» μία και καλή όλες τις προσφορές των ξένων για αγορά ομολόγων και να καλύψει τις δανειακές ανάγκες για να βγάλει τη χρονιά !!!!!! (προφανώς γιατί θεωρεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στο ίδιο επιτόκιο που κλείνει μια δημοπρασία για το ελάχιστο ποσό) , αγνοεί προφανώς ότι κάτι τέτοιο θα εκτίνασσε το επιτόκιο  ακόμη και πάνω από 10%, ενώ παράλληλα αν δεν γινόταν μία επιλογή στις προσφορές, θα έμπαιναν στο παιχνίδι του δημοσίου χρέους όλα τα κερδοσκοπικά funds...
Το έκτο ψέμα είναι ότι «η υπογραφή του Μνημονίου ήταν μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Screen_shot_2010-04-09_at_5.29.44_
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των όρων του μηχανισμού στήριξης στις 9 Απριλίου, δεν συνεπαγόταν ότι η Ελλάδα θα προσφύγει για βοήθεια, αλλά θα λειτουργούσε υποστηρικτικά στην προσπάθεια μείωσης του spread.
Έχοντας ως στήριγμα τους θετικούς όρους του μηχανισμού η Ελλάδα θα επιδίωκε να δανείζεται με καλύτερους πλέον όρους. Η ΕΕ έδωσε τότε ένα μήνυμα στην αγορά ότι επιθυμεί spread 275 μονάδες βάσης και αναμενόταν μεγάλη αποκλιμάκωση.Η Ελλάδα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό επιδίωκε να μην χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, αλλά μέσω του μηχανισμού που θα είχε αποσαφηνισθεί αργότερα,  τα spreads να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα για να μπορέσει να δανεισθεί από τις αγορές.
Ήθελε τον μηχανισμό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα spreads και όχι να κάνει χρήση του....»
 Η συνέχεια είναι γνωστή...Η πρόθεση και οι συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσουν τις αγορές δεν ευοδώθηκαν, καθώς   το κερδοσκοπικό παιχνίδι των hedge funds συνεχίστηκε αμείωτο με σκοπό να οδηγήσουν τη χώρα στα όρια του τεχνικού default »
Ταυτόχρονα διεθνείς αναλυτές δήλωναν σε διεθνή πρακτορεία ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους για το «ελληνικό πρόβλημα» και ουσιαστικά προέτρεπαν τη χώρα μας «να το πάρει απόφαση» και να δηλώσει ότι δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες. »


Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρόλα αυτά διέξοδο από την κρίση και ότι ήταν «πράξη ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει.
Με τις καθαρές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως τον Ιούνιο του 2013, να διαμορφώνονται στα 193 δις.ευρώ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να  προσδέσει την ΝΔ στο άρμα της ανευθυνότητας  και μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες για τον τόπο, καταψηφίζοντας το μνημόνιο, λέγοντας ναι όμως στο δάνειο. Προφανώς ήθελαν τα 110 δις του δανείου χωρίς τους όρους !!!
Με τόσα ψέμματα...στα 7 ψέμματα που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής κατά τον Σαμαρά και θα βρούμε μια αλήθεια σε αυτό, στην εποχή διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας...., τις άλλες 7 αλήθειες που είναι οι προτάσεις της ΝΔ, που διατύπωσε αργότερα στην ομιλία του, θα τις σχολιάσουμε σε άλλο post. Μια γεύση αν θέλετε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :