Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η επιστροφή της Ντόρας, οι εκπλήξεις και η «κυβέρνηση του βουνού»

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζεται να αρχίσει περιοδείες με πρώτο σταθμό την Κρήτη προκειμένου να προβάλει το πολιτικό στίγμα της.

«Το 2010 θα είναι έτος εξελίξεων.Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά και σίγουρα δεν θα πλήξουμε» λέει στους συνομιλητές της η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη όχι μόνο στη γενική πολιτική κατάσταση, αλλά και στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Η βασική αντίπαλος του κ. Αντ.Σαμαρά για την αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ύστερα από μια περίοδο περισυλλογής και πολλών συζητήσεων με πολιτικούς φίλους της, βουλευτές και στελέχη που παρέμειναν «πιστοί» σε αυτήν και δεν επιδίωξαν να ρίξουν γέφυρες με τη νέα ηγεσία, ετοιμάζεται για τη δυναμική επιστροφή της στο πολιτικό προσκήνιο.

Υστερα από αρκετές ημέρες ξεκούρασης κατά τη διάρκεια των εορτών στο Καρπενήσι, μαζί με τον σύζυγό της κ. Ισ. Κούβελο, η κυρία Μπακογιάννη, αρκετά ευδιάθετη και με πλήρη επίγνωση των αιτιών που την οδήγησαν στην εσωκομματική ήττα της 29ης Νοεμβρίου, άφησε στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα. «Σνομπάραμε τις κοσμικότητες,κάναμε...κυβέρνηση του βουνού» έλεγε χαριτολογώντας σε συνομιλητές της για την παραμονή στο Καρπενήσι και αρκετοί πιο πονηροί αναρωτήθηκαν μεταξύ τους αν ....



ετοιμάζεται και για «αντάρτικο» στον κ. Σαμαρά. Το σίγουρο πάντως, όπως λένε πολιτικοί φίλοι της, είναι ότι ύστερα από ένα τετραήμερο ταξίδι στην Αίγυπτο, που ολοκληρώνεται, δεν θα μείνει σιωπηλή το επόμενο διάστημα και σίγουρα «δεν θα παριστάνει τη Σφίγγα!» .
Η κυρία Μπακογιάννη θα αρχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της από την Κρήτη, πρώτο σταθμό των περιοδειών που θα κάνει σε όλη την επικράτεια, για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ που τη στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. Η επίσκεψή της, πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα είναι ουσιαστικά η πρώτη πολιτική εμφάνισή της μετά την εσωκομματική ήττα της.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να ξεκινήσει τις περιοδείες της για συμβολικούς λόγους από τον τόπο καταγωγής της και με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα ότι θα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Η στάση αναμομής την οποία τήρησε τις τελευταίες σαράντα ημέρες, μετά τη νίκη του κ. Σαμαρά, δεν σημαίνει ότι «παρέδωσε τα όπλα», όπως λένε υποστηρικτές της, αλλά ότι απλώς περίμενε να δει τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου, τις οποίες δεν αξιολογεί θετικά. Μάλιστα επισημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς έχει κάνει λάθη στον ορισμό των τομεαρχών, κυρίως με τη μη αξιοποίηση κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, ενώ μιλάει για την ανάγκη να γίνουν πιο σαφείς οι θέσεις του κόμματος.

Η εσωκομματική αντεπίθεση που προπαρασκευάζει θα έχει βαθύτατα πολιτικά χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν θα κινηθεί με στρατηγική υπονόμευσης του κ. Σαμαρά. Θα παρεμβαίνει σε καίρια πολιτικά ζητήματα, όπως η οικονομική πολιτική, ο εκλογικός νόμος (συμφωνεί με το «γερμανικό σύστημα» που αρνείται ο κ. Σαμαράς), η νέα διοικητική δομή της χώρας («Καποδίστριας») κ.ά. Οπως λένε οι συνεργάτες της, θα εκφράζει πιο ελεύθερα τις απόψεις της, κάτι το οποίο απέφευγε επί των ημερών της πρωθυπουργίας του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ δεν θα διστάσει να κινηθεί και εκτός «κομματικής γραμμής».

Επί της ουσίας στη σχέση της με τον κ. Σαμαρά υπάρχει καχυποψία και δεν διαφαίνεται πεδίο σύγκλισης. Η ίδια επιμένει στην άποψη ότι στη νέα εποχή της ΝΔ θα καταστήσει σαφές το διακριτό της στίγμα και, όπως έχει επισημάνει σε πολιτικούς φίλους της, «θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις θέσεις της,οι οποίες περιλαμβάνονται στην πολιτική πλατφόρμα την οποία έχει καταθέσει και ενέκρινε το 40% των ψηφοφόρων της ΝΔ».

Η κυρία Μπακογιάννη έχει απορρίψει μέχρι στιγμής «ακραίες» εισηγήσεις από βουλευτές που τη στηρίζουν για να πραγματοποιήσει μια ηχηρή πολιτική παρέμβαση και θεωρεί ότι δεν είναι η παρούσα στιγμή κατάλληλη για εσωκομματική πόλωση. Εξάλλου αυτή την περίοδο οι πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της ΝΔ δεν ευνοούν την όξυνση, και μάλιστα προτού καν συμπληρωθούν δύο μήνες από τη νίκη του κ. Σαμαρά, η όποια δημόσια κριτική θα εμφανιζόταν ως καθ΄ όλα απρόκλητη. Εξάλλου, όπως έχει σημειώσει και η ίδια στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις της, αφορμές για διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν, αφού έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με τον κ. Σαμαρά σε πολλά θέματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :