Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Εξεταστικές χωρίς ανεξεταστέους… και διεφθαρμένα κόμματα

Εξεταστικές χωρίς ανεξεταστέους…
Toυ Σταμου Zουλα
Η συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, για τα σκάνδαλα Βατοπεδίου, ομολόγων, Ζήμενς, Χρηματιστηρίου και Γερμανού, ουδέν θα αποφέρει. Αντίθετα, με την όλη διαδικασία θα εδραιωθεί η πεποίθηση ότι κανένα κόμμα δεν είναι αδιάφθορο, ότι η επιλογή των «υπό διαλεύκανση» σκανδάλων ενέχει το στοιχείο της αλληλοκατηγορίας και του συμψηφισμού και ότι ο κολασμός των τυχόν ενόχων παραμένει ανεπιθύμητος. Μια ειλικρινής προσπάθεια για την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας θα έπρεπε να ξεκινήσει από το αυτονόητο: ότι η διαφθορά και στην πολιτική έχει διαβάθμιση. Για να αποτρέψεις το κακούργημα, πρέπει πρώτα να τιμωρήσεις το πλημμέλημα, να έχεις ήδη επιδείξει μηδενική ανοχή στο πταίσμα.
Στην προσπάθεια να περισταλεί η σπατάλη στο Δημόσιο, να επέλθει κάποιος ορθολογισμός στο ασφαλιστικό, να αρθεί η ανισοτιμία στους δημοσίους υπαλλήλους κ.λπ., ακούμε τις ημέρες αυτές εξοργιστικά πράγματα. Π.χ. για τους υπαλλήλους της Βουλής, με τις παχυλότατες αμοιβές και τους 16 ετήσιους μισθούς. Πληροφορούμεθα πως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας έχουν «κατοχυρώσει δικαίωμα» να συνταξιοδοτούνται μετά 15-20 χρόνια εργασίας. Πως άλλοι τόσοι έχουν ....
συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, ως ανάπηροι-μαϊμούδες. Ακούμε για τα τεράστια ελλείμματα στον ΟΣΕ, τα οποία οφείλονται κυρίως σε ένα απαράδεκτο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς. Μας πληροφορούν ότι στον ΟΛΠ, εκτός των άλλων, υπήρχαν και 330 γενικοί διευθυντές. Καταγγέλλεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε παράνομα εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς.
Επί χρόνια τέτοιες καταγγελίες γίνονται αόριστα, σε τρίτο πρόσωπο. «Εγιναν» προκλητικές αυξήσεις, «πραγματοποιήθηκαν» παράνομες προσλήψεις, «δόθηκαν» απαράδεκτα προνόμια, «εγκρίθηκαν» καταχρηστικώς αναπηρικές συντάξεις κ.ο.κ. Ωσάν για όλες αυτές τις παρανομίες να μην υπάρχει ευθύνη συγκεκριμένου υπουργού ή -έστω- συλλογική ευθύνη κάποιας κυβέρνησης. Κατά τα άλλα ο κόσμος το ’χει τούμπανο ότι π.χ. επί υπουργίας του τάδε Κρητός πολιτικού η εκλογική του περιφέρεια επέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ σε ποσοστό «αναπηρικών» συντάξεων. Οτι επί υπουργίας του δείνα οι προσληφθέντες στην αστυνομία και την πυροσβεστική είχαν ως μοναδικό προσόν… την ίδια ντοπιολαλιά με τον υπουργό. Οτι ο τάδε πρόεδρος της Βουλής ή υπουργός κατέστησε περιούσιους τους «υπαλλήλους του».
Συνεπώς η πολιτική φαυλότητα προϋπάρχει της διαφθοράς και αποτελεί τη θερμοκοιτίδα της. Από τη στιγμή που ο πολιτικός εκλαμβάνει τον τομέα του ως φέουδο, αντίστοιχα αρχίζει να αμβλύνεται και η διάκριση μεταξύ πταίσματος και κακουργήματος. Τούτο συμβαίνει συντομότερα και πιο εκτεταμένα αν ο πολιτικός αυτός θεωρεί ότι έχει την ανοχή του πρωθυπουργού ή -πολύ χειρότερα- αν οι φαύλες πράξεις του εντάσσονται, ανομολόγητα έστω, στην κυβερνητική πολιτική. Διότι και το τελευταίο αυτό κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τα δύο μεγάλα κόμματα. Ιδιαίτερα δε για τους αρχηγούς τους, οι οποίοι πέτυχαν -κυρίως λόγω συγκυριών- να μην ταυτίζονται με την «εν πολλαίς αμαρτίαις» φθορά των κομμάτων τους κατά την άσκηση της εξουσίας. Με μια έμπρακτη αυτοκριτική ας μας δώσουν στοιχεία για το ποιοι αποπεμφθέντες ή «αποπομπαίοι» πολιτικοί τους ευθύνονται για παράνομους διορισμούς, για τη χορήγηση προκλητικών προνομίων στους τομείς τους, για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, με κίνητρο το προσωπικό ή το κομματικό όφελος. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν τολμούν αυτό το βήμα αυτοκάθαρσης, είναι βέβαιον πως μας εξαπατούν και μας εμπαίζουν με τις εξεταστικές επιτροπές…
kathimerini.gr | Εξεταστικές χωρίς ανεξεταστέους…

Δεν υπάρχουν σχόλια :