Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Το γύρο του κόσμου έκανε η έκρηξη βόμβας στη Βουλή.

Τα ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν ότι παρόμοιες εκρήξεις είναι συχνές στην Αθήνα, αν και για πρώτη φορά σημειώνεται τέτοια επίθεση έξω από το κοινοβούλιο.

Με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων συνδέει την επίθεση το BBC. «Παρόλο που η επίθεση μπορεί να προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές, θα προβληματίσει του διεθνείς παρατηρητές που παρακολουθούν την Ελλάδα. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εκ νέου εάν υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές ή αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους πολίτες να δεχθούν το πρόγραμμα περικοπών. Το μήνυμα των βομβιστών δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρο... απέδειξαν ότι μπορούν να χτυπούν ατιμώρητα ένα από τα πλέον αυστηρά φρουρούμενα κτήρια της χώρας», σημειώνεται σε ανταπόκριση στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου.

«Η Ελλάδα έχει συγκλονιστεί από σειρά επιθέσεων εναντίον οικονομικών συμφερόντων και γραφείων πολιτικών από το .... Δεκέμβριο του 2008, όταν ένας νεαρός σκοτώθηκε από αστυνομικό», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι αστυνομικοί εξετάζουν το οπτικό υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης στην περιοχή για να ελέγξουν εάν υπάρχουν εικόνες του δράστη να τοποθετεί το μηχανισμό. Οι Εύζωνες που φρουρούν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη παρέμειναν στις θέσεις τους όταν ο μηχανισμός εξερράγη, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας», μεταδίδει το Reuters.

Στη συχνότητα τέτοιου είδους επιθέσεων αναφέρεται στην ιστοσελίδα της η Washington Post, αναπαράγοντας το ρεπορτάζ του Associated Press. «Διάφορες ακροαριστερές ομάδες λειτουργούν στην Ελλάδα, τοποθετώντας συχνά βόμβες με στόχο επιχειρήσεις, κυβερνητικά κτήρια και τράπεζες. Οι βόμβες τοποθετούνται συνήθως αργά τη νύχτα ή προηγούνται προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και σπάνια υπάρχουν θύματα.

«Οι εξτρεμιστικές ομάδες τοποθετούν όλο και πιο συχνά βόμβες έξω από κυβερνητικά κτήρια, τράπεζες και επιχειρήσεις στην Αθήνα – συνήθως ως προειδοποίηση και όχι με στόχο την απώλεια ζωής – αλλά αυτή η επίθεση ήταν η πρώτη εναντίον του κτηρίου της Βουλής», επισημαίνουν στην ανταπόκρισή τους οι New York Times.

Στο γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν στόχο να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες αναφέρεται και το Αl Jazeera. «Συνήθως προηγούνται προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Η πρόθεση στην πραγματικότητα είναι να σταλεί μία προειδοποίηση στην κυβέρνηση, στο κοινό, στις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι να προκληθούν οποιουδήποτε είδους ανθρώπινες απώλειες», διευκρινίζει ανταπόκριση στην ιστοσελίδα του αραβικού δικτύου.

Πηγές: bbc.co.uk, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, washingtonpost.com, nytimes.com, Aljazeera.net

Τα ξένα ΜΜΕ για την έκρηξη στη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια :