Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

7 διαπιστώσεις και 4 προβλήματα στρατηγικής στο χώρο του τύπου

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για την εισβολή Λαυρεντιάδη στα ελληνικά ΜΜΕ. Με αφορμή το γεγονός, στο πρόσφατο «Ποντίκι» γίνεται ανάλυση των προβλημάτων στο χώρο του τύπου με 7 διαπιστώσεις και τέσσερα προβλήματα στρατηγικής. Τα αναφέρουμε περιληπτικά:
Επτά διαπιστώσεις:
1. Ο θάνατος του Χρήστου Λαμπράκη μεταβάλλει το ήδη ρευστό τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ και υποδηλώνει ότι μια ολόκληρη εποχή τελείωσε
2. Τα συγκροτήματα του τύπου και μεμονωμένα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα
3. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στα ΜΜΕ χειροτερεύει, η ΕΣΗΕΑ αδυνατεί να παρέμβει και ο κλάδος των δημοσιογράφων πλήττεται από ανεργία.
4. Η κρίση έχει μετατρέψει τις εφημερίδες σε παντοπωλεία προσφορών, τα κανάλια περιορίζουν τον ενημερωτικό τους τομέα προς εξοικονόμηση πόρων και τα κανάλια οδηγούνται στις ...
φθηνές ψυχαγωγικές εκπομπές που πλήττουν τελικά τον κλάδο των δημοσιογράφων.
5. Η διαφήμιση στις εφημερίδες έχει περιοριστεί στα κυριακάτικα(κυρίως) φύλλα και στα σαββατιάτικα. Επομένως κρίνεται αμφίβολη η βιωσιμότητα πολλών ημερήσιων φύλλων
6. Αναγκαστικά δημιουργείται κενό για να εισέλθουν νέοι επιχειρηματίες στο χώρο του τύπου αλλάζοντας τις ενδοεπιχειρηματικές και πολιτικές ισορροπίες. Εγείρονται παράλληλα ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιούνται στις εξαγορές.
7. Αστάθμητος παράγοντας σε όλες τις ανατροπές είναι η επιρροή του internet που έχει μεταβάλλει άρδην το τοπίο της ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο αλλά και στη χώρα μας. Στο «Βήμα» π.χ. γίνονται σκέψεις για μετατροπή του φύλλου σε αποκλειστικά ηλεκτρονική μορφή.
Τέσσερα προβλήματα στρατηγικής:
1. Ποια στάση θα κρατήσει ο όμιλος Μπόμπολα στο τοπίο που διαμορφώνεται και τον αφορά άμεσα; (Κάποιες κόντρες που προβάλλουν τα ελεγχόμενα από τον «Πήγασο» ΜΜΕ φωτογραφίζουν επ[επιχειρηματικά συμφέροντα)
2. Ο ΔΟΛ πέρασε ολοκληρωτικά στον Σταύρο Ψυχάρη και δεν έχει δώσει ακόμα καθαρό στίγμα προθέσεων έναντι της κυβέρνησης. «Ο δρόμος είναι ανοιχτός» όπως έλεγε το πρωτοσέλιδο του προηγούμενου κυριακάτικου «Βήματος».
3. Ο όμιλος Αλαφούζου εμφανίζει τα μικρότερα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της μη συμμετοχής του σε δημόσια έργα.
4. Ο όμιλος Τεγόπουλου αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και εσωτερικά και στο χώρο διεκδίκησης δημοσίων έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :