Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Αναδιαπραγμάτευση Μνημονίου χωρίς αλλαγή στόχων

«Οποιος επιμένει ότι δεν επίκεινται αλλαγές του υπάρχοντος προγράμματος έχει παραισθήσεις», λένε κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Ε π ιτ ροπή το διαψεύδει, το Βερολίνο διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις, αλλά η Ευρωζώνη είναι ...


έτοιμη για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος κατά ένα ή δύο χρόνια. Ωστόσο, ούτε οι στόχοι ούτε οι μεταρρυθμίσεις είναι διαπραγματεύσιμες.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, λόγω των καθυστερήσεων, της μακράς προεκλογικής παράλυσης, αλλά και «των ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών» που επικρατούν στην Ελλάδα, το Μνημόνιο που υπογράφτηκε πριν από μόλις λίγους μήνες έχει ουσιαστικά εκτροχιαστεί.
Κατά συνέπεια, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει σε «απογραφή» της κατάστασης σε όλα τα μέτωπα (χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό, μεταρρυθμίσεις).
Στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τις θέσεις της για το πώς θα επιτευχθούν οι δεδομένοι στόχοι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δομικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Οι θέσεις αυτές θα μεταφερθούν στο Eurogroup, το οποίο θα ορίσει και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης της τρόικας με την Ελλάδα για το νέο Μνημόνιο. Υπέρ της παράτασης τάχθηκαν και οι ΗΠΑ. 
Παρά τη χθεσινή διάψευση της Κομισιόν και την άκρως επιφυλακτική στάση του Βερολίνου, συγκλίνουσες πληροφορίες από ανεξάρτητες και εξίσου αξιόπιστες πηγές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οδεύουμε προς αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και υπογραφή «Νέου Μνημονίου». Κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισαν χθες σε δημοσιογράφους ότι λόγω των καθυστερήσεων και της μακράς προεκλογικής παράλυσης στη χώρα μας, αλλά και «των ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών» που επικρατούν στην Ελλάδα, το Μνημόνιο που υπογράφτηκε πριν από μόλις λίγους μήνες έχει ουσιαστικά εκτροχιαστεί. 
Κατά συνέπεια, όποιος επιμένει ότι δεν επίκειται αναπροσαρμογή του, «έχει παραισθήσεις». Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται και έμπειροι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, με γνώση των ισορροπιών μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ ανάλογες διαρροές έγιναν και από στελέχη της Επιτροπής προχθές, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Σε ερώτηση της «Κ» για το τι ακριβώς νοείται με τον όρο «Νέο Μνημόνιο», υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι -κατά πάσα πιθανότητα- από νομικής πλευράς θα πρόκειται για τη συνήθη επικαιροποίηση που γίνεται μετά κάθε επιθεώρηση της τρόικας. Ουσιαστικά, όμως, θα έχουμε να κάνουμε με μία πολύ πιο ριζική αναπροσαρμογή, πάντοτε στη βάση των δύο γνωστών στόχων: πρώτον, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και, δεύτερον, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, εκτιμώντας ότι οι πρακτικές λεπτομέρειες του νέου Μνημονίου θα είναι προϊόν επίπονης διαπραγμάτευσης, η οποία ενδεχομένως να διαρκέσει και όλο το καλοκαίρι.
Το χρονοδιάγραμμα
Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εβδομάδων διαμορφώνεται ως εξής: μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα επισκεφθεί τη χώρα μας η τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει σε «απογραφή» της κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα μέτωπα (χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό, μεταρρυθμίσεις). 
Στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τις θέσεις της για το πώς θα επιτευχθούν οι δεδομένοι στόχοι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δομικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. 
Οι θέσεις αυτές θα μεταφερθούν στο Eurogroup. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει με την τρόικα και θα είναι τεχνικού και πρακτικού χαρακτήρα. Το αποτέλεσμά της όμως θα πρέπει να είναι «πολιτικά αποδεκτό» από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών.
Ηδη, όπως πληροφορείται η «Κ», βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος κατά δύο χρόνια, κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως χθες και ο επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό. Εν τούτοις, είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη παράταση συναντά αντιδράσεις στο Συμβούλιο, ενώ ασαφές παραμένει σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένοι οι εταίροι μας να συμφωνήσουν σε νέα βελτίωση των ήδη ευνοϊκών όρων της δανειακής σύμβασης. 
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε μεταδώσει η «Κ» πολύ πριν από τις εκλογές, προϋπόθεση για κάθε επιπλέον παραχώρηση είναι να δοθούν δείγματα μεταρρυθμιστικής γραφής από τη νέα κυβέρνηση και να πειστεί η τρόικα για την αποφασιστικότητά της να πετύχει τους στόχους του Προγράμματος.
Η συνεδρίαση του Eurogroup
Πληρέστερη εικόνα για την προθέσεις των κρατών της Ευρωζώνης και την πορεία των πραγμάτων από εδώ και στο εξής, θα έχουμε πιθανότατα μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, όπου το «ελληνικό ζήτημα» θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα. 
Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν και οι θέσεις του ΔΝΤ, πιθανότατα από την Κριστίν Λαγκάρντ. Εκπλήξεις δεν αναμένονται, καθώς το Ταμείο θα επιμείνει ότι «οι χώρες που έχουν χάσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου δεν έχουν άλλη επιλογή από τη γρήγορη δημοσιονομική σταθεροποίηση». 
Το Eurogroup θα επιβεβαιώσει επίσης την έμφαση που δίνει στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και η δική μας φυσικά. Θα «εξάρει» τις επιδόσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ενώ θα συζητηθούν επίσης και τα φλέγοντα ζητήματα της Κύπρου και της Ισπανίας. 
Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν και τα μέτρα για τη «συνολική» αντιμετώπιση της κρίσης, εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, με τον πήχυ των προσδοκιών όμως να έχει κατέβει σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα εκταμιευθεί πιθανότατα και η αρωγή για την Ισπανία, στόχος παραμένει να τεθεί σε λειτουργία στις 9 Ιουλίου, παρά τις καθυστερήσεις στην υπερψήφισή του από τα κοινοβούλια μεγάλων κρατών-μελών, όπως η Ιταλία.

// Καθημερινή //

Δεν υπάρχουν σχόλια :