Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο δρόμος προς την Αβάνα είναι στρωμένος με φιλελεύθερες προθέσεις

Ο πειρασμός για έναν φιλελεύθερο είναι μεγάλος. Αναμφίβολα κυβέρνηση Σύριζα με τις παλαβές πολιτικές της θα προκαλέσει την ολοκληρωτική διάλυση του κρατισμού στην Ελλάδα. 
Η πολιτική ζημιά για την αριστερά θα είναι ιστορικά ισοδύναμη με ...


την ζημιά που προκάλεσε στην ελληνική δεξιά η τραγωδία της Κύπρου το 74. Σαν αποτέλεσμα και σε πλήρη αντιστροφή της μεταπολίτευσης, στα επόμενα 30-40χρόνια ο χαρακτηρισμός αριστερός θα είναι βρισιά. Κατάρρευση του κρατισμού και ιδεολογική αποκαθήλωση της αριστεράς. Ποιός δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη;

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η μετάβαση θα πονέσει, πολύ. Γιατί εδώ δεν μιλάμε απλά για έναν απατεώνα τύπου Ανδρέα Παπανδρέου που μπροστά στην πραγματικότητα θα αλλάξει γραμμή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πνευματικά έφηβους και σκληροπυρηνικούς κρατιστές που δεν θα διστάσουν να φτάσουν στα άκρα όσο θα μεγαλώνει η αποτυχία τους. 
Το αρπακτικό κράτος του Βενιζέλου θα φαντάζει καπιταλιστική όαση μπροστά στην κοινωνικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας που θα φέρει ο Σύριζα. Ο κίνδυνος ίσως είναι απόμακρος για όσους παρακολουθούν από το εξωτερικό, αλλά για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. 
Μια κυβέρνηση Σύριζα θα προκαλέσει βέβαιο οικονομικό θάνατο για μια ολόκληρη γενιά. Οι φιλελεύθεροι μπορεί να καταγγέλλουμε τα μεγάλα κεντρώα κόμματα για τον κίνδυνο καλαβριοποίησης της χώρας, αλλά μπροστά μας υπάρχει μια χειρότερη προοπτική: να γίνουμε Κούβα. Με τον Σύριζα στον ρόλο του Φιντέλ.

Αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ήττα του Σύριζα είναι απλά η πρωτιά ενός άλλου κόμματος. Στις προηγούμενες εκλογές υποστήριξα ότι η ψήφος έπρεπε να πάει σε μικρά καινούρια κόμματα αφού είχαμε ανακάτεμα της τράπουλας. 
Τώρα όμως τα χαρτιά μοιράστηκαν και οι δύο νέοι πόλοι είναι ο Σύριζα και η Νέα Δημοκρατία. Καλώς ή κακώς, το πρώτο από αυτά τα κόμματα θα είναι στην κυβέρνηση. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει σημασία πόσο φιλελεύθερες είναι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ποιά είναι η εναλλακτική. 
Όποιος θεωρεί κρίσιμο να μην πάρει ο Σύριζα την εξουσία, έχει μόνο μία λογική επιλογή: ψήφο στην Νέα Δημοκρατία. Αλλιώς να μην παραπονεθεί εάν την Δευτέρα η χώρα έχει ακροαριστερή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :