Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Die Welt: «Η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος»

Ως ένα «βαρέλι δίχως πάτο» παρουσιάζει την Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η οποία υποστηρίζει πως πρέπει να έρθει στην χώρα μας εξειδικευμένο δυναμικό από τον Βορρά, προκειμένου να αναδιοργανώσουν το ...


αποτυχημένο μας κράτος (failed state).
«Η Ελλάδα είναι για τις χώρες-δανειστές ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Αλλά τι θα μπορούσε να γίνει με τον πάτο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποστείλει εξειδικευμένο δυναμικό από το Βορρά ώστε να οικοδομηθούν βιώσιμες κρατικές δομές» γράφει η «Die Welt» και κάνει αναφορά στην χρησιμότητα ενός σχεδίου «Μάρσαλ» για την Ελλάδα.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει και το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζοντάς το ως αποτυχημένο εξ' αρχής, διότι στραγγαλίζει την αγορά.
Στο άρθρο εκτιμάται πως
«το πρώτο βήμα είναι να δοθεί στο βαρέλι ένας πάτος. Αυτό σημαίνει, να γίνει η Ελλάδα ένα κράτος με καλή διακυβέρνηση και διοίκηση. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι κρατικοί θεσμοί με δυνατότητα επιρροής. Η Ελλάδα είναι ένα 'failed state', ένα αποτυχημένο κράτος».
Τέλος, ο αρθρογράφος προτείνει για την Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «Μάρσαλ» το οποίο δεν θα επικεντρώνεται στα χρήματα αλλά σε θεσμικές υποθέσεις και στην ανοικοδόμηση του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :