@periodiko tweets

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Από αύριο και άλλα προϊόντα χωρίς μεσάζοντες! Όπως φασόλια, λάδι και ρύζι!


Ολοένα μεγαλύτερη δυναμική και απήχηση αποκτά τα τελευταία 24ωρα το «κίνημα της πατάτας» στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, καθώς ξεφυτρώνουν σαν τα ... μανιτάρια οι υπαίθριες αγορές, στις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να ...


αγοράζουν αγροτικά προϊόντα σε τιμές παραγωγού, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.
Εκτός από το νομό Θεσσαλονίκης, όπου στο «κίνημα» προσχωρούν ολοένα περισσότεροι δήμοι και την Κατερίνη, από όπου ξεκίνησε η πρωτοβουλία, φθηνές πατάτες θα πωληθούν τις επόμενες ημέρες σε Χαλκιδική, Βέροια και Βόλο.Μάλιστα, το κίνημα της πατάτας  θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, χωρίς να αποκλείεται η διάθεση ακόμη και φθηνών αρνιών, ενόψει του Πάσχα.
Αναλυτικά, αύριο θα διατεθούν, χωρίς μεσάζοντες τα εξής προϊόντα:

Πατάτες στο Σέιχ Σου
Αύριο Τετάρτη, πρόκειται να διανεμηθούν σε καταναλωτές  15 τόνοι πατάτας Ανω Βροντούς, κατόπιν πρωτοβουλίας την Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9.30-10 το πρωί, στην περιοχή του Σέιχ Σου, δίπλα στον Ζωολογικό Κήπο, αλλά πατάτες θα μπορούν να αγοράσουν -όπως και τις προηγούμενες μέρες- μόνο όσοι καταναλωτές φρόντισαν να τις παραγγείλουν από πριν, είτε ηλεκτρονικά (στο e-mail vivika@agro.auth.gr ) είτε τηλεφωνικώς (στο 2310 99 88 23).
Ήδη σήμερα μοιράστηκαν 15 τόνοι πατάτας σε τιμή 0,25 ευρώ ανά κιλό,  σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Ρύζι και πατάτες στον δήμο Θερμαϊκού από αύριο και μέχρι τις 21/3
Πατάτες και ρύζι σε χαμηλή τιμή θα διανείμει μέσα στο Μάρτιο και ο δήμος Θερμαϊκού. Σε συνεργασία με πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, οι πατάτες θα διατίθενται σε τιμή 0,30 ευρώ/κιλό, σε συσκευασίες των 10 κιλών, ενώ οι ρυζοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας θα μοιράζουν ρύζι «νυχάκι», γλασέ, Καρολίνα και Μπονέτ σε πεντάκιλες συσκευασίες (σε τιμές από 0,74-1,00 ευρώ/κιλό αναλόγως ποικιλίας).
Όσοι κάτοικοι και δημότες του δήμου Θερμαϊκού επιθυμούν να επωφεληθούν από την αγορά των προϊόντων σε προνομιακές τιμές μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας από τις 7 έως τις 21 Μαρτίου, ηλεκτρονικά στην ιστοστελίδα www.thermaikos.gr ή σε έντυπη μορφή, στα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής.

Φασόλια στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, μέχρι τις 20/3
Ρύζι, φασόλια και πατάτες θα πωλούνται σε τιμές παραγωγού στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο oποίος θα προβεί -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του- στην οργάνωση αγοράς προϊόντων (ρύζι, φασόλια, πατάτες) σε τιμές παραγωγού.
Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν τέτοια προϊόντα, καλούνται να δηλώσουν το είδος και την ποσότητα που επιθυμούν, καθώς και το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο e-mail του δήμου:info@ampelokipi-menemeni.gr ή καλώντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310 729618, 2310 729602 και 2310 729608, 2310 729600, 2310 729679 και 2310 729604.
Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθούν όλοι έγκαιρα για τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα παραλαβής των προϊόντων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να αγοράσουν.

Πατάτες Νευροκοπίου στη Χαλκιδική
Και στη Χαλκιδική θα φτάσουν αύριο οι φθηνές πατάτες Νευροκοπίου. Η διανομή των 30 τόνων σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μετά τις 8 το πρωί αύριο, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων.
Από τα 900-1000 τσουβάλια των 30 κιλών έκαστο, που αναμένεται να διατεθούν αύριο (σε τιμή 0,28 ευρώ/κιλό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), τα 800 περίπου έχουν ήδη προπληρωθεί!
Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους στα εξής τηλέφωνα: Αγροτικός Συνεταιρισμός Σημάντρων 2373061284, Νίκος 6973208642 και Βαγγέλης 6937123055.

Ρύζι, πατάτες και λάδι από τη Λακωνία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Πατάτες Νευροκοπίου και ρύζι από τη Χαλάστρα θα διατεθούν τις επόμενες ημέρες από το Δήμο Νεάπολης - Συκεών, ενώ το πιθανότερο είναι σε αυτά να συμπεριληφθεί και λάδι από τη Λακωνία, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με παραγωγούς και για άλλα προϊόντα.

Πατάτες στη Βέροια το Σάββατο
Το Σάββατο 10 Mαρτίου θα φτάσει στη Βέροια το φορτηγό με τις πατάτες από το Νευροκόπι στην Ημαθία, κατόπιν πρωτοβουλίας των «Πολιτών της Βέροιας» και με πρώτους «πωλητές» τούς εθελοντές της πόλης. Η διανομή θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τις παραγγελίες τους στα τηλέφωνα 6982171461, 6975504391 και 6946381707. Αναμένεται να διατεθούν περίπου 25 τόνοι πατάτας.

Πατάτες στο Βόλο
Φθηνές πατάτες πωλούνται επίσης στο Βόλο (0,25 ευρώ το κιλό), στο πλαίσιο του κινήματος «Άνωση Εθελοντές Βόλου» και με την αλληλεγγύη της «Ένωσης Καταναλωτών Βόλου», του «Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας», του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας κτλ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210/37927 πρωί και 24210/38317 απόγευμα.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθούν ακόμη και αρνιά
 Σύμφωνα με δηλώσεςι του προέδρου της Πανελλήνηιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρη Καμπούρη «οι κτηνοτρόφοι το συζητάμε και θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε φθηνά αμνοερίφια, έστω σε μικρές ποσότητες, σε τιμές 7-8 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, τα κατσικάκια δεν είναι πατάτες. Είναι ένα ευπαθές προϊόν, που χρειάζεται την κατάλληλη υποδομή για τη μεταφορά και συντήρησή του, δηλαδή ειδικά οχήματα μεταφοράς, ψυγεία κτλ., οπότε η διάθεσή του έχει αυξημένες δυσκολίες. Θα προσπαθήσουμε όμως να το πετύχουμε, έστω σε μικρές ποσότητες και σε τοπικό επίπεδο».

Παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη
Μπορεί η πλειοψηφία των καταναλωτών να «ανακαλύπτει» τώρα το κίνημα της αγοράς αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, αλλά ένα παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη κάνει περίπου αυτό, εδώ και έναν χρόνο! Πρόκειται για τον αστικό προμηθευτικό συνεταιρισμό «Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων»(ΣΠΑΜΕ), το πρατήριο του οποίου λειτουργεί στην οδό Μελενίκου 29 και «σπάει» το κύκλωμα των μεσαζόντων.
Το προϊόν φτάνει κατευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή, σε κόστος που προκύπτει από τις τιμές χονδρικής συν ένα ποσοστό 10% για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του πρατηρίου της Σ.ΠΑ.ΜΕ. Για περισσότερες πληροφορίες: http://synparmes.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια :