Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η αφίσα του Λαζόπουλου και το τέλος της αισθητικής (του).

Αχ, πού 'σαι νιότη που 'λεγες πως θα γινόμουν άλλος
του Βαγγέλη Μακρή
Βλέποντας την αφίσα του Λαζόπουλου για τις εμφανίσεις του στη Γερμανία, θέλησα να γράψω και εγώ μια λεζάντα, αλλά κοιτάζοντας προσεκτικότερα μού ήρθε ...


μια μελαγχολία.
Θυμήθηκα τους 10 Μικρούς Μήτσους και την εφηβική μου ανυπομονησία μπροστά στην μικρή οθόνη λίγο πριν αρχίσει η εκπομπή, το σλόγκαν του «Πάμε πλατεία;» ακόμα και εκείνη την προκλητική φωτογράφηση και συνέντευξη στο 01.
Και συνειδητοποίησα ένα πράγμα: Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα απ τον παλιό καλό Λαζόπουλο.

Ο Λαζόπουλος, απ' ό,τι φαίνεται, περνάει την λεπτή διαχωριστική γραμμή που τον χώριζε ως τώρα απ' τον κόσμο με τον οποίο έκανε πλάκα. 
Η αφίσα είναι εδώ για να σβήσει κάθε αμφιβολία για το αντίθετο. Τα τρία θαυμαστικά μετά την λέξη Live λες και είναι το πιο απίθανο γεγονός που θα μπορούσε να λάβει χώρα στη Γερμανία. 
Η λίστα με τις εμφανίσεις του πάνω στην αφίσα, σαν να θέλει να εκμεταλλευτεί κάθε εκατοστό του χαρτιού προς όφελος του. Η φράση «Europa tour 2012» σαν καημένη Ελληνίδα μπουζουξού που νομίζει ότι κάνει διεθνή καριέρα, επειδή ένας dj σε κάποια γειτονιά του Μονάχου καταδέχτηκε να παίξει ένα remix του κομματιού που της έγραψε ο Φοίβος. 
Η ελληνική σημαία κάτω αριστερά, σαν να του σφύριξε την ιδέα ο πλασιέ του ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ και τέλος ο τίτλος «Sorry I΄m Greek» - η επιτομή του λαϊκισμού.

Μεγαλομανία, αυτοπροβολή, κακό γούστο και μια νότα εθνικιστικής υστερίας. Μια αφίσα συμπυκνώνει τις τελευταίες τηλεοπτικές του «αμαρτίες», σαν πικρό χάπι.

Από εκείνη την μνημειώδη τηλεοπτική μάχη της Έφης Σαρρή με τον Λάκη Λαζόπουλο θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα. Η Έφη Σαρρή φορώντας ένα πολύ κοντό φόρεμα, βαμμένη έντονα, με ένα προκλητικό ντεκολτέ, σκυμμένη μπροστά στην κάμερα του Star δηλώνει ότι διαβάζει καθημερινά τους αρχαίους και μάλιστα ο Ηράκλειτος είναι απ' τους αγαπημένους της.
Ο Λάκης σχολιάζει με σοβαρότητα στην εκπομπή του: «Αν διάβαζες αυτά που λες θα είχαν επηρεάσει και την αισθητική σου. Όλα είναι θέμα αισθητικής» για να δεχτεί το χειροκρότημα του κόσμου.

Το ίδιο πιστεύω για τον Λαζόπουλο. «Αν είχε κρατήσει έστω και ένα μικρό κομματάκι του παλιού Λάκη μέσα του, δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του αυτή την αφίσα, γιατί όλα είναι θέμα αισθητικής», ψιθύρισα στον έφηβο εαυτό μου και έβαλα για λεζάντα μια λέξη: «Θλίψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :