Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η Εθνική υπερηφάνεια ως δικαιολογία της αποτυχίας…. 2/2


Ένας διευθυντής μιας προβληματικής εταιρείας εάν αρνηθεί πρόταση εξαγοράς από μια άλλην εταιρεία, τότε οι μέτοχοι θα τον απολύσουν. Η εξαγορά είναι προτιμότερη από την ...


χρεωκοπία πάντα. Οι μόνοι που ζημιώνονται είναι οι υπαίτιοι φορείς που έφεραν την εταιρεία σε αυτήν την κατάσταση, για αυτό άλλωστε δεν θέλουν εξαγορά,  γνωρίζουν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες δεν θα αφήσουν να επαναληφθούν τα ίδια γεγονότα. Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν υιοθετούν τα ίδια κριτήρια λογικής.
Εδώ εμφανίζεται το ακατανίκητο αίσθημα της Εθνικής υπερηφάνειας. Κατατροπώνει κάθε λογικό επιχείρημα. Το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικοί που εκμεταλλεύονται το παραπάνω παρουσιάζουν τις αποτυχίες τους ως «τίμημα της Εθνικής υπερηφάνειας».  
Ο Κ. Σαμαράς ( ο πολιτικός που συνάντησε τον Πούτιν στον ύπνο του) είναι Power User του παραπάνω όρου.  Μην ξεχάσουμε ότι δεν θα «υπέγραφε καμία σύμβαση γιατί έπρεπε να υπερασπιστεί την Εθνική υπερηφάνεια»? 
Ο κ. Σαμαράς δεν είναι μόνος. Αρκετοί πιστεύουν ότι σε περίπτωση δραχμής η Ελλάδα θα ανακτήσει περηφάνια γιατί θα έχει το δικό της νόμισμα. Τα τοπικά ΜΜΕ (αηδιαστικά) έβγαλαν αφρούς όταν έμαθαν ότι οι ξένοι ΔΕΝ έχουν εμπιστοσύνη στο Ελληνικό κράτος και θέλουν να βάλουν επίτροπο. Τα πρωτοσέλιδα έγραφαν για «προσβολή Εθνικής υπερηφάνειας».
Υπάρχουν άνθρωποι που όντως πιστεύουν ότι με τον Σαμαρά η Ελλάδα θα πάει καλύτερα (ναι μπορεί να είναι κλινικές περιπτώσεις, άλλωστε μην ξεχνάμε υπάρχουν ακόμα άτομα που πιστεύουν στον Κομμουνισμό). 
Αυτοί οι Ελληναράδες πιστεύουν ότι ο Σαμαράς, ένας περήφανος Έλληνας, θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και ως δια μαγείας οι ξένοι θα τον ακούσουν.  Συγκεκριμένα ένας γνωστός μου (μέλος κλειστού επαγγέλματος και αντίθετος σε μεταρρυθμίσεις γενικών) μου έκανε της εξής δήλωση
Κοίτα, προτιμώ να είμαι περήφανος και ανεξάρτητος παρά να παρακαλώ τους ξένους συνέχεια. Δεν γουστάρω τις διαπραγματεύσεις γιατί εκμεταλλεύονται το γεγονός και μας απειλούν με το PSI. Η τακτική τους είναι ύπουλη. Πάντως αρκετοί προσπάθησαν να δαμάσουν την Ελλάδα και δεν τα κατάφεραν, ούτε θα τα καταφέρουν. Με αντίσταση θα σηκώσουμε ξανά κεφάλι. Εδώ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να μας υποδουλώσουν. Περνάμε ένα δύσκολο στάδιο, αλλά ο πολιτισμός μας είναι παλαιός και θα επιβιώσει. Αυτά είναι τώρα κόμπλεξ των Γερμανών, δεν μπόρεσαν να κυριεύσουν την Ελλάδα το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τους έχει μείνει απωθημένο. Άλλωστε έχουμε και τις πιο ωραίες θάλασσες στην Ευρώπη και το πιο πολύ πετρέλαιο και ήλιο. Μας θέλουν για φτηνές διακοπές, αλλά δεν θα τους περάσει.
Η παραπάνω άποψη ανήκει σε ένα παλικάρι με πτυχίο πανεπιστημίου. Χρειάζεται κάποια μετάφραση  μέσω reverse engineering. Καταρχάς η Ελλάδα έχει τις πιο ωραίες θάλασσες στην Ευρώπη, άρα οι Γερμανοί θέλουν φτηνές διακοπές γιατί έχουν κόμπλεξ από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. 
Επίσης ο φίλος μας στις αναλύσεις του το βλέπει πολύ Long Term. Εκτός ότι οι Τούρκοι κατέκτησαν την Ελλάδα, χρειάστηκαν 400+ χρόνια για αποκτήσει ξανά ανεξαρτησία, αρκετά χρόνια δεν θα λέγατε? Ο κύριος προτείνει αντίσταση και υπερηφάνεια. 
Εάν του μιλήσει κάποιος για τα προβλήματα της Ελλάδος, αυτά είναι προπαγάνδα και αναρωτιέται γιατί δεν έγινε κάτι τα τελευταία χρόνια? Πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσιών. Πιστεύει ότι όντως η Ελλάδα είναι το κέντρο του σύμπαντος. ά και να μην ξεχάσω. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι Ελληνική.

Αρκετοί ενστερνίζονται την «εθνική» άποψη.Αυτές οι απόψεις τροφοδοτούνται από τα ΜΜΕ και από τους πολιτικούς. Τι πουλάει περισσότερο? Οι αδίστακτοι δανειστές που ζητάνε αδίστακτα μέτρα ή πολιτικοί που έχουν φτιάξει ένα κράτος και μια κοινωνία της σαπίλας? 
Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει το PSI και οι διαπραγματεύσεις αλλά φοβάμαι όταν ξαφνικά ακούω σειρήνες για «Εθνική υπερηφάνεια». Το εσωτερικό μέτωπο είναι ικανό να δικαιλογήσει την αποτυχία του ως το τίμημα για τις κόκκινες γραμμές της περηφάνιας των Ελλήνων. 
Δεν λέω καλή η υπερηφάνεια αλλά δεν γίνεται δεκτή στην τράπεζα ούτε στα σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :