Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η S&P ετοιμάζεται να υποβαθμίσει τη Γαλλία

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's μειώνει κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Γαλλίας από ΑΑΑ σε ΑΑ+, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο ευρωπαϊκές πηγές.
«Η υποβάθμιση από τον ...


Standard & Poor's είναι κατά μία βαθμίδα», δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές, ενώ ο οίκος είχε απειλήσει το Δεκέμβριο τη Γαλλία με μεγαλύτερη υποβάθμιση, δηλαδή κατά δύο βαθμίδες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αποφάσισε να στερήσει και μια δεύτερη χώρα της ευρωζώνης από την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση που είναι το τριπλό Α. «Πρόκειται για την Αυστρία ή τη Φινλανδία», δήλωσε άλλη πηγή, καθώς οι τρεις άλλες χώρες της ευρωζώνης που βαθμολογούνται με τριπλό Α, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο.

Μια άλλη πηγή είπε ότι η Σλοβακία, η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης, την οποία ο S&P's τοποθετούσε στη βαθμίδα A+, πρόκειται επίσης να υποβαθμιστεί.

«Να είστε σε ετοιμότητα απόψε, αφού κλείσουν οι αγορές στις ΗΠΑ», δήλωσε άλλη πηγή χώρας-μέλους της ευρωζώνης.

Τον Δεκέμβριο, ο S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική --περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης-- και ανέφερε ότι οι «συστημικές πιέσεις» εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.

Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη πιστώσεων.

Όταν είχε προβεί σε εκείνη την ανακοίνωση ο S&P's είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πιθανό να υποβαθμίσει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). «Η συνέπεια [της υποβάθμισης της Γαλλίας] είναι ότι το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να διατηρήσει το τριπλό Α», σχολίασε ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

Δεν υπάρχουν σχόλια :