Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Τα σκοτεινά σημεία της πρότασης Παπανδρέου για εκλογές τον Μάρτιο

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο Λονδίνο έχοντας αφήσει πίσω του μια πρόταση για διαρχία και εσωκομματικές εκλογές τον Ιούνιο. Κι όταν επέστρεψε ο Γιώργος Παπανδρέου από το  ....

Λονδίνο έφερε μαζί του την πρόταση των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Λοβέρδου που ζητούσαν με επιστολές τους εσωκομματικές εκλογές ΠαΣοΚ όταν ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση στα τέλη Μαρτίου, αν όλα πάνε καλά.

Είναι αρκετά περίεργο το γεγονός ότι ο Παπανδρέου άξαφνα συντάχθηκε με την περίφημη τρόικα του ΠαΣοΚ, η οποία είχε διασπαστεί, αλλά τελικά ξαναβρήκε βηματισμό.

Αλήθεια πότε πρόλαβε ο Παπανδρέου και επεξεργάστηκε στις προτάσεις Διαμαντοπούλου (η οποία τοποθετήθηκε από το Ισραήλ προχθές) και Ραγκούση (ο οποίο τοποθετήθηκε σήμερα);

Ας επιστρέψουμε όμως στην πρόταση καθ’αυτή. Τι ζήτησε και έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου; Να ξεκινήσει μια άτυπη προεκλογική εκστρατεία αύριο η οποία θα κορυφωθεί περί τα τέλη Μαρτίου οπόταν και υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και θα προκηρυχτούν οι βουλευτικές εκλογές.

Άρα τον μήνα αυτό που θα έχουμε την προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές, το ΠαΣοΚ θα κάνει πρώτα εσωκομματικές εκλογές και στη συνέχεια θα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του!!! Και αυτό είναι το λιγότερο.

Το σημαντικότερο είναι ότι στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση θα συμμετέχουν οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό οικονομικών.

Πρόβλημα 1. Ποιος θα είναι ο πολιτικός αρχηγός του ΠαΣοΚ και άρα υποψήφιος πρωθυπουργός που θα διαπραγματευθεί τη νέα δανειακή σύμβαση και θα δεσμευτεί για την εφαρμογή της; Ο κανένας. Διότι ο Παπανδρέου θα είναι τύποις αρχηγός του κόμματος καθώς κατά δήλωσή του δεν θα θέσει υποψηφιότητα ούτε για πρόεδρος ούτε για πρωθυπουργός. Συνεπώς η διαπραγματευτική ικανότητα του ΠαΣοΚ θα είναι ανύπαρκτη.

Πρόβλημα 2. Ποιος θα είναι ο υπουργός οικονομικών που θα χειριστεί τη νέα δανειακή σύμβαση; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μπορεί ο Βενιζέλος να κάνει και προεκλογικές εκστρατείες σε κάθε πλατεία και χωρίο και ταυτοχρόνως να χειρίζεται την πιο κρίσιμη για την ιστορία της χώρας διαπραγμάτευση; Όχι βέβαια. Θα παραιτηθεί απο υπουργός οικονομικών για να είναι υποψήφιος και θα εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση; Σε καμία περίπτωση. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη χώρα και στην κυβέρνηση και δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο ίδιος ο Παπαδήμος. Αρά, ο πιο πιθανός για πρόεδρος του ΠαΣοΚ αποκλείεται εκ των πραγμάτων από τη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Σημειώνουμε ότι όλη αυτή η συζήτηση στο ΠαΣοΚ γίνεται τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με το PSI αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς οι τράπεζες εμμένουν σε επιτόκιο 5% και η το κράτος αρνείται να δώσει πάνω από 4%.

Ερωτήματα: Γιατί ο Παπανδρέου που κατά δήλωση και πράξη του προτάσσει το εθνικό συμφέρον θέλει να βάλει τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια; Γιατί Ο Παπανδρέου, ο γιός του ιδρυτή του ΠαΣοΚ, θέλει να ρίξει στα βράχια το ΠαΣοΚ; – διότι είναι δεδομένο πως ο νέος υποψήφιος πρωθυπουργός δεν θα έχει το χρόνο να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές. Και όλα αυτά τα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου γιατί θέλει να στηρίξει την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, του Ανδρέα Λοβέρου και του Γιάννη Ραγκούση ; .. ερωτήματα που εμείς δεν έχουμε απάντηση….

Δεν υπάρχουν σχόλια :