Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Παρτίδα αγωνίας για την Ελλάδα»

«Παρτίδα αγωνίας για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» αναφορικά με την απροσδόκητη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το ...



κούρεμα του χρέους. Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Το άρθρο ξεκινά με αναφορά στη φαρμακευτική Fresenius, η οποία αναγκάστηκε να μετατρέψει τις εκκρεμείς απαιτήσεις της έναντι των κρατικών ελληνικών νοσοκομείων σε δάνεια με μηδενικό επιτόκιο, προκειμένου να πάρει με τον τρόπο αυτό έστω και μέρος των χρημάτων της. Η Ελλάδα είναι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, μία δύσκολη περίπτωση. Η κατάσταση έχει φθάσει στο αδιέξοδο και η χώρα έχει φθάσει στα όριά της, καθώς δεν είναι μόνο η ελληνική Κυβέρνηση που δεν έχει χρήματα, για να εξοφλήσει τα χρέη της, αλλά και δημόσια ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Όλα τα σχέδια της Τρόικας έχουν αποτύχει και η Ελλάδα έχει γίνει σύμβολο της ευρώ-πανωλεθρίας, σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι. Όσο δε δίνεται μια λύση στο πρόβλημα, οι επιτυχίες εξυγίανσης των άλλων χωρών θα ξεθωριάζουν πίσω από αυτή την τραγωδία, φοβάται η Άνγκελα Μέρκελ.

Πρέπει να δοθεί μια τελική λύση στο πρόβλημα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Η κ. Μέρκελ πρέπει να αποφασίσει το αργότερο μέχρι το Μάρτιο μεταξύ δύο κατά βάση επιλογών για την Ελλάδα: ανάπτυξη ή χρεοκοπία.

Το 2011 ήταν για το ζήτημα της Ελλάδας μια χαμένη χρονιά. Η κατάσταση στη χώρα είναι τόσο ανέλπιδη, ώστε συζητούνται πλέον σενάρια που δεν τολμούσε καν να σκεφθεί κανείς πριν από μερικές εβδομάδες, πράγμα το οποίο λειτουργεί και ως απειλή για όσους θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την επίτευξη μιας λύσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Ήδη τον Οκτώβριο, όταν έγιναν οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι τα 13 δις ευρώ θα επαρκούσαν μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση δεν χειροτέρευε. Σήμερα κανείς δεν κάνει λόγο γι’ αυτό, καθώς η ανεργία στο τέλος Νοεμβρίου έφθασε στο 18%, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2012, σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, ενώ κάποιοι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμη και για πτώση 7%.

«Το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Υπό τις σημερινές συνθήκες είναι αποκύημα της φαντασίας ότι η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη ήδη από το 2013» δήλωσε ο πρώην υπουργός οικονομικών Στέφανος Μάνος.

Σε περίπτωση που η τρόικα φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της ακόμη και μετά το κούρεμα, είτε δε θα δοθούν νέες πιστώσεις, είτε θα αυξηθούν τα υπεσχημένα ποσά. Η κατάσταση είναι απελπιστική, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Παρότι οι Ευρωπαίοι περίμεναν πολλά από το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν, καθώς ο κ. Παπαδήμος φαίνεται να φοβάται επίσης τη μάχη με τα ελληνικά λόμπι συμφερόντων και έχει να επιδείξει τόσο λίγες μεταρρυθμίσεις, όσο και ο προκάτοχός του. Ήταν λάθος του ότι, σε αντίθεση με το Μόντι, δεν έθεσε ως όρο την ανάληψη των Υπουργείων-κλειδιών από τεχνοκράτες με αποτέλεσμα τώρα να είναι επικεφαλής μιας πολυκομματικής κυβέρνησης, εξαρτημένος από τα παλιά κόμματα που νοιάζονται μόνο για τη διατήρηση των οφιτσίων τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :