Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αν. Διαμαντοπούλου: «Προγραμματικής συμφωνίας» να είναι η επόμενη κυβέρνηση


Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς βουλής και με πλήθος κόσμου στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, πραγματοποιήθηκε η ανοικτή δημόσια εκδήλωση, της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «Για την Ελλάδα, τώρα», στην οποία ...


συμμετέχουν επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι της χώρας, με προεδρεύοντα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτή της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρης και ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι από τον πολιτικό και τον ακαδημαϊκό κόσμο.
«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν δώσει δείγματα ευθύνης και ανεξαρτησίας», όπως αναφέρει η Επιτροπή, ο προεδρεύων της οποίας, καθηγητής κ. Αλιβιζάτος, κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες από όποιον χώρο και αν προέρχονται «να βάλουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν, να αναδείξουμε κυρίως αυτά που μας ενώνουν και έχει ανάγκη ο τόπος σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο», αφού, όπως τόνισε, «η Ελλάδα κινδυνεύει με μία καταστροφή, χειρότερη από αυτή που συνέβη το 1922 στη Μικρά Ασία», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ώρα για δράση».
«Αυτή την ώρα δεν έχει καμία σημασία κανένα παιχνίδι εξουσίας, ούτε κομματικής ούτε κυβερνητικής», ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας, συμπληρώνοντας ότι «η ενότητα της χώρας προέχει». «Εκλογές σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα ήταν μία πρόσκαιρη νίκη του λαϊκισμού», εκτίμησε η κ. Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές».
Η ίδια επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι η ψήφιση της νέας δανειακή σύμβασης των 139 δισεκατομμυρίων, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διαμόρφωση των όρων και των χρονοδιαγραμμάτων που θα προβλέπονται. Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν στην κοινή προσπάθεια και καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση των όρων, αφού, όπως είπε, «η επόμενη ημέρα απαιτεί χρονοδιάγραμμα και δεν είναι ημέρα της επαναδιαπραγμάτευσης».
«Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, η επόμενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, πρέπει να είναι κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας και με πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου», επεσήμανε η υπουργός.
Τέλος, πρότεινε στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας τη διαμόρφωση μίας ατζέντας για τις προτεραιότητες της χώρας ως το 2020, στους βασικούς άξονες της ασφάλειας και της σταθερότητας εντός της ΕΕ, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, προτείνοντας μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, της σχέσης πολίτη και κράτους, παιδείας, ασφάλισης, φορολογίας και των εργασιακών σχέσεων.
Κ. Χατζηδάκης: Ο δρόμος της λογικής
Την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα με τη διενέργεια εκλογών ως βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνίας, μετά το τέλος των διαδικασιών για την ανταλλαγή ομολόγων, την εφαρμογή του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης εξέφρασε από την πλευρά του ο βουλευτής της Β΄Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για θυσίες χωρίς αντίκρισμα, προβλέποντας κοινωνικές εκρήξεις στο κοντινό μέλλον.
«Όσο η Ελλάδα δίνει την εντύπωση ακυβέρνητου σκάφους αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη για «εμπροστοβαρείς σκέψεις για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης της χώρας και της οικονομίας, προκειμένου να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές, τους επενδυτές και τους Ευρωπαίους εταίρους, κάνοντας περισσότερα από όσα περιμένουν ότι θα κάνουμε», όπως είπε.
«Ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας είναι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η αποφυγή του πολιτικού κόστους», ανέφερε ο βουλευτής και επεσήμανε ότι «αυτά που λέμε κατ΄ ιδίαν οι πολιτικοί, πρέπει να τα λέμε και δημοσίως».
Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη εισόδου στην πολιτική ανθρώπων από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο, την ανάκτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή ενός νέου μίγματος πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα, ενώ καταλήγοντας ανέφερε: «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Αυτός της Ευρώπης και της κοινής λογικής».
Στην ανάγκη για διαχείριση των οικονομικών και των ανθρώπινων πόρων, στη δημιουργία μιας αναπτυξιακής ατζέντας, στην άντληση πόρων, στην αύξηση και την ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης εστίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προτείνοντας την κατάργηση του πελατειακού κράτους και τη «στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με την ελίτ του προσωπικού», όπως είπε.
Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι «δεν συνεργάζεται με κανέναν κομματάρχη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης», ενώ υποστήριξε την άρση του καμποτάζ, όπως επίσης και την επιτάχυνση των πιστοποιήσεων στο χώρο της υγείας για την αύξηση του ιατρικού τουρισμού. Υποσχέθηκε τέλος, αναβάθμιση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής μη πανεπιστημιακών στα Δ.Σ. των Πανεπιστημίων. «Ας αφήσουμε κάθε δήμο της χώρας να λειτουργήσει ως δήμος και το κράτος να κάνει τη δουλειά του», ανέφερε καταλήγοντας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Η κρίση αποκάλυψε τη γύμνια της δικής μας ευημερίας», ανέφερε ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής συμπληρώνοντας ότι μαζί με την οικονομία «χρεοκόπησε και ένα ολόκληρο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, στον πυρήνα του οποίου βρίσκονταν τα κόμματα εξουσίας, με διασυνδέσεις στα ΜΜΕ, στον επιχειρηματικό κόσμο, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις», συμπεριλαμβάνοντας επίσης και τα Πανεπιστήμια. Ενώ, κάλεσε τους ανθρώπους που εκφράζουν τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, που «μέχρι πρότινος ιδιώτευαν, να βγουν από το καβούκι τους», όπως είπε, καθώς «χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες και συστράτευση των δημιουργικών δυνάμεων».
Την επιτροπή Πρωτοβουλίας απαρτίζουν οι Νίκος Αλιβιζάτος, νομικός, Νάσος Βαγενάς, φιλόλογος - ποιητής, Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, λογοτέχνης, Νίκος Καλογεράς, αρχιτέκτων, Ορέστης Καλογήρου, φυσικός, Βάσω Κιντή, φιλόσοφος, Αντώνης Μανιτάκης, νομικός, Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος, Μάνος Ματσαγγάνης, οικονομολόγος, Νίκος Μουζέλης, κοινωνιολόγος, Ανδρέας Παππάς, επιμελητής εκδόσεων - μεταφραστής, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, νομικός, Παύλος Σούρλας, νομικός, Σταύρος Τσακυράκης, νομικός, Λουκάς Τσούκαλης, οικονομολόγος, Κίμων Χατζημπίρος, οικολόγος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :