Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η μάχη Παπαδήμου και λαϊκιστών εντείνεται

Το πρώτο διάστημα, όταν ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατ’ ανάγκην ισορροπούσε σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την συνοχή της sui generis κυβέρνησης που ...


«βρήκε έτοιμη», οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν εκδηλώνονταν. Αυτό άλλαξε όταν ο Παπαδήμος άρχισε να βάζει «κόκκινες γραμμές» για την σωτηρία της χώρας. 
Κυρίως όμως η αλλαγή ξεκίνησε όταν έδειξε αποφασισμένος να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μας, και που πρωτίστως είναι ζωτικές για να μπούμε, σταδιακά, σε τροχιά ανάπτυξης. Μόλις τούτο έγινε αντιληπτό, οι επιθέσεις εναντίον του έγιναν όλο και οξύτερες.

Την περασμένη εβδομάδα, τηλεοπτικοί σχολιαστές και αρθρογράφοι κατηγόρησαν τον Παπαδήμο ότι οδηγεί την χώρα σε αδιέξοδα, ως δήθεν «yes man» της Τρόϊκας. Γράφτηκε λχ. πως ο ρόλος του εξαντλείται στο να εξηγεί με «δικά του λόγια» στους Έλληνες «το τι ζητάει η Τρόικα»! 
Άλλος αρθρογράφος, ισχυρίζονταν πως η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκληρώνει «το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου» μετατρέποντας την Ελλάδα σε «έρμαιο των δανειστών της»! Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως ο Παπαδήμος, παρά το ότι είναι «φερέφωνο» των δανειστών της χώρας, δεν έχει καν την εμπιστοσύνη τους!

Από καιρό πάντως βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου πολιτικού φαινόμενου: Εκείνου της σύμπλευσης κεντροαριστερών λαϊκιστών, με την «λαϊκή δεξιά» της ΝΔ. Και οι δυο πλευρές, μέσα από ψευδοεθνικιστικές κορώνες, στοχεύουν τον Παπαδήμο. 
Η «λαϊκή δεξιά», από την πρώτη στιγμή, χαρακτήρισε τον Παπαδήμο απαξιωτικά ως «τραπεζίτη», προσθέτοντας πως «εφαρμόζει την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική». Όσοι διατύπωσαν τους ισχυρισμούς αυτούς, δεν είχαν καμιά εσωκομματική επίπτωση, ενώ και ο βουλευτής της ΝΔ που διεγράφη τυπικά από την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (διότι καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου), θα ανταμείβονταν ως υποψήφιος στις εκλογές! 
Τέλος, έντυπα που εκφράζουν το «παλαιό ΠΑΣΟΚ», είναι ιδιαίτερα φιλικά προς την ηγεσία της ΝΔ στον βαθμό που παραμένει λαϊκιστική.

Ο στόχος είναι λοιπόν κοινός: Να πληγεί ο Παπαδήμος και η ευρεία προσωπική αποδοχή που διαθέτει στην κοινωνία, και άρα να καταρρεύσει ως κεντρικό ανάχωμα στο λαϊκισμό. Η άτυπη αυτή συμμαχία των λαϊκιστών, προσδοκά ότι η υποχώρηση της δημοτικότητας του Παπαδήμου, θα τον εξαναγκάσει να αναδιπλωθεί ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. 
Διότι βεβαίως, κατανοούν πως όσο πιο ευρεία είναι η κοινωνική αποδοχή του Παπαδήμου, τόσο πιο αποφασιστικά θα πορευτεί και τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι στην πράξη.

Προφανώς, οι λαϊκιστές αρνούνται να αντιληφθούν πως ο πιο αποτελεσματικός διαπραγματευτής για την χώρα είναι ακριβώς κάποιος όπως ο Παπαδήμος. Και τούτο διότι διαθέτει το αναγκαίο κύρος στην Ευρώπη για να ακουστούν σοβαρά οι απόψεις του. 
Και επειδή η μοίρα της χώρας εξαρτάται πλήρως από τους δανειστές της, είναι προφανές πως μόνο συγκροτημένοι, υπεύθυνοι και χαμηλότονοι διαπραγματευτές, μπορούν να την διασώσουν από την χρεοκοπία. Όχι δήθεν «τσαμπουκάδες» λαϊκιστές, που άλλωστε οδήγησαν τον τόπο στην άβυσσο, με τον κρατισμό και την πελατειακή νοοτροπία τους.

Άρα συγκρούονται στο εσωτερικό της χώρας δυο τάσεις: Η πρώτη αποτελείται από τον Παπαδήμο, λίγους μεταρρυθμιστές πολιτικούς όλων των τάσεων και ανεξάρτητες προσωπικότητες καταξιωμένες επαγγελματικά. Η δεύτερη αποτελείται από λαϊκιστές όλων των αποχρώσεων – και Δεξιούς και Σοσιαλιστές. Ενώ από την έκβαση της σύγκρουσης αυτής, κρίνεται – κυριολεκτικά- η σωτηρία της χώρας.

του Γιάννη Λούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :