Την ανακοίνωση των νέων μέτρων για το 2012 ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποκλίσεων από τους στόχους για το έλλειμμα του 2011 φαίνεται πως ζητεί η τρόικα. Δεδομένου πως τα πρώτα στοιχεία για το «κλείσιμο» του περυσινού προϋπολογισμού δείχνουν ότι ...
υπάρχει μία «τρύπα» της τάξης των 2,5 - 3 δισ. ευρώ (το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ αντί για 9% του ΑΕΠ), η τρόικα θέλει να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή των νέων μέτρων του 2012 για να μην ενταθούν οι ανησυχίες περί αποτυχίας του προγράμματος στην Ελλάδα.
Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να έχει εντοπίσει τους τομείς στους οποίους θα παρέμβει εκ νέου για να εξασφαλίσει ότι το έλλειμμα φέτος θα κινηθεί εντός στόχων. Είναι σαφές ότι νέα εισπρακτικά μέτρα δεν θα γίνουν δεκτά, λόγω τόσο της αμφίβολης αποτελεσματικότητάς τους όσο και της αδυναμίας ανταπόκρισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τους τομείς που μπορεί να προχωρήσει σε νέες περικοπές. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
1. Μείωση των επικουρικών συντάξεων (μεσοσταθμικά κατά 12%). Ηδη το νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει και είναι ίσως το μέτρο για το οποίο θα πιέσει περισσότερο η τρόικα σε πρώτη φάση.
2. Περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους. Είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν εντός του έτους στο ενιαίο μισθολόγιο και τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστικοί, ένστολοι κ.λπ.).
3. Πιο «επιθετική» πολιτική στο θέμα του κλεισίματος δημόσιων φορέων.
4. Επαναφορά του ζητήματος των απευθείας απολύσεων, δεδομένου ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
5. Αμεση περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Η τρόικα θεωρεί ότι στους τομείς αυτούς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περικοπών (ανέρχονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως), καθώς οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν είναι σωστά στοχευμένες.
6. Περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης.
7. «Ψαλίδισμα» των αμυντικών δαπανών μέχρι το σημείο εκείνο που δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την ασφάλεια της χώρας.
8. Περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να υπάρξουν νέες περικοπές στις απαλλαγές.
Να σημειωθεί ότι οι τομείς αυτοί θα βρεθούν στο επίκεντρο των νέων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2013 - 2014 ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 7,7 δισ. ευρώ. Τα μέτρα για την ερχόμενη διετία θα πρέπει να περιγραφούν στους βασικούς τους άξονες από τώρα και να εξειδικευτούν τον Ιούνιο.
Πέραν, όμως, των παρεμβάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό τον τομέα υπάρχουν τρεις σημαντικές αλλαγές που θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί τις επόμενες μέρες:
1. Εργασιακές σχέσεις. Η τρόικα φαίνεται να θέλει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανταγωνιστικότητα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Στον τομέα αυτόν περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο κατάργησης του κατώτατου μισθού. Επίσης, επιθυμεί τη μείωση των υψηλών μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ για να διευκολυνθεί η αποκρατικοποίησή τους.
2. Πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η τρόικα αναμένει τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ταξί, τα φορτηγά, αλλά και την πλήρη απελευθέρωση των αμοιβών των δικηγόρων, καθώς και τις ρυθμίσεις για τον ρόλο των επιμελητηρίων στην αδειοδότηση των επαγγελματιών (π.χ. για τους μηχανικούς).
3. Αμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Πλέον θα φανεί εάν η ίδρυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα βοηθήσει την υλοποίηση του προγράμματος ή τα προβλήματα θα συνεχιστούν. Οι αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος είναι μεγάλες, καθώς είναι αβέβαιο ακόμα το κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι αγορές στην πρόθεση της Ελλάδας να πωλήσει σε συγκεκριμένες τιμές τα περιουσιακά στοιχεία της.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου