Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Συναγερμός για το έλλειμμα

Συναγερμός έχει σημάνει από τη Δευτέρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της έλευσης των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.Το βασικό θέμα συζήτησης είναι η πορεία του ελλείμματος του 2011 και τα μέτρα που θα ...


παρουσιαστούν στους δανειστές ώστε να μην διακυβευθεί η εκταμίευση της δόσης των 89 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επεξεργάζεται με στενούς του συνεργάτες το πλαίσιο των μέτρων που θα παρουσιαστεί στην τρόικα.

Στις συσκέψεις υπό τον Βενιζέλο μελετώνται τα εξής:

-Ξεχωριστό σχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα βασικά επαγγέλματα και κατάργηση όλων των εξαιρέσεων. Θα αφορά μεταξύ άλλων δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς-αρχιτέκτονες. Το πιθανότερο είναι ότι θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

-Νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο με περικοπή των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων βάσει των οποίων αμείβονται 280.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Αφορά δηλαδή τις κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρέθηκαν από τις σαρωτικές μειώσεις μισθών του Ενιαίου Μισθολογίου –Βαθμολογίου που ψηφίστηκε το 2011. Το νέο, ηπιότερο συγκριτικά, πλαίσιο περικοπών μελετάται για τις εξής κατηγορίες: δικαστικοί, γιατροί, καθηγητές Πανεπιστημίων και μέσης εκπαίδευσης, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Η εξέταση γίνεται κατά περίπτωση ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες και ισοπεδωτικές μειώσεις. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

-Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια πειστική απάντηση προς την τρόικα για την αποτυχία συμπλήρωσης του αριθμού των 30.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέσω της εφεδρείας. Με δεδομένη την πίεση των δανειστών για απολύσεις το 2012 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα ως το 2015, εξετάζεται νέο «κύμα» εφεδρείας στο στενό Δημόσιο τομέα που ενδέχεται να αφορά 45.000 ως 50.000 υπαλλήλους.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :