Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

100 ημέρες κρίνουν την ελληνική οικονομία

Σε κάθε προεκλογική περίοδο υπήρχε σχεδόν πάντα ένα κόμμα που είχε κατεβάσει ένα πρόγραμμα 100 ημερών. Ξέροντας βέβαια ότι δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα πραγματοποίησης των υπεσχημένων. Τώρα οι 100 επόμενες μέρες της συγκυβέρνησης Παπαδήμου είναι ...
πράγματι κρίσιμες και δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Η αποτυχία σημαίνει πτώχευση με την ευθύνη να πέφτει συνολικά στα κόμματα της συγκυβέρνησης και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία που αρνούνται την πραγματικότητα και ειδικεύονται σε πολιτικές τζιτζιολέτες! Υποσκάπτουν την κυβέρνηση γιατί δεν τους συμφέρει να πετύχει άσχετα αν το αντίτιμο θα είναι η πλήρης χρεοκοπία της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος.
Τώρα η ουσία είναι μία. Μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 90 δισ. ευρώ. Διαφορετικά η Ελλάδα (δεν μας ενδιαφέρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι θέμα Ελλάδος πλέον, για την οποία δεν ενδιαφέρονται καθόλου Σαμαράς - Παπανδρέου)
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και τα πρώτα προβλήματα θα φανούν μεθαύριο Πέμπτη οπότε και συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου -τότε φτάνει η τρόικα- να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα θα βρεθούν τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, άνω των 3 δισ. ευρώ. H τρόικα εκτιμά ότι τα νέα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων. Οι κρατικοδίαιτοι μηχανισμοί που κατασπαράσσουν τα σωθικά της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης. Το πηγάδι του κρατισμού ήταν πάντα βαθύ, δεν είχε πάτο και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι γίνονταν απέξω!

Δεν υπάρχουν σχόλια :