Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

«Ακτιβισμός» και μισαλλοδοξία

Σε κοινή συνέντευξη στις 15.12.2011 με την ανεξάρτητη (εκ του ΠΑΣΟΚ) βουλευτή κ. Σοφία Σακοράφα, συνεργαζόμενη του λοιπού με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πολύς Τσίπρας απηύθυνε «κάλεσμα» – αλήθεια, πόσο βάρβαρη λέξη... – για αγώνα προς τους «ανέστιους» από το ...


πρώην κόμμα της, τονίζοντας επί λέξει: «Δεν ζητάμε απ’ αυτούς ούτε δηλώσεις μετανοίας για τις επιλογές τους στο παρελθόν ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα τους δώσουμε συγχωροχάρτι. Το μόνο που ζητάμε είναι την ειλικρινή τους διαβεβαίωση ότι με ανιδιοτέλεια, για την κοινωνία και τον τόπο, συντάσσονται σ’ έναν δίκαιο και ωραίο αγώνα».

Δεν παραγνωρίζω ότι η αμετροέπεια αποτελεί συχνό χαρακτηριστικό των δημοσίων τοποθετήσεων του πολιτικού ανδρός, μαζί όμως δεν πρέπει να του διαφεύγει ότι είναι λάθος να μετράς το «μπόι» σου στο ηλιοβασίλεμα. Πλανάσαι πλάνην οικτράν, εκτίθεσαι και τελικώς γίνεσαι καταγέλαστος.

Ως προερχόμενος από αριστερή οικογένεια και εργασθείς επί πολλά έτη εις την «Αυγή», επαναστατώ, εν πρώτοις, με την ιδέα ότι ένας νέος πολιτικός αρχηγός, νέος μάλιστα και στην ηλικία, επιδίδεται σε λεκτικά παίγνια με τις δυσώνυμες λέξεις «δηλώσεις μετανοίας» και «συχωροχάρτι», σύμβολα του απίστευτου κατατρεγμού του μισού ελληνικού πληθυσμού από το επικρατήσαν πολιτικό σύστημα μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Πέραν αυτού, που είναι και το σημαντικότερο, ο Τσίπρας «ζητά» από έλληνες πολίτες να υποστούν τη βάσανο ενός άλλου ελέγχου παρθενίας ως προς την «ανιδιοτέλεια» που απαιτεί το ιερατείο του ΣΥΡΙΖΑ!

Η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει και να μην επιχειρείται να αναβιώσει με αντεστραμμένους όρους. Και είναι κρίμα που ένας πολιτικός χώρος, που τοποθετείται στον χώρο της Αριστεράς στην Ελλάδα και – υποτίθεται – στον αντίποδα του νεοσταλινικού ΚΚΕ ΑΕ, σκέπτεται και ενεργεί τοσούτον απογοητευτικώς, εισάγων εκ νέου διαχωριστικές γραμμές και μισαλλοδοξία. 
«Ανιδιοτέλεια» μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει και να βεβαιώσει μετά πιστοποιητικού; Ελεος, το λιγότερο... Είναι η ώρα των πολιτών να γυρίσουν την πλάτη τους στους όποιους εμπνευστές τους και να απαντήσουν αναλόγως την ώρα της κάλπης. Οι καταγγελίες κατά πάντων και διά τα πάντα ή ο «ακτιβισμός» του ΣΥΡΙΖΑ «πωλούν» μόνον προσκαίρως και δεν συνιστούν προτάσεις και λύσεις πολλώ μάλλον στα οξύτατα προβλήματα της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. 
Ωριμη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική προσέγγιση είναι μόνον αυτή που συμβάλλει στη διαμόρφωση πλειοψηφικού ρεύματος για μια κυβερνώσα Αριστερά, αναβαπτισμένη στις υψηλές αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, σε έναν αυτονόητο, αλλά και ισχυρό, μεταξύ τους δεσμό, για μία Αριστερά σύγχρονη και καινοτόμο, ανθρωποκεντρική και απολύτως διαφανή.

Του Σεραφείμ Μηχιώτη // O Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης είναι εκδότης βιβλίων // από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :