Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Κρυφτείτε! Πειρατές ετοιμάζουν επίθεση στην Ελλάδα

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώρισή του ως πολιτικό κόμμα και στην Ελλάδα, δίπλα σε 56 ιδρυμένα και 21 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλον τον κόσμο. Μετά από δυο συναντήσεις σε ...


Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τέσσερις μήνες συζητήσεων και επαφές με τη διοικούσα επιτροπή του Pirate Party International, το Καταστατικό και η Ιδρυτική Διακήρυξη έχουν φτάσει στην τελική τους μορφή. Στόχος είναι τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του Ιανουαρίου 2012.

Μέχρι τότε μπορείς να συμμετάσχεις στο forum, να διαβάσεις την Ιδρυτική Διακήρυξη και τις Αρχές του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, να δεις Άρθρα, να ακολουθήσεις το @piratepartyGR στο twitter και να δεις Πώς μπορείς να συμμετάσχεις στην προσπάθεια. Αν ενδιαφέρεσαι για τα διαδικαστικά, μπορείς να διαβάσεις το Καταστατικό.


.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Με τη φιλοδοξία να καταστεί «το νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας» καταρτίζεται το πρόγραμμα και αποτυπώνονται στο χαρτί οι αρχές της λειτουργίας ενός νέου κόμματος στην Ελλάδα. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επισήμως κόμμα πριν το τέλος του Ιανουαρίου 2012.

Οι προσπάθειες για την ίδρυσή του ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2011 (αν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο -το 2009 είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια η οποία δεν οδήγησε σε ίδρυση κόμματος).

Το καταστατικό έχει συνταχθεί και η ιδρυτική διακήρυξή του τοποθετείται πριν το τέλος του Ιανουαρίου του 2012, «για να κάνει πράξη τις αρχές της Αμεσης Δημοκρατίας, της Διαφάνειας και της Προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόσο στον ψηφιακό κόσμο, όσο και σε κάθε άλλη έκφανση της ζωής μας». Η συζήτηση για το πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται συνεχίζεται στο φόρουμ στη διεύθυνση http://www.pirateparty.gr/forum/.

Στο δικτυακό τόπο στη διεύθυνση pirateparty.gr, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συστήνεται παρουσιάζοντας αξιοπρόσεκτους αριθμούς για την πορεία των Κομμάτων Πειρατών σε όλο τον κόσμο:

έχουν ιδρυθεί ήδη 56 κόμματα πειρατών, 21 είναι επίσημα αναγνωρισμένα.
έχουν εκλεγεί 2 ευρωβουλευτές, 15 βουλευτές και 194 δημοτικοί σύμβουλοι στην Ευρώπη

Οι αρχές και οι ιδέες τους βασίζονται σε εκείνες του Σουηδικού, σύμφωνα με τις οποίες τα κόμματα των πειρατών επιδιώκουν:

Προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών.
Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση.
Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες κι άδικη εκμετάλλευση.

Παράλληλα, γράφεται στο pirateparty.gr, τα Πειρατικά Κόμματα κάθε χώρας εστιάζουν σε επιμέρους προβλήματα των χωρών τους, με βασικές αξίες όπως:

Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
Ο Σεβασμός της Ιδιωτικής Ζωής.
Η διάλυση των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
Η χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
Η Ανθρώπινη Ελευθερία.
Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός.
Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή και ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης.
Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.

Τέλος, η ιδρυτική ομάδα, η οποία επιλέγει να μην αποκαλύψει τα ονόματα των μελών της, επισημαίνει ότι «το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν τοποθετείται πάνω στον ξεπερασμένο άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά» και καταλήγει «Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας γεννήθηκε στον 21o αιώνα, για να αποτελέσει το ΝΕΟ Λειτουργικό Σύστημα της Κοινωνίας μας, εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα, να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον.»