Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Σε κύμα κρατικών χρεοκοπιών αναφέρεται η Wall Street Journal

Την αποστροφή των επενδυτών από τα ομόλογα της Ευρωζώνης και σε επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία στη Βόρεια Ευρώπη έχουν μειώσει την ...


έκθεση τους σε κρατικό χρέος και τοποθετούνται είτε σε ακίνητα, είτε σε ασφαλέστερες αγορές όπως της Γερμανίας.

«Βλέπουμε μια από–παγκοσμιοποίηση μια αποδόμηση της ζώνης του ευρώ» δήλωσε στην εφημερίδα ο Andrew Balls επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Pimco. «Δεν μπορούμε να πούμε πλέον ότι τα ομόλογα της Ιταλίας είναι σαν την Γερμανίας», τόνισε.
Η Wall Street Journal αναφέρει πως η κλίμακα της αλλαγής δείχνει ότι η ζώνη του ευρώ δεν πάσχει απλώς από μια βραχυπρόθεσμη κρίση εμπιστοσύνης, αλλά ότι η οικονομική σανίδα σωτηρίας ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών υποχωρεί μακριά και ίσως να μην επιστρέψει για χρόνια, αφήνοντας ορισμένες χώρες εκτεθειμένες σε κίνδυνο.

Στη χειρότερη περίπτωση, σημειώνει η εφημερίδα, η συμπίεση θα μπορούσε να σημάνει ένα κύμα κρατικών χρεοκοπιών που απειλεί να παραλύσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, προκαλώντας βαθιά ύφεση κατά τη διαδικασία. Αποτέλεσμα η αποχώρηση μιας ή περισσότερων χώρων από τη νομισματική ένωση, ή ακόμη και η διάλυση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :