Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η τρόικα επιθυμεί οριστικές αποφάσεις στα μέσα Ιανουαρίου

Δύο βασικές εντολές αφήνει στην ελληνική κυβέρνηση η τρόικα που αναχωρεί σήμερα και αύριο και επιστρέφει εκτός απροόπτου στις 16 Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της λήψης νέων μέτρων για το 2012, αλλά και το θέμα του «κουρέματος» κατά 50% της αξίας των ...


ελληνικών ομολόγων (PSI+). Μέχρι να επιστρέψει η τρόικα στα μέσα του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει:

1. Να έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα νέα μέτρα για το 2012. Τα αρχικά στοιχεία για τα έσοδα του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι καταγράφεται πτώση της τάξης του 9,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010, γεγονός που οδηγεί το φετινό έλλειμμα στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ.
2. Να έχει μορφοποιηθεί η πρόταση σχετικά με το πώς θα γίνει η ανταλλαγή των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με τα νέα ομόλογα στο πλαίσιο του PSI+. Η τρόικα δεν ζητεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του «κουρέματος», αλλά να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου οι όροι της ανταλλαγής των ομολόγων.

Μόνο έτσι θα μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να σχεδιάσει το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, που θα αποτελέσει τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :