Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Ντόρα στη θριαμβευτική παρουσία της «Μάχης για την Κρήτη» στα Χανιά [video]

Το έχουμε ξαναγράψει. Το επαναλαμβάνουμε γιατί έχει τη σημασία του. Σε μια εποχή που και τα «μεγάλα» (;) κόμματα εξουσίας δυσκολεύονται να μαζέψουν σε μια κεντρική συγκέντρωση πάνω από 200 με 300 άτομα (τόσα ήταν το πολύ στη συγκέντρωση του «πράσινου» υποψηφίου στα Χανιά, Σκουλάκη με ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση…!) η χθεσινή κεντρική εκδήλωση της «Μάχης για την Κρήτη» στην ιδιαίτερη πατρίδα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου απέδειξε ότι... η πολιτική, έστω και τραυματισμένη από την Κρίση, άρχισε ξανά να ζεσταίνει στις καρδιές των ανθρώπων. Άρχισε ξανά να ενδιαφέρει, κυρίως, τους νέους ανθρώπους, τους ανθρώπους της δημιουργίας, της δουλειάς, της επιχειρηματικότητας, του καθημερινού μόχθου, του αύριο.
Οι περιοδείες της ανεξάρτητης βουλευτού, Ντόρας Μπακογιάννη στην Κρήτη τον τελευταίο μήνα ανέδειξαν μια ζωντανή ακόμη ελπίδα για κάτι καινούριο, διαφορετικό και οπωσδήποτε ανατρεπτικό του μεταπολιτευτικού παλαιοκομματισμού, υπεύθυνου για τα σημερινά χάλια της Πατρίδας μας. Ενός παλαιοκομματισμού νοσηρού, λαϊκίστικου, επικίνδυνου και πάντα αμετανόητου, μικρόψυχου, εθελότυφλου μπροστά στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας μετά την Κρίση.
Η Ντόρα «σάρωσε» την Κρήτη! Όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ, αν και παραμένει (προς το παρόν…) η πρώτη δύναμη στο αποκαλούμενο «πράσινο νησί», νιώθει για πρώτη φορά μετά το 1981 έντονη την αμφισβήτηση των Κρητών, την αποδοκιμασία τους για την μηδαμινή αντιπαροχή στη στήριξη που του παρείχαν εδώ και 35 χρόνια. Η Κρήτη δεν εισέπραξε ούτε το 10% από την τεράστια και μοναδική συνεισφορά της στον εθνικό πλούτο, με ευθύνη κυρίως των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που κυριάρχησαν την τελευταία 30ετία. Αυτό οι Κρητικοί το βλέπουν και, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, εμφανίζονται αποφασισμένοι να το «διορθώσουν»…
Η δε «Νέα Νέα Δημοκρατία» (για την ακρίβεια… ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ Μεγάλη Παράταξη) έχει επίγνωση του δραματικού τέλους που την περιμένει με απαρχή την Κρήτη. Από την Κρήτη ξεκίνησαν πρωτοπόρα Κινήματα που έταμαν τον ρου της Νεώτερης Ιστορίας μας. Το Κίνημα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, ακόμη και αυτό το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου από την Κρήτη πήρε την πρώτη μεγάλη ώθηση που το οδήγησε στον εκλογικό θρίαμβο του 1981… Δεν αποτελεί αυτό υποτίμηση για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, αλλά ιστορική παραδοχή άμεσα συνδεόμενη με τον συγ-κρητ-ισμό και την εγγενή φιλελεύθερη και φιλοπροοδευτική ιδιοσυγκρασία των Κρητών. Η Ιστορία έχει καταγράψει, ότι μπροστάρηδες σε όλους τους Μεγάλους Εθνικούς Αγώνες υπήρξαν καθ’ υπεροχή οι Ελεύθεροι και Περήφανοι Κρήτες.
Η μεγάλη και θριαμβευτική πορεία της κυρίας Μπακογιάννη στη γενέτειρά της Κρήτη επισφραγίστηκε όπως ακριβώς ήταν αναμενόμενο και «πρεπούμενο»: Με μια μεγαλειώδη για τα δεδομένα του σήμερα συγκέντρωση της «Μάχης για την Κρήτη» στα Χανιά, με ομιλητές, εκτός από την ίδια, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης, Δημήτρη Γιαννουλάκη, τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Δρα Εμμανουήλ Παπαδάκη και τον ανεξάρτητο βουλευτή και πρώην Υπουργό, Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Σημαντικά στιγμιότυπα από την ενθουσιώδη αυτή εκδήλωση έχουν καταγραφεί και παρουσιάζονται στα βίντεο που ακολουθούν. Η λήψη έχει γίνει με εντελώς ερασιτεχνικά μέσα, χωρίς σκηνοθεσίες και μονταρίσματα που κάνουν τους 10 να φαίνονται… 1000, όπως μας έχουν συνηθίσει τα «μεγάλα» κόμματα σε αντίστοιχες δραστηριότητές τους… Επίσης, λόγω της θέσης του «κάμεραμαν» δεν ήταν δυνατό να αποτυπωθεί από ψηλότερο σημείο καθ’ ολοκληρίαν η έκταση, ο όγκος και ο παλμός του συγκεντρωμένου πλήθους. Μόνοι όσοι βρέθηκαν εκεί μπορούν να αντιληφθούν και να μεταφέρουν το ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα της αλλαγής και του καινούριου που έρχεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια :