Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΝΝΔ: Εσωκομματικές αναταράξεις στο παρά πέντε των εκλογών...

Νέες σκιές στη σχέση του κ. Αντ. Σαμαρά με τον κ. Κ. Καραμανλή δημιουργήθηκαν μετά τις σαφείς αποστάσεις που έλαβε προχθές ο πρόεδρος της ΝΔ από τις κυβερνήσεις του τέως πρωθυπουργού, από τον οποίο ζήτησε για πρώτη φορά δημοσίως να τοποθετηθεί. Αν και διατηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι, μια ημέρα μετά την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κυρίαρχο είναι το αίτημα «να... μιλήσει επιτέλους», όπως λένε, ο κ. Καραμανλής. Στη Ρηγίλλης πληθαίνουν τα μηνύματα των βουλευτών και των στελεχών από τους περισσότερους νομούς ότι είναι ακόμη νωπές οι αρνητικές μνήμες από τη «γαλάζια» διακυβέρνηση, που αποτελεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τροχοπέδη στην ανάκαμψη του κόμματος.
Μάλιστα, παρά την αλλαγή του κλίματος που διαπιστώνει κατά τις περιοδείες του κ. Σαμαρά η ηγετική ομάδα, εν τούτοις, εξακολουθούν να κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων για τις κυβερνήσεις Καραμανλή, αν και αυτό- όπως εξηγούν- δεν μεταφράζεται σε θετική ψήφο στο ΠαΣοΚ.
Σε αυτό το κλίμα πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής έχει υποχρέωση «να σπάσει τη σιωπή του» και να μιλήσει. «Πιστεύω ότι θα πρέπει και από τον ίδιο (σ.σ.: τον κ. Καραμανλή) να λάβουν “πληρωμένη απάντηση”, όσοι επιχειρούν, εδώ και έναν χρόνο, να απαξιώσουν το έργο της ΝΔ» τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μ. Χαρακόπουλος , αν και αναγνώρισε την προσφορά του τέως πρωθυπουργού στην παράταξη. Αρκετά επιθετικός ο κ. Γερ. Γιακουμάτος είπε ότι η ΝΔ «σέρνει ένα βάρος που δεν της ανήκει» και διερωτήθηκε: «Γιατί να φορτωθεί μερικά golden τσογλάν ο Σαμαράς;».
Ο τέως πρωθυπουργός ενημερώθηκε προχθές το βράδυ, μετά την επιστροφή του από τη Μεγάλη Βρετανία, για τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά και χθες στο πολιτικό του γραφείο συζήτησε εκτενώς με στενούς του συνεργάτες για το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται λίγο πριν από τις εκλογές. Ο κ. Καραμανλής δεν θέλησε λίγες ημέρες πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του κ. Σαμαρά να δώσει συνέχεια και οι συνεργάτες του απέφυγαν το οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο.
Ομως οι «καραμανλικοί» βουλευτές είναι αρκετά ενοχλημένοι από τις αναφορές του κ. Σαμαρά στον κ. Καραμανλή και ειδικά για την επισήμανση: «Πήρα στην πλάτη μου ένα βάρος, περισσότερο από εκείνο που μου αναλογούσε. Ο Καραμανλής έχει αποφασίσει ο ίδιος αυτή τη στιγμή να μη μιλήσει, γι΄ αυτό και είναι βαρύτερο το βάρος στις δικές μου πλάτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :