Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ραούλ Κάστρο: Ο Φιντέλ συμφωνεί με τα μέτρα λιτότητας

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο διαβεβαίωσε ότι οι απόψεις του Φιντέλ Κάστρο συγκλίνουν με τις αποφάσεις της σημερινής κουβανικής κυβέρνησης όσον αφορά τα οικονομικο-κοινωνικά μέτρα που αποσκοπούν στη διαμόρφωση του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας. ..............

....................Η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο ξεκίνησε τον Οκτώβριο μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 την κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα (δηλ. το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας), στο πλαίσιο μια σειράς μέτρων λιτότητας. Τα κυβερνητικά μέτρα πρόκειται να εγκριθούν κατά το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, τον Απρίλιο του 2011.

Σ' ένα σεμινάριο για τους ηγέτες του Κόμματος, ο Ραούλ Κάστρο σχολίασε πως τα μέτρα αυτά συνιστούν μονόδρομο για τη χώρα. Τα μέτρα αποσκοπούν στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την τόνωση του ιδιωτικού κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρηθεί το κοινωνικό σύστημα της Κούβας, σύμφωνα με την εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του ΚΚΚ.

"Ο Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε ότι οι ιδέες του Φιντέλ είναι παρούσες σε κάθε μία από τις προτάσεις του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, του πρώτου από το 1997", αναφέρει η Granma.

"Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για μια επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου. Δεν πρόκειται να μεταβιβάσουμε την κυριότητα, αλλά να την διαχειριστούμε κατά τρόπο διαφορετικό", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κούβας Μαρίνο Μουρίγιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :