Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Φυσιολογική Εξέλιξη

Ένας φίλος στο Facebook έκανε παραλληλισμό της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 με την χθεσινή εξέλιξη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θεωρώ πως οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν ομοιότητες ως προς την ψυχολογική φόρτιση που δημιούργησαν στους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην λανθασμένη αξιολόγηση συγκεκριμένων δεδομένων λόγω απειρίας, άγνοιας ή ανικανότητας. Στην πράξη όμως διαφέρουν αρκετά μιας και το 2000 η ΝΔ έκανε ουσιαστικά ένα και μοναδικό λάθος.

Στις εκλογές του 2000 η Νέα Δημοκρατία είχε διαχειριστεί εξαιρετικά την καμπάνια της και την εκλογική αναμέτρηση. Αν κάτι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά ήταν η διαχείριση των πληροφοριών των exit polls που οδήγησε σε επανάπαυση. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη από τις 16:00 είχα κατακλυστεί από τηλεφωνήματα γνωστών και φίλων που γνώριζαν πως η ΝΔ ήταν νικήτρια στα exit polls με αποτέλεσμα ενώ στο ΠΑΣΟΚ έδιναν μάχη μέχρι την ....................
......................
τελευταία στιγμή τα στελέχη της ΝΔ να οργανώνουν φιέστα και να πανηγυρίζουν. Το μάθημα το πήρε τότε η Ρηγίλλης και έτσι το 2004 φρόντισαν να μην διακινεί κανείς πληροφορίες για exit polls κλπ.

Στη χθεσινή όμως μέρα δεν είχαμε να κάνουμε με λανθασμένη διαχείριση της τελευταίας ημέρας που χάλασε μία καλά οργανωμένη στρατηγική. Χθες απλά ολοκληρώθηκε το puzzle από μία σειρά από λανθασμένες ενέργειες και στρατηγικές. Η ΝΔ πλήρωσε τις οργανωτικές της αδυναμίες, την ξεροκεφαλιά του Αντώνη Σαμαρά και την επιμονή του σε συγκεκριμένες μάχες αγνοώντας κάποιες άλλες και κυρίως την εντελώς λανθασμένη ανάγνωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από πλευράς ΝΔ ήταν της πλάκας. Δεν μπορεί να πανηγυρίζει η ΝΔ σύσσωμη επειδή ο Βασίλης Κικίλιας βγήκε δεύτερος στην περιφέρεια Αττικής με ποσοστό που μετά βίας ξεπερνά το 20%. Κατανοητό το άγχος που δημιουργούσε η παρουσία του Γιάννη Δημαρά αλλά δεν είναι και λόγος για πανηγυρισμό το πλασάρισμα στη δεύτερη θέση. Δεν μπορεί επίσης να επιχαίρει επειδή το ΠΑΣΟΚ πέφτει 10 μονάδες και η ΝΔ 2. Είναι θεμιτό για λόγους ψυχολογίας να βγάζεις προς τα έξω αισιοδοξία, είναι όμως γελοίο να μην κρατάς στο πίσω μέρος του μυαλού σου την πραγματική διάσταση των αποτελεσμάτων, να μην αξιολογείς τα λευκά και τα άκυρα και να μην βλέπεις πως ο μηχανισμός σου δεν περπατάει.

Η λανθασμένη ανάγνωση όμως από μόνη της δεν έκανε όση ζημιά έκανε η ξεροκεφαλιά του Αντώνη Σαμαρά να ρίξει όλο το μηχανισμό αποκλειστικά σε δύο μάχες, τις οποίες και έχασε, αγνοώντας επιδεικτικά όλες τις υπόλοιπες. Ακόμα και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος που κόντρα στα προγνωστικά πήρε το Δήμο Πειραιά μόνος του πάλεψε και κατάφερε να βγει νικητής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο λανθασμένα αξιολόγησε τις μάχες η Ρηγίλλης είναι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που μέσα σε μία εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ έφερε τούμπα τη Χίο και κατάφερε να κερδίσει την περιφέρεια και στην ΝΔ τους απασχολούσε αν ο Σαραβάκος απέσυρε την στήριξη του στο Τατούλη (που μπορεί να του έκανε και καλό του Τατούλη τελικά) και να στέλνει sms για τον Κικίλια αφήνοντας μόνος τους τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Γκιουλέκα.

Η ΝΔ προσπάθησε να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος, επαναπαύτηκε όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι και δεν συνειδητοποίησε πως ταυτόχρονα ανέκτησε με μία κίνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όταν μάλιστα άλλαξε εντελώς τακτική την τελευταία εβδομάδα η ΝΔ έχασε τα αυγά και τα πασχάλια με αποτέλεσμα να περιμένει την ψήφο – ψήφο διαδικασία στα Ιόνια για να σώσει τα προσχήματα. Η τελική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά δείχνει πως ακόμα και τώρα δεν έχουν διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβη.

Για το τέλος κρατώ μία παράμετρο που δεν είναι εύκολα αντιληπτή σε όσους δεν έχουν σχέση με κόμματα. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η ΝΔ δεν έχει χώρους για να απορροφήσει στελέχη όσο είναι στην αντιπολίτευση. Δεν έχει Δημάρχους ή Περιφερειάρχες που θα στελεχώσουν τα γραφεία τους με πρωτοκλασάτα στελέχη οπότε θα δυσκολευθεί και πολιτική να ασκήσει και στελέχη να αναδείξει και αυτό είναι το μεγαλύτερο ίσως τίμημα που θα πληρώσει για την εντελώς λανθασμένη στρατηγική της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :