Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Η σαμαρική Δεξιά υπό την επήρεια lexotanil

Αντιπαραθέσεις, κρυφές επαφές και παρασκηνιακές διεργασίες στη «γαλάζια πολυκατοικία» - Νευρική κρίση στη Ρηγίλλης προκαλούν οι κινήσεις του κ. Καρατζαφέρη.

Πολιτικές και προσωπικές αντιθέσεις, σχεδιασμοί και στρατηγικές, παρασκηνιακές διεργασίες και μυστικές επαφές συνθέτουν το παζλ της Κεντροδεξιάς, στην οποία αναβιώνουν οι «μακαρονάδες της συνωμοσίας». Σε αυτό το πλαίσιο η κινητικότητα στη «γαλάζια πολυκατοικία» ενισχύθηκε με τον πιο ..........

........εμφαντικό τρόπο την εβδομάδα που πέρασε, με κορυφαία την προ ημερών συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη, τακτικό συνομιλητή τού τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, στον οποίο αρκετά στελέχη αναφέρονται απροσδιόριστα, μιλώντας για ανάληψη μελλοντικού ρόλου. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη οικογένεια της κεντροδεξιάς παράταξης επιταχύνονται και καθίστανται όλο και εντονότερες οι συνέπειες από τη συντριπτική εκλογική ήττα της ΝΔ τον περασμένο Οκτώβριο. Η εβδομάδα που πέρασε προσδιόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πεδίο αντιπαράθεσης που θα λάβει χώρα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά αν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι αρνητικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε ενδέχεται να αρχίσει και ένας κύκλος αμφισβήτησης, τόσο επιλογών όσο και της στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.

Η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη, έπειτα από πολύμηνη σιωπή, κατέστη σαφές δείγμα για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα στην Κεντροδεξιά καθώς έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη , η οποία χαρακτηρίζεται, όπως και ο κ. Καρατζαφέρης, ως «εξαπτέρυγο» του ΠαΣοΚ από τον κ. Σαμαρά που απορρίπτει κάθετα κάθε επαφή. Υπό αυτές τις συνθήκες η προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ για την ανάκαμψη του κόμματος συναντά πολλά εμπόδια, διότι οι περισσότεροι κορυφαίοι βουλευτές έχουν «προσωπική ατζέντα» και δεν τον βοηθούν.

«Παίζει παιχνίδια ο Καρατζαφέρης»
Εντονη ενόχληση επικρατεί στη Ρηγίλλης για τα «παιχνίδια που παίζει» όπως πιστεύουν ο κ. Καρατζαφέρης για τον οποίο αναφέρουν ότι επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Ο Καρατζαφέρης είναι καθημερινά στο καφενείο της Βουλής.Εχει συναντηθεί και με άλλους 15 βουλευτές. Τι σημαίνει αυτό;» τονίζουν στελέχη της ΝΔ με κεντρικό ρόλο στο κόμμα και χαρακτηρίζουν «υπονομευτικές» τις κινήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ. «Ανοιξε μια συζήτηση που δεν μας βοηθάει καθόλου» σημειώνουν βουλευτές της ΝΔ, αρκετοί εκ των συνομιλητών του κ. Σαμαρά, που θεωρούν ότι παρατηρείται έλλειψη στρατηγικής και επιχειρηματολογούν ως εξής: «Πριν από χρόνια τον Καρατζαφέρη τον είχαμε στα άκρα και τον εμφανίζαμε ως ακροδεξιό με τον οποίο δεν συνομιλούμε και ξαφνικά τον αναγάγαμε σε κεντρικό συνομιλητή μας. Ορισμένοι μάλιστα τον νομιμοποιούν όταν αποδέχονται τις προσκλήσεις του και τον συναντούν».
Το άγχος της Ρηγίλλης
Ο κ. Σαμαράς με ομιλία του σήμερα στην Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να τονίσει ότι η παράταξη είναι ενωμένη και εκφράζεται από τη ΝΔ, «τη βασική και μόνη σταθερά της Κεντροδεξιάς». «Ολα αυτά τα σενάρια κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Ο Σαμαράς είναι ο ηγέτης της μιας και αδιαίρετης Κεντροδεξιάς, που δεν είναι διασπασμένη. Από την παράταξη υπήρξαν μόνο αποχωρήσεις, λόγω διαγραφών. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» αναφέρουν «προεδρικοί» βουλευτές που κάνουν λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης» και σημειώνουν ότι οι δηλώσεις περί επανένωσης της Κεντροδεξιάς συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά.

Εβδομάδα των παθών για τη ΝΔ
Μεγάλη σημασία στη συνάντηση Μολυβιάτη- Καρατζαφέρη έδιναν στελέχη της Ρηγίλλης, καθώς ο πρώην υπουργός είναι τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή
Υπό τη σκιά των συζητήσεων για την επανένωση της παράταξης και τη μελλοντική επανενεργοποίηση του τέως πρωθυπουργού κ.Κ. Καραμανλή, η έντονη κινητικότητα στη «γαλάζια πολυκατοικία», ενισχύθηκε από τα εξής περιστατικά των τελευταίων ημερών: α) τη δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ.Κ.Μητσοτάκη και την επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ,τον οποίο χαρακτήρισε «λαϊκιστή»,β) την αντεπίθεση της Ρηγίλλης με το ειρωνικό δημόσιο σχόλιο «καλή σας νύχτα,κύριε Μητσοτάκη» που θεωρήθηκε «πολιτική διαγραφή» του επίτιμου προέδρου της ΝΔ,γ) τη συνάντηση του κ. Αντ.Σαμαρά με τον κ.Κυρ.Μητσοτάκη και την άρση των παρεξηγήσεων με την επισήμανση της νομιμοφροσύνης του βουλευτή,δ) την επιβεβαίωση- ακόμη και από τη Ρηγίλλης μέσω διαρροής- του προχθεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του «Βήματος» για τη συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ.Γ. Καρατζαφέρη με τον θεματοφύλακα του «καραμανλισμού»,πρώην υπουργό κ.Π.Μολυβιάτη και ε) παραδοχή για κατ΄ ιδίαν επαφές και συζητήσεις του κ. Καρατζαφέρη με κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Παλιά μίση ξεχνιούνται, νέες φιλίες δημιουργούνται
Εντείνονται οι επαφές μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ ενώ υπάρχει και ταύτιση απόψεων «γαλάζιων» μελών της ΚΟ με βουλευτές του ΛΑΟΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καρατζαφέρης επιβεβαίωσε προχθές ότι συνομιλεί με τον κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλο , άλλοτε άσπονδο εχθρό του, αλλά και με τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, που έχει προτείνει συνεννόηση με τον ΛΑΟΣ και την κυρία Ντ. Μπακογιάννη . Αποδέκτης πολλών εισηγήσεων για μια ενωτική πορεία, πάντα κάτω από τη σκέπη της ΝΔ, είναι ο αντιπρόεδρος κ. Δ. Αβραμόπουλος που συναντά πολλά στελέχη που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της παράταξης.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζητεί διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, ενώ ο κ. Μ. Βορίδης που τονίζει συνεχώς την ανάγκη επανένωσης είναι σε ανοικτή γραμμή με πολλά στελέχη της ΝΔ και διαψεύδει τα σενάρια προσέγγισής του με την κυρία Μπακογιάννη, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για το νέο κόμμα.

Η τέως υπουργός έχει συνεχώς επαφές με στελέχη της ΝΔ που θα την ακολουθήσουν, ενώ ήδη οι ανεξάρτητοι βουλευτές κκ. Κ. Κιλτίδης και Χρ. Μαρκογιαννάκης δήλωσαν τη στήριξή τους, ενώ ανοικτός σε ενδεχόμενη πρόταση δραστηριοποίησης είναι και ο πρώην υπουργός κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλος τον οποίον εκθειάζει και ο κ. Καρατζαφέρης. Το επόμενο διάστημα ο κ. Σπηλιωτόπουλος ετοιμάζεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο, στο πλαίσιο των κινήσεων για την επανένωση της παράταξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :