Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Κώστας Μπακογιάννης:«Απάντηση στους άνανδρους δολοφόνους του πατέρα μου»

Γύρισε το χρόνο 21 χρόνια πίσω. Τότε που σεργιάνιζε τα καλοκαίρια στα ορεινά βουνά του Βελωτά Ευρυτανίας παρέα με τον πατέρα και τον παππού του. Ερως με το χωριό παιδικός.
Ο Παύλος Μπακογιάννης του άφησε απότομα το χέρι. Οταν έπεσε νεκρός από σφαίρες τρομοκρατών. Σήμερα, ο Κώστας Μπακογιάννης, σύζυγος ο ίδιος και πατέρας δύο παιδιών, επιστρέφει στον τόπο του πατέρα του και διεκδικεί .........

........ θέση δημάρχου στο Καρπενήσι. Εγκαθίσταται μόνιμα, οραματίζεται το δήμο του ως «δήμο - πρότυπο» και κρατάει το χέρι των δικών του παιδιών στο πρώτο ορεινό τους σκαρφάλωμα.
 *Για δεύτερη φορά, στον ίδιο τόπο, περισσότερο από 20 χρόνια μετά. Πρόκληση, χρέος ή βάρος το επώνυμο;
«Κυρίως ευθύνη. Να ανταποκριθώ στις όποιες προσδοκίες υπάρχουν, να δικαιώσω όλους όσοι 21 χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του εξακολουθούν να τιμούν τον Παύλο Μπακογιάννη. Οσο περήφανο με κάνει αυτό, άλλο τόσο με φορτώνει με ευθύνη. Και επειδή οι προθέσεις δεν αρκούν, αυτό σκοπεύω να το πετύχω με σκληρή δουλειά και υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει. Ενα αναπτυξιακό πρόγραμμα που μπορεί να απογειώσει το Νέο Δήμο Καρπενησίου, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το παλιό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ευρυτανία στις αρχές της 10ετίας του ’90».
* Αναρωτιέμαι με τόσο λαμπρές σπουδές και νέα οικογένεια πώς πήρατε την απόφαση να μετεγκατασταθείτε μόνιμα στο Καρπενήσι.
«Εύκολα και με μεγάλη χαρά. Θέλω να υπηρετήσω το νέο Δήμο Καρπενησίου όσο καλύτερα μπορώ και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαι αφοσιωμένος σε αυτόν 24 ώρες το 24ωρο. Είναι μια απόφαση που την πήραμε από κοινού με την Κάλλια, τη σύζυγό μου, και είμαστε χαρούμενοι που τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον».
* Ποιος ήταν καταλύτης στην απόφαση να διεκδικήσετε το δημαρχιακό αξίωμα;
«Καταρχήν, την απόφαση δεν την πήρα μόνος μου. Την πήραμε από κοινού με πολλούς φίλους και συνεργάτες, όταν διαπιστώσαμε ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή σελίδας στο δήμο. Το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης κούρασε και κουράστηκε. Διοικεί το δήμο πάνω από 10 χρόνια, έχει εξαντλήσει τα όριά του. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και χρειάζεται δυναμική επανεκκίνηση, μια δύναμη ανανέωσης για να ξεκολλήσουνε κάποια πράγματα. Αυτό θέλουμε να εκφράσουμε και γι’ αυτό μπήκαμε στη μάχη των εκλογών».
* Ονειρεύεστε καριέρα πολιτικού;
«Ονειρεύομαι θητεία πετυχημένου δημάρχου Καρπενησίου»…
* Ποιο είναι το δικό σας στοίχημα για τον τόπο σας;
«Να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε. Είμαστε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας, με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Αυτό πρέπει να το προβάλουμε περισσότερο. Παράλληλα πρέπει να αναδείξουμε μια ισχυρή ταυτότητα ως περιοχή. Γι’ αυτό θα δρομολογήσουμε έργα υποδομών, έργα αναπλάσεων οικιστικών συνόλων και δημοσίων χώρων, έργα ήπιων παρεμβάσεων στο φυσικό τοπίο, όπως μονοπάτια κ.λπ., έργα προβολής των πολιτιστικών και ιστορικών μας μνημείων, τοπικών προϊόντων κ.ά.».
* Εχετε δηλώσει ότι ανήκετε «στο κόμμα Ευρυτάνων». Ερμηνεύτηκε αυτό ως «αποστασιοποίηση» από τη Ν.Δ. Ισχύει κάτι τέτοιο;
«Η ερμηνεία είναι απλή: Η ιδιότητα του Ευρυτάνα υπερισχύει έναντι οποιασδήποτε άλλης. Γι’ αυτό και καλώ τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν χωρίς κομματικές δεσμεύσεις εκείνον που έχει καλύτερο πρόγραμμα, κινείται πάνω από κόμματα και μπορεί να δώσει μια νέα δυναμική στο δήμο μας».
* Βρείτε μου έναν καλό λόγο για να προσέλθουν οι ετεροδημότες σας στις κάλπες της 7ης Νοέμβρη.
«Θα σας πω δύο: Ο πρώτος είναι ότι όπου και αν κατοικούμε είμαστε πάνω απ’ όλα Ευρυτάνες. Και δίνουμε το «παρών» σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον τόπο μας. Ο δεύτερος είναι ότι η περιοχή μας πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία, μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Ευρυτάνων, είτε ζουν μόνιμα στο νομό μας είτε όχι. Ας μας δώσουν την ευκαιρία να εργαστούμε για να το πετύχουμε».
* Περιοδεύετε στο νομό σας «πόρτα - πόρτα». Κύριο αίτημα των κατοίκων;
«Τις τελευταίες ημέρες έχω επισκεφθεί και τα 49 χωριά που αποτελούν το νέο Δήμο Καρπενησίου. Η κάθε περιοχή έχει τις δικές της προτεραιότητες. Σε αρκετά χωριά π.χ. έχουν ακόμα βασικά προβλήματα υποδομών. Δρόμους, ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, με το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών κ.ά. Αυτονόητα, τόσο στα χωριά όσο και στην πόλη του Καρπενησίου, οι αστικές υποδομές θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ψηλά στις συζητήσεις μας είναι επίσης η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου προστασίας για ευπαθείς ομάδες, το οποίο ειδικά σε περίοδο κρίσης είναι αναγκαίο. Και, φυσικά, συζητάμε τις προτάσεις μας για την προβολή της περιοχής μας και την τουριστική κυρίως ανάπτυξή της. Αυτό θα είναι ο μοχλός για την ανάπτυξη των περισσοτέρων δράσεων. Ολα αυτά τα συζητάμε σπίτι - σπίτι και σας διαβεβαιώνω ότι η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος».
* Καρπενήσι: «Καλλικράτης» και κρίση. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε από τις 8 Νοέμβρη την πρόκληση αυτή;
«Δεν θέλω να πω ότι «λεφτά υπάρχουν», αλλά δυνατότητες χρηματοδότησης μπορεί να βρεθούν αρκεί να εργαστούμε σοβαρά και με σχέδιο. Το πρόγραμμά μας έχει λάβει υπόψη τα δεδομένα στην οικονομία της χώρας και ειδικά τους μειωμένους πόρους για τους ΟΤΑ. Γι’ αυτό και συνδυάζει χρηματοδότηση, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, θεσμοθετημένους πόρους του «Καλλικράτη», Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ αξιοποιεί και σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το πρόγραμμα JESSICA κ.ά. Υπάρχουν επίσης προγράμματα, όπως π.χ. το πρόγραμμα PADIMA για την Καταπολέμηση της Ερήμωσης των Ορεινών Περιοχών, με πρακτικές στήριξης των ανέργων, το οποίο δεν έχουμε αξιοποιήσει όσο πρέπει, ούτε εμείς εδώ στην Ευρυτανία, ούτε άλλες ορεινές περιοχές της χώρας μας. Εκτιμούμε επίσης ότι θα υπάρξουν και πρόσθετες ροές από τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία είναι και η βασική μας προτεραιότητα. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με καλή και νοικοκυρεμένη διοίκηση, εκτιμούμε ότι θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε όσα προγραμματίζουμε».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Κώστας Μπακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν (ΗΠΑ), όπου σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα της Δημοσίας Διοίκησης στο Πανεπιστημίο του Χάρβαρντ (ΗΠΑ) και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων.
Εχει εργαστεί με επιτυχία σε διεθνείς Οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και την Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα το Κόσοβο, καθώς και στο υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα είναι διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτική εταιρεία στην Αθήνα. Εχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως καταδρομέας - αλεξιπτωτιστής. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :