Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η Ε.E. στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων

H Μαρία, ένα κοριτσάκι 13 χρόνων από κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, πουλήθηκε από την ίδια της την οικογένεια σε κάποιον άντρα στην Ιταλία. Υπέστη επανειλημμένες σεξουαλικές και σωματικές κακοποιήσεις, μέχρις ότου διεσώθη από αστυνομικές δυνάμεις και κατέληξε για μερικά χρόνια σε κάποιον ξενώνα προστασίας. Eπειτα από καιρό επέστρεψε στην οικογένειά της, αλλά ξανάπεσε θύμα διακίνησης - αυτή τη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ξι, ένας νεαρός άνδρας, εντοπίστηκε σε εστιατόριο στις Κάτω Χώρες κατά τη ..........

......... διάρκεια επιθεώρησης ρουτίνας. Πρόκειται για έναν ακόμη εργαζόμενο χωρίς νόμιμα έγγραφα διαμονής. Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Ξι αναγκαζόταν να εργάζεται 13 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, με αμοιβή ενάμισι δολάριο την ώρα.

Kάποιοι νεαροί χωρίς χαρτιά ταυτότητας δέχθηκαν απειλές, κακοποιήθηκαν σωματικά και εξαναγκάστηκαν να εργαστούν ως οικοδόμοι ή κηπουροί σε μια οικιστική περιοχή πόλης στο νότιο τμήμα της Σουηδίας. Οταν η συνοριακή αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τους διακινητές, ανακάλυψε ότι αυτοί αποτελούσαν μικρό μόνο κλάδο ενός εκτεταμένου δικτύου εμπορίας ανθρώπων που με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διακινούσε και εκμεταλλευόταν άτομα τόσο στη Σουηδία όσο και στις Κάτω Χώρες.

Η Μαρία, ο Ξι και οι νεαροί στη Σουηδία είναι πραγματικά παραδείγματα στη σημερινή Ευρώπη, μερικά μόνον από τα αμέτρητα θύματα που πέφτουν στα δίκτυα συμμοριών εμπορίας ανθρώπων. Ο οργανισμός επιβολής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ευρωπόλ, υπολογίζει σε εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη και μόνο. Πίσω από αυτά τα απρόσωπα στατιστικά στοιχεία, κρύβονται εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικές τραγωδίες και ιστορίες ανθρώπινου πόνου. Συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται άτομα ήδη ευάλωτα -συχνά θύματα οικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και άκρας φτώχειας- μέσα σε μια κατάσταση που πρέπει να αποκαλούμε με το σωστό της όνομα: σύγχρονη δουλεία.

Είναι καθήκον μας να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος και να παράσχουμε βοήθεια στα θύματα. Στο εθνικό επίπεδο, όταν έπειτα από επιθεωρήσεις εργασίας εντοπίζεται θύμα διακίνησης, η υπόθεση πρέπει να παραπέμπεται στις αστυνομικές αρχές. Το ίδιο ισχύει και μεταξύ χωρών: χρειάζεται να συνεργαστούμε στην Ευρώπη για να πατάξουμε αυτό το διασυνοριακό έγκλημα. Εντός αυτού του πλαισίου, πρότεινα, την άνοιξη, μια νέα οδηγία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την παροχή προστασίας στα θύματα.

Στην οδηγία περιλαμβάνονται μέτρα που εμπίπτουν στο Ποινικό Δίκαιο, όπως κοινός ορισμός του εγκλήματος και περισσότερο εναρμονισμένες ποινές. Η εμπορία ανθρώπων μπορεί να τιμωρηθεί με ποινές που κυμαίνονται από ένα έως 23 έτη φυλάκισης, ανάλογα με τη χώρα στην οποία εκδικάζεται η υπόθεση - κάτι το απαράδεκτο. Στην οδηγία προβλέπονται αυστηρές διατάξεις ως προς την παροχή προστασίας και απεριόριστης βοήθειας στα θύματα, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη και νομική αρωγή, ενώ παράλληλα τονίζεται η ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την πρόληψη του φαινομένου.

Η πρόταση ευρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει, με κανένα τρόπο, ότι πρέπει να μείνουμε ικανοποιημένοι. Οι εργασίες μας πρέπει να εξακολουθήσουν και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε περισσότερα ως προς τον έγκαιρο εντοπισμό των θυμάτων, τη στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες, την ενίσχυση της θέσης μας κατά της εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς και τη λήψη μέτρων για να μειωθεί η ζήτηση των προϊόντων εμπορίας ανθρώπων. Παράλληλα, θα πρέπει να εξετάσουμε διοικητικά μέτρα ως συμπλήρωμα της δράσης για την επιβολή του νόμου. Επί του παρόντος, επεξεργαζόμαστε το σχέδιο του ορισμού ενός ειδικού συντονιστή σε επίπεδο Ε. Ε., επιφορτισμένου με την καταπολέμηση της διακίνησης, ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών της Ε. Ε.

Τα μέτρα αυτά είναι σημαντικά και αναγκαία. Οπωσδήποτε δεν υποτιμώ το βάρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και δεν τρέφω καμία ελπίδα ως προς την πλήρη εξάλειψη του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος. Ομως, κάθε άτομο που σώζουμε αποτελεί και μία νίκη μας.
* H Cecilia Malmstrom είναι επίτροπος της Ε.Ε. για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :