Περισσότερες από 9.000 αιτήσεις εταιρειών για μικρά ή μεγάλα φωτοβολταϊκά, 6.000 αγροτικές αιτήσεις, 2.000 από νοικοκυριά για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες συνωστίζονται στα γραφεία της ΔΕΗ, που επισημαίνει πως μάλλον οι αιτούντες καταναλωτές δεν το έχουν σκεφτεί πολύ καλά, καθώς θα δουν στο τέλος του χρόνου το Τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς τους. .............
...................Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” (17/10), οι ούτε λίγο ούτε πολύ 17.000 αιτήσεις κατατέθηκαν στις υπηρεσίες της ΔΕΗ τους τελευταίους 5 μήνες, μετά δηλαδή την ψήφιση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν τα αιτήματα αυτά σε κόστος, ισοδυναμούν με 2.700 μεγαβάτ, ο εξοπλισμός των οποίων σε σημερινές τιμές στοιχίζει συνολικά 8,1 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν 7.500 παλαιά αιτήματα, κάποια εκ των οποίων από το 2006, από το πρώτο τότε κύμα των φωτοβολταϊκών, που περιήλθαν με τον νέο νόμο από την αρμοδιότητά της ΡΑΕ, σε εκείνη της ΔΕΗ.
Κατά συνέπεια, αθροίζοντας παλαιά και νέα αιτήματα έχουμε το νούμερο των 25.000 ή 4.300 μεγαβάτ, δηλαδή 2 φορές όσα έχει ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα μας μέχρι το 2020 (2.200 μεγαβάτ).
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, την “τρέλα” αυτή πυροδότησαν τα όνειρα που άφησε να καλλιεργηθούν η κυβέρνηση ειδικά μετά τον Ιούνιο, για ένα άκοπο εγγυημένο εισόδημα 7.000-10.000 ευρώ κατ΄ έτος τα πρώτα δέκα χρόνια, και γύρω στα 30.000-40.000 ευρώ για τα επόμενα δέκα, (όταν θα έχουν αποπληρώσει το δάνειο), όσα δηλαδή υπόσχεται ένα μικρό φωτοβολταϊκό των 100 κιλοβάτ στο χωράφι ή στην ταράτσα.
Τη στιγμή αυτή γίνεται η καταγραφή και μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική τους «αποτύπωση», ώστε να διαπιστωθεί σε ποια γραμμή γεωγραφικά αντιστοιχεί η κάθε μία και τι διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος υπάρχει.
Αμέσως μετά αρχίζει η αξιολόγησή τους και η υποβολή από τη ΔΕΗ προσφορών σύνδεσης στους ενδιαφερόμενους, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι για κάποιους η χωρητικότητα του τοπικού δικτύου δεν θα επαρκεί.
Σημειώνεται ωστόσο, πως απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, απαγορεύει στην ουσία σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα την εγκατάσταση συστημάτων ύψους άνω των 2,5 μέτρων, ενώ στα άρτια και οικοδομήσιμα επιβάλλει να μένει ανεκμετάλλευτη γύρω γύρω στο οικόπεδο, έκταση διπλάσια από το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), η υπουργική απόφαση βγάζει εκτός αγοράς το σύνολο σχεδόν των εγχωρίως παραγόμενων συστημάτων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια ύψους, σε όφελος των ξένων.
Κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των σταθερών βάσεων και πολύ περισσότερο των ηλιοστατών, που κατασκευάζονται από τις ελληνικές βιομηχανίες, υπερβαίνουν το υψομετρικό κριτήριο των 2,5 μέτρων, ύψος που στις συνθήκες της Ελλάδας είναι απαραίτητο για να μη θερμαίνονται τα συστήματα και πέφτει η απόδοσή τους.
Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τον ΠΑΣΥΦ, το κριτήριο αυτό «ταιριάζει γάντι» σε συγκεκριμένα εισαγόμενα συστήματα στήριξης που πολιορκούν επίμονα την ελληνική αγορά. Το οξύμωρο, λέει ο πρόεδρός του Νίκος Καλογεράκης, είναι ότι στην Κρήτη, οι περιβαλλοντικοί όροι που απαίτησε η Περιφέρεια είναι οι άδειες να έχουν ύψος από το έδαφος άνω... των 2,5 μέτρων, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα καλλιέργειας της γης!
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, η απάντηση που έχουν πάρει από το υπουργείο είναι ότι θα επανεξετάσει το θέμα, καθώς 2.500 επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, έχουν σχεδιαστεί και προχωρήσει σε παραγγελία υλικού με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου