Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Παίρνουν πίσω τα μαγικά για το μηδενισμό του ελλείμματος!

Σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης έχουν περιέλθει η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς βλέπουν ότι η πρόταση-πυροτέχνημα για μηδενισμό του ελλείμματος σε ένα χρόνο έχει καταντήσει ανέκδοτο. Για να ξεφύγουν, επιδίδονται σε κωλοτούμπες, ψέματα και… βιντεοταινίες.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, στην ομιλία του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να τα μαζέψει. Αναγνώρισε δημόσια ότι η πρόταση αυτή δεν είναι για… κατανάλωση. «Το πρόβλημα», είπε «διορθώνοντας» τα δικά του φούμαρα ο Α. Σαμαράς, «δεν είναι πότε μηδενίζεται το έλλειμμα, αν οι 18 μήνες είναι μεγάλο ή μικρό διάστημα. Το αληθινό πρόβλημα είναι πως τα τρία τέταρτα των θυσιών με τη δική τους πολιτική πάνε χαμένα», κατέληξε και κανείς δεν... μίλησε από το ακροατήριο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, λοιπόν, εγκατέλειψε τα περί ενός χρόνου και τώρα μιλάει για 18 μήνες.
Υπάρχουν όμως και άλλα ευτράπελα που δείχνουν την αμηχανία και την προχειρότητα με την οποία ασκούν αντιπολίτευση οι γαλάζιοι.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος λέει πως ο μηδενισμός λογίζεται από τότε που διατυπώθηκε η πρόταση της Ν.Δ., δηλαδή από τον περασμένο Ιούλιο.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η Ν.Δ. ποτέ δεν είπε ότι θα μηδενιστεί το έλλειμμα στα μέσα του 2011, αλλά στο τέλος του έτους, για να καταλήξει ότι θα μηδενιστεί σε… ενάμιση χρόνο.
Ο Νότης Μηταράκης εξακολουθεί να χαίρει ασυλίας, καθώς ήταν αυτός που «διόρθωσε» το λάθος διάγραμμα για το μηδενισμό του χρέους, που έδειχνε τον περασμένο Ιούλιο ότι θα μηδενιζόταν το 2013.
Όμως ο Σαμαράς βάλλεται και πολιτικά. Ο Στ. Ζούλας στην «Καθημερινή» έγραφε πως, εφόσον ο Α. Σαμαράς θεωρεί ότι πρέπει να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο, θα έπρεπε να θέσει άμεσα θέμα εκλογών, και τόνιζε: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε στη ΔΕΘ ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει φρέσκια εντολή και δεν θέλει να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες… Με συγχωρείτε, κ. Σαμαρά. Αλλά η τακτική σας αυτή, εκτός των άλλων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη διαβεβαίωσή σας: “Είμαι υπεύθυνος, εγώ δεν είμαι Παπανδρέου”».
Αυτή η φράση ενόχλησε σφόδρα τον Α. Σαμαρά.
Μπάχαλο έγινε η Ν.Δ. και για πιο ουσιαστικό λόγο. Η ανεδαφική πρότασή της για μηδενισμό του ελλείμματος προϋποθέτει ότι θα αποδεχτεί η… Eurostat την αυθαίρετη εκτίμησή της πως το έλλειμμα είναι… 9,9%! Δεν φτάνει δηλαδή που επί Ν.Δ. τα «greek statistics» έγιναν περίπου επιστήμη, τώρα ζητάει και τα ρέστα. Όμως, η Eurostat ετοιμάζεται να ανεβάσει το έλλειμμα σε ποσοστό άνω του 15% για το 2009!
Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι το έλλειμμα φουσκώνει από το συνυπολογισμό των δανείων στις ΔΕΚΟ και των χρεών στα νοσοκομεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ξεχείλωσαν επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ιδιαίτερα την περίοδο 2007-2009, χωρίς ο Σαμαράς να διαχωρίσει τη θέση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :