Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν»: Ασήμαντα τα «κέρδη» του δικομματισμού παρά τις προβεβλημένες εμφανίσεις των αρχηγών στη ΔΕΘ - Εγκαταλείπουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων τους!

Παρά τους παραπλανητικούς διθυράμβους υπέρ Σαμαρά που επιστρατεύει η κυριακάτικη εφημερίδα που φιλοξενεί τη δημοσκόπηση της RASS, η ψυχρή λογική των αριθμών -και κυρίως η συγκριτική μελέτη των ερευνών της εταιρίας- αποκαλύπτει μια επίμονη δυστοκία για τα δύο μεγάλα κόμματα: την αδυναμία τους να... συσπειρώσουν σε ικανό βαθμό τους ψηφοφόρους τους των τελευταίων εκλογών. 
Η κρίση του κομματικού κατεστημένου είναι βαθειά και οι ιδιαίτερα πανηγυρικές και προβεβλημένες εμφανίσεις τόσο του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ δεν κατάφεραν να αναθερμάνουν τις σχέσεις των κομμάτων τους με την κοινωνία.
Η συγκριτική μελέτη των δύο δημοσκοπήσεων της RASS που δημοσιεύθηκαν μέσα στο Σεπτέμβριο (η πρώτη στις 05/09/10 και η δεύτερη αύριο, 26/09/10) αποδεικνύει μια πολύ μικρή «επιστροφή» ψηφοφόρων στα «μαντριά» με αντίστοιχη μείωση της «αδιευκρίνιστης» ψήφου, που όμως παραμένει ιδιαίτερα υψηλή με ποσοστά πάνω από εκείνα της ΝΔ…!
Και τα δύο μεγάλα κόμματα κερδίζουν περί τις 2 μονάδες κατά μέσο όρο, παραμένοντας όμως σε χαμηλότατα ποσοστά και συσπειρώσεις κάτω του 60% (!), παρά την πόλωση με αφορμή τη ΔΕΘ και τις Εξεταστικές Επιτροπές. Η αδυναμία τους να επανασυσπειρώσουν πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων τους φαίνεται σχεδόν οριστική.
Τέλος, το απειροελάχιστο και μέσα στο όρια του στατιστικού λάθους «κλείσιμο» της ψαλίδας (κατά… 0,4%) δεν σηματοδοτεί κανένα θετικό μήνυμα για τη ΝΔ, αφού και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την ίδια… ανάκαμψη των δυνάμεών του!

Δεν υπάρχουν σχόλια :