Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Τον «Κυνόδοντα» στέλνει η Ελλάδα στα επόμενα Όσκαρ


Μετά τη θριαμβευτική πορεία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου Κυνόδοντας επελέγη, για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα βραβεία Όσκαρ για το 2010. Η ταινία επιλέχθηκε παμψηφεί την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συστήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ειδικά για αυτό τον σκοπό. ................................

........................................Μέλη ήταν ο κριτικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος (πρόεδρος), ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης (αντιπρόεδρος), ο διανομέας Γιώργος Τζιώτζιος, η λέκτορας του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Αδάμου, ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Τάσος Μπουλμέτης, ο σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια η ταινία που κέρδιζε το πρώτο βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας στα Κρατικά Βραβεία Κινηματογραφικής Ποιότητας υποβαλλόταν αυτομάτως στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Πέρυσι ωστόσο δεν δόθηκαν βραβεία Ποιότητας, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων κινηματογραφιστών απείχε από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενη για τον νόμο περί κινηματογράφου. Ο «Κυνόδοντας» πάντως απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας της νεοσύστατης Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το αν θα καταφέρει να βρεθεί στην πεντάδα των υποψηφίων για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας θα το γνωρίζουμε σε λίγους μήνες.

http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :