Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αμφισβήτηση παραταξιακή για τον Αντώνη Σαμαρά

Εχει κάθε δικαίωμα ο κ. Σαμαράς εάν το πιστεύει, όταν και εάν γίνει πρωθυπουργός, να συστήσει εξεταστική επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο «μνημόνιο». Το απαράδεκτο είναι άλλο: να το προαναγγέλλει ως «αντίβαρο» ή «αντιπερισπασμό» ή «συμψηφισμό» στη δήλωση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα νοθευμένα οικονομικά στοιχεία που διοχετεύονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην ΕΕ, πράγμα που εκτός των άλλων ζητεί και η Κομισιόν.
Δείχνει άκρως μικροπολιτική αντίληψη. Από την άλλη πλευρά η πραγματική και μεγάλη εσωκομματική αμφισβήτηση της γραμμής που έχει υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς για το «μνημόνιο» (που βρίσκει έδαφος και σε ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης της ΝΔ) δεν «εξορκίζεται» με διοικητικά μέτρα (διαγραφές). Ούτε με... πρώιμη ποινικοποίηση μιας πολιτικής που γίνεται με τη στήριξη της ΕΕ, σταθερός οπαδός της οποίας εμφανίζεται διαχρονικά η ΝΔ... Είναι προφανής η αντίφαση. Είναι χαρακτηριστική δε η δυσκολία υπεράσπισης αυτής της γραμμής, από επιφανή στελέχη της, στις δημόσιες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους. Λ.χ. του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου στο Mega.
Ή ακόμα και η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου ότι «η ΝΔ δεν είναι κατηγορηματικά απέναντι στο μνημόνιο. Κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε, αλλά όχι αυτό»! Δηλαδή ακριβώς αντίθετα απ’ ό,τι υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, ότι το «μνημόνιο» είναι δημιούργημα της κακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου κατά κάποιον τρόπο είναι πολύ «βαρύτερη» και συνιστά μεγαλύτερη διαφοροποίηση από εκείνη του διαγραφέντος κ. Σκυλακάκη, που είπε ότι «είναι αδύνατος ο μηδενισμός του ελλείμματος το 2011...».
Αντιλαμβανόμεθα τις δυσκολίες του κ. Σαμαρά να βρει γρήγορα έναν ζωτικό αντιπολιτευτικό χώρο. Να πάρει αποστάσεις από την αποκρουστική για τους πολίτες περίοδο Καραμανλή. Και να αντιμετωπίσει το «ξήλωμα της κάλτσας», που με «σαδιστικό τρόπο» όντως του κάνει η Ντόρα.
Το κακό για τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι ότι όλα αυτά προσπαθεί να τα επιτύχει με τον... χειρότερο δυνατό τρόπο. Με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται σε μια, μη πειστική για τον «χώρο» της ΝΔ πολιτική γραμμή, να σύρεται σταδιακά στην «καραμανλική κηδεμονία» και να διευκολύνει την Ντόρα στο «ξήλωμα»! Αντιλαμβανόμεθα το «άγχος» του κ. Σαμαρά για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά είναι η μετωπική και πολωτική τακτική που ακολουθεί έναντι όλων, η καταλληλότερη;
Την απάντηση θα την έχουμε το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, για το οποίο, όπως φαίνεται, ετοιμάζονται πολλοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια :