Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μ. Βρετανία: Πλαίσιο αντιμετώπισης της ψηφιακής παρενόχλησης

Νέο νομικό πλαίσιο στη Μ. Βρετανία για την αντιμετώπιση της ψηφιακής παρενόχλησης.

Με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα θα αντιμετωπίζουν οι αρχές της Μ. Βρετανίας την ψηφιακή παρενόχληση, μετά από την ανακοίνωση της CPS (Crown Prosecution Service) περί δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου για το θέμα. ...............................

.....................................Πάνω από 1.000.000 γυναίκες και 900.000 άνδρες παρενοχλούνται ετησίως στα PC τους, σύμφωνα με υπολογισμούς της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας Εγκλημάτων. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί μάλλον αγνοούν αρκετές χιλιάδες, που παρενοχλούνται μέσω email ή υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

Η ευρωβουλευτής Λιζ Λυν έχει ήδη απευθύνει έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θέσπιση αυστηρότερης νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει κοινή δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Ναζίρ Αφζάλ, της CPS, είπε ότι το νέο πλαίσιο αποτελεί την πρώτη επίσημη «αναγνώριση» της ψηφιακής παρενόχλησης.

«Αυτοί που παρενοχλούν κλέβουν ζωές, αυτό κατάλαβα μετά από συνομιλίες με θύματα. Τα θύματα παύουν να εμπιστεύονται αυτούς που ξέρουν, και κάθε άγνωστος εκλαμβάνεται ως απειλή…πολύ συχνά δεν απαντούν σε τηλέφωνα, μηνύματα, δεν επισκέπτονται οικεία κατά τα άλλα μέρη χωρίς φόβο. Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τις ζωές τους πίσω» είπε σχετικά.

Τι είναι η ψηφιακή παρενόχληση; (cyberstalking)

Ως τρόποι ψηφιακής παρενόχλησης ορίζονται η επικοινωνία με το θύμα μέσω email, η σπίλωση της υπόληψης του θύματος online, η κλοπή ταυτότητας, η χρήση του Ίντερνετ για παρακολούθηση του θύματος, και η παρακίνηση άλλων χρηστών να κάνουν τα ίδια στο θύμα.

Η ευρωβουλευτής Λυν είπε ότι «το πρόβλημα της ψηφιακής παρενόχλησης έχει εξαπλωθεί ταχύτατα στην Ευρώπη, μαζί με το Ίντερνετ και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι μόνο οι διάσημοι που αποτελούν στόχους παρενόχλησης, ούτε πρόκειται για κάτι που αφορά αποκλειστικά παιδιά και εφήβους».

Ο Αφζάλ επεσήμανε ότι κάποιες πράξεις από μόνες τους - όπως η συχνή χρήση emails- δεν αποτελούν αυτόματα ενδείξεις ψηφιακής παρενόχλησης, αλλά ότι τα στοιχεία για κάτι τέτοιο γίνονται αντιληπτά μόνο αν ληφθεί υπόψιν η ευρύτερη εικόνα.

Μέχρι τώρα, οι διώξεις για τέτοια φαινόμενα είναι μόνο μερικές εκατοντάδες.

«Ξέρουμε ότι στο παρελθόν θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε αυτοί που γίνονται στόχοι να ξέρουν ότι έχουμε ακούσει προσεκτικά τους προβληματισμούς των θυμάτων και ομάδων υποστήριξης, και αναγνωρίζουμε πόσο σημαντική και ανησυχητική μπορεί να είναι αυτού του είδους η συμπεριφορά» είπε ο Αφζάλ, αναφέροντας ως παράδειγμα μία υπόθεση στην οποία μία γυναίκα παρενοχλούνταν από κάποιον που παρίστανε τον κατ'εξακολούθησιν δολοφόνο Χάρολντ Σίπμαν: ο άνδρας αυτός ισχυρίστηκε σε φόρουμ ότι ο σύζυγός της ήταν παιδόφιλος (προκαλώντας του δύο καρδιακά επεισόδια), ενώ σε κάποια περίπτωση έστειλε ανώνυμα στο σπίτι της 40 πίτσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :