Tρεις πληρωμές της μητρικής Siemens προς τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2004 είναι πιθανόν να απαντούν στο ερώτημα κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία «ενισχύθηκε» από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2004 όσο και για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε ευχαριστήρια επιστολή του τότε προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή προς τον κ. Χριστοφοράκο με ημερομηνία 24/5/2004 για την υποστήριξή του» στο «νέο ξεκίνημα» της χώρας. Η επιστολή βρέθηκε στο αρχείο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου και φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στα έγγραφα που είχε κατασχέσει ο κ. Νίκος Ζαγοριανός στην έφοδό του στα γραφεία της Siemens και για τα οποία συνήγοροι των κατηγορουμένων τού προσάπτουν ότι δεν είχε συντάξει πράξη κατασχέσεως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το κατηγορητήριο κατά του διαχειριστή των .....
..... «μαύρων ταμείων» Ράινχαρτ Σίκατσεκ, η μητρική εταιρεία απέστειλε στον Μιχάλη Χριστοφοράκο 344.000 ευρώ στις 8 Μαρτίου 2004, 454.000 ευρώ στις 23/3/2004 και 578.000 στις 8/4/2004. Ο κ. Χριστοφοράκος είχε ζητήσει χρήματα από τον εμπορικό υπεύθυνο του κλάδου τηλεπικοινωνιών Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, σε συνάντησή τους στη «Μ. Βρεταννία», τον Φεβρουάριο του 2004, με τη δικαιολογία ότι τα χρειάζεται για τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων. Το συνολικό ποσό των 3 εμβασμάτων, αξίας 1.376.000 ευρώ, αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas κατά το έτος 2003.
Στις καταθέσεις του στη Γερμανίδα εισαγγελέα κ. Μπόιμλερ-Χεσλ ο κ. Χριστοφοράκος είχε αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τον κ. Κουτσενρόιτερ τα χρήματα ενός ολόκληρου χρόνου «ως προκαταβολή» εξαιτίας και της επιθυμίας του να συμβάλουν τα δύο κόμματα εξουσίας στη γρήγορη παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, για το οποίο ανησυχούσε ότι καθυστερούσε. Για τον σκοπό αυτό υποστήριξε ότι είχε στραφεί στους Κ. Γείτονα και Ι. Βαρθολομαίο, ώστε να προωθήσουν αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις στα δύο κόμματα εξουσίας. Ο κ. Γείτονας ενήγαγε τον κ. Χριστοφοράκο για τον ισχυρισμό του αυτό, ενώ η οικογένεια Βαρθολομαίου προέβη σε οργισμένη διάψευση.
Η γερμανική δικαιοσύνη αποδέχεται την άλλη «εκδοχή» των γεγονότων και με ένα νεότερο έγγραφό της. Το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Κουτσενρόιτερ στη δίκη που θα γίνει φέτος υιοθετεί απολύτως τους ισχυρισμούς του σύμφωνα με τους οποίους: Η τελευταία πολιτική πληρωμή προς τα δύο κόμματα εξουσίας που ενέκρινε ήταν αυτή του Φεβρουαρίου του 2004.
Υποψίες
Συνεργάτες του κ. Καραμανλή χαρακτήριζαν, πάντως, πολιτικά ύποπτο τον χρόνο δημοσιοποίησης της επιστολής, λίγα 24ωρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή, και προσέθεταν πως, εάν υπάρχει, η επιστολή ήταν ανάμεσα στις χιλιάδες που εστάλησαν μετά τη νίκη των εκλογών, σε υποστηρικτές της Ν.Δ. «Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της Ν.Δ. από τη Siemens ισχύει στο ακέραιο», κατέληγαν οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», επικοινωνία με τον κ. Χριστοφοράκο είχε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, για την πρόσληψη τρίτου ατόμου από τη Siemens. Ο κ. Αντώναρος σχολίασε πως διατηρούσε γνωριμία με τον κ. Χριστοφοράκο, εξαιτίας της επί μακρόν εργασίας του ως ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Ελλάδα. Προσθέτει ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα δεν είχε κανένα θεσμικό ρόλο, χωρίς να αρνείται ότι ενδεχομένως συμφώνησε να γίνει επίκληση του ονόματός του.
/ Τ. Τελλογλου - Καθημερινή /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου