Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

O ξένος Tύπος εκφράζει ακόμα τις ανησυχίες του

Der Spiegel : Η Ελλάδα κινδυνεύει να ολισθήσει στο χάος, αν πολιτικοί και πολίτες αποτύχουν να ενεργήσουν από κοινού.
Η αρχική ανακούφιση από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν είχε διάρκεια, καθώς όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ο ...


φόβος για την τύχη της Ευρωζώνης παραμένει ζωντανός. 
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές της Κυριακής θα δώσει στη χώρα μια μικρή ανάσα, αλλά η Ελλάδα κινδυνεύει να ολισθήσει στο χάος, αν πολιτικοί και πολίτες αποτύχουν να ενεργήσουν από κοινού, αναφέρει σε σχόλιό του το περιοδικό Der Spiegel. 
Ως μια ανάσα για την Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ελληνικές εκλογές σε σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung, η οποία παρομοιάζει τη διάσωση του ευρώ σαν ένα καράβι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και επισημαίνει ότι η πολιτική πρέπει να πρυτανεύσει.
Σε ανάλογους τόνους κινείται και σχόλιο με τίτλο «χωρίς θάρρος στην αρένα» της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν απέφεραν κέρδη. «Tα παλιά κόμματα και οι ελίτ, που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, παραμένουν στο πηδάλιο. Γιατί η υπόλοιπη Ευρωζώνη και οι αγορές χαίρονται; 
Ορισμένοι σχολιαστές στις Βρυξέλλες ή τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε δηλώσεις, ωσάν η Ελλάδα να είχε εξασφαλίσει τη θέση της στην Ευρωζώνη. Αλλά αν οι πολιτικοί δεν είχαν το θάρρος να κάνουν ένα ξεκάθαρο βήμα για τη μικρή Ελλάδα, τι θα γίνει στην περίπτωση της Ισπανίας; Θα προσποιηθούν ότι υπήρχαν μόνο κάποιες τράπεζες με πρόβλημα ρευστότητας;», διερωτάται η εφημερίδα.

Περισσότερο από τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, αυτές οι εκλογές απέσπασαν την προσοχή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς υπήρχε η ανησυχία καταιγίδας στις αγορές ανάλογα με το αποτέλεσμα. 
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων ήταν έτοιμες να σταθεροποιήσουν τις αγορές. «Aλλά δεν συνέβη τίποτα» ανέφερε το γαλλικό περιοδικό Paris-Match. 
«Oι εκλογές στην Eλλάδα εξουδετέρωσαν έναν παράγοντα αβεβαιότητας (η Eλλάδα δεν θα είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τουλάχιστον για την ώρα), αλλά εξέθεσαν σε πλήρη θέα τις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τη φερεγγυότητα της Iσπανίας», επεσήμανε η εφημερίδα El Pais. 
«Παρά το γεγονός ότι η Eυρώπη υποσχέθηκε 100 δισ. για την εξυγίανση των ισπανικών τραπεζών, οι επενδυτές κάνουν τους υπολογισμούς και αμφιβάλλουν αν η ισπανική οικονομία θα μπορέσει να προσφέρει στα κρατικά ταμεία τα απαιτούμενα έσοδα». 
H εφημερίδα τόνισε ότι η «αρχική ευφορία» υποχώρησε ταχύτατα, με αποτέλεσμα το ισπανικό κόστος δανεισμού να σημειώσει χθες νέο ρεκόρ και ο χρηματιστηριακός δείκτης Ibex35 να καταγράψει μία από τις πέντε χειρότερες επιδόσεις της χρονιάς.
«Εχουν δημιουργήσει έναν αστικό μύθο»
Σε σχόλιό του στο BBC ο Πολ Μέισον επισημαίνει ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχθεί φούσκα και δεν επιλυθεί η κρίση είναι πολύ πιθανόν η “ψήφος της απόγνωσης” να κατευθυνθεί προς τη Χρυσή Αυγή. Τα μέλη του κόμματος έχουν ήδη δημιουργήσει έναν αστικό μύθο γύρω από τον εαυτό τους, προστρέχοντας να βοηθήσουν ηλικιωμένους ή εκκενώνοντας διαμερίσματα από καταληψίες μετανάστες.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές μιλάνε ήδη για “χαμηλής κλίμακας εμφύλιο πόλεμο” μεταξύ φασιστών, μεταναστών, αναρχικών και αστυνομίας στις φτωχές περιοχές των αστικών κέντρων. Ακόμη και αν πρόκειται για υπερβολή, αντανακλά την πραγματικότητα της ελληνικής κατάστασης, ότι δηλ. μπορεί να δυσκολευτεί τα μάλα στους χειρισμούς της αναταραχής που έρχεται».

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :