Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η διαφορά λιτότητας και αυστηρότητας

του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη
Και οι επαναληπτικές εκλογές όπως κι όλες οι προηγούμενες έγιναν για να προκύψει η κυβέρνηση που επιλέγουν οι ψηφοφόροι και να προσδιοριστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει. Η διαφορά είναι ότι ύστερα από όσα έχουν συμβεί τα ...


τελευταία δύο τρία χρόνια, όλοι γνωρίζουν τα επιχειρήματα που μπορούν να αντιπαρατεθούν. 
Κανείς δεν έχει πλέον τη δικαιολογία ότι παραπλανήθηκε ή δεν γνώριζε. Τόσο οι ψηφοφόροι όσο κυρίως οι πολιτικοί δεν διαθέτουν πια προφάσεις για να μην κάνουν ό,τι πρέπει.
Ενδεχομένως το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την πολιτική συμπεριφορά και πρακτική αλλά είναι βαθύτερο. Στα ελληνικά επικρατεί η λέξη «λιτότητα» για να περιγραφεί η περιστολή δαπανών και ελλείμματος του Δημοσίου. Στα αγγλικά ο αντίστοιχος όρος (austerity) έχει επίσης ελληνική ρίζα και μεταφράζεται ως αυστηρότητα, ίσως και σοβαρότητα. Είναι σημαντική αυτή η διαφορά; Είναι γιατί κανείς δεν είναι οπαδός της λιτότητας…
Σε κάθε περίπτωση, η αυστηρότητα αποτελεί μάλλον την πρώτη επιλογή για τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Η οικονομία προφανώς έχει πολλά προβλήματα και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, αλλά κυρίως χρειάζεται να δοθεί η σιγουριά της σοβαρότητας παντού. Το τίμημα της καθυστέρησης της χώρας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας.
Μετά από τρία σχεδόν χρόνια εφαρμογής μέτρων περιορισμού του ελλείμματος του Δημοσίου, η θεωρητική αντιπαράθεση υπέρ και κατά των μέτρων έχει μικρή σημασία. Απαιτείται να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα άμεσα θέματα, αλλά και να διαμορφωθεί μια νέα σχέση με τη διεθνή κοινότητα και τις επενδύσεις.
Το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες είναι ότι έχει τραυματιστεί καίρια η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης με τις ξένες αγορές. Οταν οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται μετρητά ή εγγυητική ξένης τράπεζας που παρέχεται με ανάλογη κάλυψη, προκειμένου να έχουν συναλλαγές στο εξωτερικό, το πλήγμα είναι βαρύ. 
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων είναι άμεσης προτεραιότητας και προφανώς η αυστηρότητα είναι αναγκαία προκειμένου να πειστούν όλοι όσοι συναλλάσσονται, ότι η ελληνική οικονομία δεν κινδυνεύει από ατύχημα. Και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται αυστηρότητα κυρίως, όχι απλά λιτότητα.
Χωρίς αμφιβολία είναι πολύ σημαντική η συγκυρία και οι επιλογές μεγάλων χωρών. Αλλά είναι βέβαιον ότι οι ξένες κυβερνήσεις έχουν δικές τους προτεραιότητες και απευθύνονται σε διαφορετικά από εμάς ακροατήρια. 
Σε κάθε σημαντική για την ιστορία περίοδο, τα ελληνικά συμφέροντα ενισχύθηκαν από τους ξένους όταν συνέπιπταν με τα δικά τους. Και σε όλες τις περιπτώσεις, «τύχαινε» η Ελλάδα να έχει αξιόπιστη ηγεσία που κατάφερνε να εντάξει το εθνικό συμφέρον σε έναν ισχυρό διεθνή συσχετισμό.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :