Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Παράθυρο για παράταση 2 ετών

Παράθυρο για πιθανές αλλαγές στο Μνημόνιο, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της διάρκειάς του, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει με ηπιότερο τρόπο, άνοιξαν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πηγές της τρόικας και ...


αξιωματούχοι στην Ευρώπη. Ηδη, άλλωστε, έγινε γνωστό από πηγή της Νέας Δημοκρατίας ότι η νέα κυβέρνηση έχει σκοπό να ζητήσει από την τρόικα διετή παράταση, έτσι ώστε το Μνημόνιο να διαρκέσει ώς το 2016 αντί του 2014. Αντίστοιχα, τα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε τέσσερα αντί για δυο χρόνια, εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό.

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι απλή, όπως προέκυψε και από τις χθεσινές αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, το δύσκολο σημείο είναι η επιπλέον χρηματοδότηση που θα χρειαστεί. Για δυο χρόνια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 16-20 δισ. ευρώ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα έγινε ασφαλώς δεκτό με ικανοποίηση στις Βρυξέλλες, μετέδιδε χθες πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν έχει πάρει το μήνυμα ότι η Αθήνα περιμένει αλλαγές στο Μνημόνιο, αφού άλλωστε με αυτήν την εντολή εξελέγη το πρώτο κόμμα. Μάλιστα, στις Βρυξέλλες εκφράζονταν θετικά και για το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε τη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» στις πρώτες δηλώσεις του. Ετσι, όπως έλεγε η ίδια πηγή, μπορούμε να μιλήσουμε για «αλλαγές», αντί για «επαναδιαπραγμάτευση».

// TA NEA //

Δεν υπάρχουν σχόλια :