Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αλέκα Παπαρήγα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλό πρόσωπο»

Την εκτίμηση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι «δεν μπλοφάρουν» και ότι με κάποιον τρόπο θα εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ, διατύπωσε χθες η Αλέκα Παπαρήγα. Μάλιστα τόνισε πως είναι άλλο πράγμα να σε διώξουν με κλωτσιές και άλλο να ...


πάρεις το καπελάκι σου και να φύγεις μόνος σου.

Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε χθες η γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι εξαπατά τον λαό και ότι «ήδη έδωσε τα διαπιστευτήριά του» (με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Τσίπρα ότι δεν θα πάει με τσαμπουκά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»).

Οπως είπε, «δεν κινδυνεύει η Ελλάδα να την διώξουν από την ευρωζώνη εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από την εκλογική χρησιμοποίηση αυτής της κινδυνολογίας, γιατί γίνεται και εκλογική χρησιμοποίηση, ιδιαίτερα από τη ΝΔ, το πρόβλημα είναι υπαρκτό». Και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «η έξωση της Ελλάδας θα γίνει με όρους πτώχευσης. Εμείς προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Φεύγει ο λαός εθελοντικά αλλά παίρνει στα χέρια του το κουμάντο του πλούτου που υπάρχει στη χώρα. Διαγράφει μονομερώς το χρέος και χαράζει έναν δρόμο ανάπτυξης που δεν έχει καμία σχέση με τον δρόμο ανάπτυξης που ακολουθείται μέχρι τώρα και τις όποιες ποσοστώσεις και δεσμεύσεις επιβάλλει η ΕΕ».

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι έχει «διπλό πρόσωπο» και υπογράμμισε πως δεν θα καταργήσει το Μνημόνιο, απλά θα φέρει ένα νομοσχέδιο και θα το βαφτίσει αντι-μνημόνιο. Επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φιλοδοξεί να γίνει ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, αστειεύτηκε λέγοντας ότι μπορεί «να έχουν έναν κόκκινο ήλιο για σήμα, κι από κάτω να λέει ΣΥΡΙΖΑ. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά πιο κόκκινος». Και δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τον παραλληλισμό του ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ: «Ε, όχι!» είπε. «Η χειραφέτηση του λαού στην Κατοχή είναι ίδια με τη χειραφέτηση του λαού σήμερα; Μα, και στο κάτω - κάτω, και 20% και 25% να πάρει στις εκλογές, ένα μεγάλο μέρος του λαού ακολουθεί κόμματα, ΝΔ, Καμμένο, Χρυσή Αυγή, Τζήμερο, Μάνο – τι πράγματα είναι αυτά; Σοβαρά δηλαδή; Τέτοιος εγωισμός και τέτοια αλαζονεία;

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζει τις ασκήσεις διγλωσσίας
Στη συγκέντρωση της Πάτρας και σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας έριξε τους τόνους περί καταγγελίας

Προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους κάνει ο Αλ. Τσίπρας, αφού η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι πως τα συνεχή μηνύματα για τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, κάνουν μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

«Το μυαλό μου είναι στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους», διαβεβαίωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ενώ με άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστήριζε ότι «προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποφασισμένο να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες στην Πάτρα σε προεκλογική συγκέντρωση, μετακινήθηκε πάλι από τη φρασεολογία του «ακυρώνουμε» ή «καταγγέλλουμε» το Μνημόνιο σε ηπιότερες εκφράσεις. Οπως είπε, «αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αντικαταστήσουμε το αναποτελεσματικό Μνημόνιο με Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης, αλλά και να επαναδιαπραγματευτούμε τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης. Κι έτσι να εγγυηθούμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στον όρο «αντικατάσταση του Μνημονίου», ενώ προσπάθησε να πει ότι Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι διαφορετικά πράγματα. Χωρίς να εγκαταλείψει τη «διπλή γλώσσα» που έχει εγκαινιάσει πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε – στο εσωτερικό – ότι «την καταγγελία του Μνημονίου την κάνει ο λαός με την ψήφο του», ενώ στο εξωτερικό – στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» – προσπάθησε να στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «περισσότερο αξιόπιστος» εταίρος για να διαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου απ’ ό,τι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας.

«Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει εγγυητής της σταθερότητας στην Ελλάδα επειδή δεν κουβαλά τις πολιτικές αποσκευές των κομμάτων του κατεστημένου που έχουν φέρει την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής», έγραψε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα σήμερα που μπορεί να παράσχει οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας».

Κι ενώ ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει οι θέσεις του στην Ευρώπη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης – ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε την άποψη ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα – τόνιζε πως «ακόμα κι αν διακοπεί η χρηματοδότηση από την τρόικα, θα δυσκολευτούμε αλλά θα τα καταφέρουμε». Δηλαδή, άφησε ορθάνοιχτο το σενάριο μετωπικής ρήξης με την τρόικα σε μια στιγμή κατά την οποία ο αρχηγός του κόμματός του προσπαθεί να πείσει με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας στην Πάτρα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης «γιατί η πόλη σας ως πύλη εξόδου στη Δύση έχει γίνει αποθήκη ψυχών» και επανέλαβε τη λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες για να φύγουν. Και μίλησε τόσο για την ανάγκη δημιουργίας κέντρων προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών όσο και για την ανάγκη οι αστυνομικοί να «βγουν στον δρόμο για να κάνουν τη δουλειά τους