Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η πολιτική του κ. Τσίπρα οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε ασφυξία

Εκτός // του Γιώργου Λακόπουλου
Οι θέσεις που ανέπτυξε στην τελευταία διακαναλική συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας οδηγούν σε μια κατάσταση την οποία καμιά από τις αδύναμες κοινοτικές χώρες δεν θα ήθελε να προκύψει: στην πολιτική που διεκδικεί την επανεθνικοποίηση των ... 


κοινών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προκειμένου να κολακεύσει το εκλογικό σώμα οδηγείται σε ένα στρατηγικό σφάλμα: την έμπρακτη αναστροφή αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν στο κοινοτικό κέντρο. Εισηγείται δηλαδή μια πολιτική διεκδίκησης εξουσιών οι οποίες, διά των Συνθηκών, έχουν μεταφερθεί στα όργανα της Ενωσης. Αυτή η πολιτική θα άφηνε την ελληνική οικονομία χωρίς σάλιο κοινοτικής επιδότησης – ανεξάρτητα από το Μνημόνιο – και θα οδηγούσε την ελληνική κοινωνία σε ασφυξία.

Οταν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέγει την κυβέρνησή του, προφανώς παραγνωρίζει πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι εντελώς ανακριβής η άποψή του ότι η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δίνει λογαριασμό μόνο στον ελληνικό λαό. Δίνει και στα υπερεθνικά σύνολα στα οποία η Ελλάδα εντάχθηκε με τη θέλησή της και τα οποία λειτουργούν με όρους και κανόνες τους οποίους αποδέχθηκε.

Προς τι η επίκληση στη Δημοκρατία; Και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λογοδοτούν σε εθνικά κοινοβούλια και στα εκλογικά σώματα των χωρών τους. Αλλά λογοδοτούν και στις Βρυξέλλες – γιατί έτσι έχουν συμφωνήσει προκειμένου να έχουν θέση στην Ενωση. Και προφανώς αυτές οι κυβερνήσεις θα σεβαστούν όποια κυβέρνηση εκλέξει ο ελληνικός λαός – δεν χρειάζεται να το ζητάει ο Τσίπρας.

Αλλο όμως είναι ο σεβασμός, εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης, του δικαιώματος των Ελλήνων να επιλέξουν την κυβέρνησή τους και άλλο η υποχρέωση της Ελλάδας να σέβεται τους κανόνες με τους οποίους μετέχει στην ευρωζώνη. Κανείς δεν θα ζητήσει από καμιά ελληνική κυβέρνηση τίποτε περισσότερο από όσα έχει αποδεχθεί η Ελλάδα για να μετάσχει στο κοινό νόμισμα.

Το πρόβλημα λοιπόν με την πολιτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατ’ ουσίαν τοποθετεί τη χώρα εκτός Ενωσης και αντιμετωπίζει την Ενωση ως... αντίπαλο! Ο Αλ. Τσίπρας είπε καθαρά στη συνέντευξή του: «Την Κυριακή θα έχουμε ή μια νίκη του λαού ή μια νίκη των εταίρων και των δανειστών». Από αυτή την άποψη παραπέμπει σε αυτό που έλεγε ο Τρούμαν Καπότε: «Είναι σφίγγα χωρίς μυστικό»

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :