Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ελλάδα, η απαγορευμένη λέξη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ λέξη έχει γίνει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες! Δεν μου κάνει εντύπωση. Υστερα από πολλές παλινωδίες, φαίνεται ότι και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ωρίμασαν. Και αντελήφθησαν ότι οι αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις, ειδικά λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, δεν ...


βοηθούν κανέναν.

ΤΟ ΛΕΩ επειδή μαθαίνω ότι ο αρμόδιος επίτροπος δεν απάντησε σε καμία ερώτηση για το ελληνικό ζήτημα. Πηγή μου στη συνεδρίαση της Δευτέρας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ο Ολι Ρεν ανακρίθηκε για τα πάντα, μου λέει ότι ο φινλανδός επίτροπος απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να αναφέρει τη λέξη Ελλάδα.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στάση μαθαίνω ότι κράτησε ο Ρεν και στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ πολύ ζουμί. Πληροφορούμαι ότι έχει επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Ευρωσοσιαλιστές. Και ότι οι ομάδες θα ψηφίσουν σήμερα δύο νομοθετικά κείμενα που έχουν μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.
ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ: πρόκειται για το λεγόμενο “two pack” (διπλό πακέτο). Σε αυτό προβλέπονται κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς σχεδιάζονται, αναθεωρούνται και εφαρμόζονται τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Θυμίζω ότι όταν η Ελλάδα μπήκε στην εποχή του Μνημονίου, δεν υπήρχε μηχανισμός παροχής βοήθειας, εξού και επιστρατεύθηκε το ΔΝΤ.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ πηγή μου με ενημερώνει ότι σήμερα θα ψηφιστούν δύο ρήτρες που μας αφορούν άμεσα. Η μία είναι η λεγόμενη ρήτρα Μόντι. Σύμφωνα με αυτήν, οι κανόνες και οι θεσμοί που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων) πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στον σχεδιασμό των προγραμμάτων.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ αφορά την αναθεώρηση ή προσαρμογή των προγραμμάτων όταν υπάρχουν εξελίξεις, έκτακτες καταστάσεις, ή δευτερογενείς συνέπειες (ύφεση βαθύτερη από την αναμενόμενη). Με απλά λόγια, θεσμοθετείται η αναθεώρηση των στόχων εφόσον πληρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει.

Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :