Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Διεθνής Τύπος: «Οι Ελληνες αποφάσισαν να δεχθούν τη λιτότητα»

Θετική εικόνα για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και επιφυλάξεις για τη σταθερότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει, χαρακτηρίζουν τα πρώτα σχόλια του ξένου Τύπου.
Δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα χθες το βράδυ, σύμφωνα με τον ...


απεσταλμένο της «Ελ Παΐς» στην Αθήνα, Ενρικ Γκονθάλεθ. Το πρώτο είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη ανάμεσα σ’ αυτούς που δέχονται (με το ζόρι) τη λιτότητα και σ’ εκείνους που δεν την αντέχουν πια. Το δεύτερο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, αν θέλει να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση, πρέπει να συγκροτήσει έναν συνασπισμό τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ, και ιδανικά με τη ΔΗΜΑΡ. Παρόλο λοιπόν που οι χώρες της ευρωζώνης έβγαλαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές. Οι αγορές θα «μετρήσουν» την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης στο ζήτημα της λιτότητας και του ευρώ, την αντίσταση που θα προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο (και πιθανότατα στον δρόμο) και τις επιπτώσεις από την παρουσία των νεοναζί στο Κοινοβούλιο.

n Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί εκ νέου στα κύρια σημεία του σχεδίου διάσωσης, γράφει από την Αθήνα ο απεσταλμένος των βρετανικών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», Τζόσουα Τσάφιν. Μερικά από τα ευεργετήματα που θα προσφερθούν μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων και παράταση της ωρίμασης των χρεών, όμως δεν θα υπάρξουν αλλαγές ή παρατάσεις στους δημοσιονομικούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, ο βρετανός δημοσιογράφος πιθανολογεί ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα θέσει σε κίνηση διαπραγματεύσεις που μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, ακόμη και μήνες, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της. Η Ελλάδα και η ΕΕ θα γλιτώσουν έτσι την καταστροφή μιας γρήγορης και χαοτικής εξόδου από την ευρωζώνη, όμως η αβεβαιότητα που έχει αναστατώσει τις τελευταίες εβδομάδες τις χρηματαγορές θα παραταθεί, δημιουργώντας ανησυχίες για επέκταση της κρίσης του χρέους στις πολύ μεγαλύτερες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας.

n «Παρά τρίχα για την Ευρώπη... Τελικά οι έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν να δεχθούν τη λιτότητα». Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφορεί σήμερα η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα Πάτρικ Κόκμπερν παρατηρεί ότι το αποτέλεσμα «φέρνει την Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του Μνημονίου να προηγούνται ελαφρά και όλα να δείχνουν ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση – είναι βέβαιο όμως ότι θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση εντός και εκτός Κοινοβουλίου».

Κοινή παρατήρηση σε όλα τα ξένα ΜΜΕ είναι η διατήρηση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής. «Απ’ ό,τι φαίνεται το ακροδεξιό κόμμα διατήρησε την υποστήριξη των ψηφοφόρων του παρότι μέλος του χαστούκισε στην τηλεόραση μια γυναίκα πολιτικό», έγραψε η αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ». Η Ρέιτσελ Ντονάντιο στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» παρατηρεί ότι το αποτέλεσμα είναι πιθανό να ηρεμήσει λίγο τις διεθνείς αγορές και τους φόβους ότι η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Γκάρντιαν» στην Αθήνα, Ελενα Σμιθ, σημειώνει ότι «ο νεαρός Τσίπρας, μέχρι πριν λίγο καιρό εντελώς άγνωστος έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε: να έρθει δεύτερος με μικρή διαφορά».

«Πολύ περιορισμένη νίκη του Σαμαρά», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η γαλλική «Λιμπερασιόν». «Προσφέροντας το 29,% των ψήφων τους στη Νέα Δημοκρατία, οι έλληνες ψηφοφόροι δεν έδωσαν λευκή επιταγή στους συντηρητικούς», αναφέρει η εφημερίδα που σημειώνει για το ΠΑΣΟΚ: «Θλιβερή και δύσκολη μοίρα για ένα κόμμα που είχε συνηθίσει σε ποσοστά της τάξης του 40%. Θα δεχθεί, προκειμένου να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ιστορικό του εχθρό; Είναι μια θυσία που οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνουν το ρίσκο να πληρώσουν ακριβά

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Οταν η σκλαβιά ντύνεται τη μάσκα της ¨δημοκρατίας" ...
... τότε την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ την ονομάζουν ...ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ




ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ
ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ