Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ανακούφιση στο Βερολίνο για το αποτέλεσμα που ανοίγει παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης

από το Βερολίνο // Γιώργος Παππάς
Περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων φαίνεται ότι δίνει τώρα στην Αθήνα το Βερολίνο, που υποδέχθηκε με ανακούφιση το εκλογικό αποτέλεσμα. 
Η γερμανική κυβέρνηση αφήνει τώρα για ...


πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά όχι το περιεχόμενο της σύμβασης.

«Μπορώ πολύ καλά να φανταστώ ότι θα ξανασυζητήσουμε για θέματα χρονοδιαγράμματος», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Ωστόσο για το περιεχόμενο των όρων και των προϋποθέσεων δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές. «Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Βεστερβέλε. «Αποφασιστικής σημασίας είναι να σχηματιστεί μια φιλευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδέχεται τις υπογραφείσες συμφωνίες», είπε ο κ. Βεστερβέλε. Ωστόσο οι Ελληνες θα πάρουν μόνοι τους την απόφαση. «Κανένας δεν μπορεί να κρατήσει κάποιον που θέλει να φύγει», είπε ο κ. Βεστερβέλε προτού ακόμη αποσαφηνιστεί ότι νικητής των εκλογών είναι η Νέα Δημοκρατία.

Σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ανοίγοντας επίσης παράθυρο βελτιωτικών διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση. «Με ένα σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο στους Ελληνες για τη λιτότητα και να τους βοηθήσουμε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ» που κυκλοφορεί σήμερα. «Αυτή η πολιτική είναι προς όφελος της Γερμανίας, διότι αν διαλυθούν η ευρωζώνη και η ΕΕ θα έρθουν μαύρες ημέρες για την ήπειρό μας», είπε ο κ. Σουλτς.

«Οι Ελληνες ψήφισαν για το μέλλον τους και αποφάσισαν πρωτίστως για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», έγραψε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. «Οι συντηρητικοί αναγορεύονται νικητές των εκλογών», τιτλοφόρησε το δημοσίευμά του η ιστοσελίδα του «Spiegel online», σημειώνοντας ότι «οι υποστηρικτές του ευρώ μπορούν να ανασάνουν».

Η Ανγκελα Μέρκελ παρέμεινε στην Καγκελαρία του Βερολίνου έως τα μεσάνυχτα, προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής του G20. Η παραμονή στην Καγκελαρία διασφάλιζε τη δυνατότητα επαφών και άμεσης αντίδρασης για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις στην ευρωκρίση. Η απόφαση αυτή έδινε και το μέτρο της ανησυχίας στην Καγκελαρία για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κυβέρνηση της Αθήνας που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση. Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα προκάλεσε ανακούφιση στο Βερολίνο και η κ. Μέρκελ έφυγε για το Μεξικό με ένα πρόβλημα λιγότερο. Στη Σύνοδο του G20 περιμένει να δεχτεί εκ νέου πιέσεις για τη γραμμή δημοσιονομικής πειθαρχίας που ακολουθεί η Γερμανία στην ευρωκρίση. Μπορεί να τις αντιμετωπίσει χωρίς τον επιπρόσθετο πονοκέφαλο μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης στην Αθήνα. Η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι οι εκλογές έβγαλαν φιλευρωπαϊκή πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Στο Βερολίνο περιμένουν τώρα ότι η πλειοψηφία αυτή θα δώσει το ταχύτερο δυνατόν μια σταθερή κυβέρνηση στην Αθήνα, που θα είναι και ο συνομιλητής την επόμενη ημέρα. Με τη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :